Politika

Vučić: Izbori za šest ili sedam meseci - lokalni i pokrajinski, a možda i parlamentarni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/08/2023

-

14:05

Vučić: Izbori za šest ili sedam meseci - lokalni i pokrajinski, a možda i parlamentarni
Euronews/Ana Mihaljčić - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije u Budimpešti da će u narednih šest ili sedam meseci sigurno biti izbora u Srbiji, pre svega lokalnih i pokrajinskih, a možda i parlamentarnih. 

U izjavi za srpske medije u Budimpešti, a na pitanje novinara da prokomentariše izjavu opozicije da nije raspisao izbore u Beogradu zbog kukavičluka i da je SNS već izgubio Beograd, samo da ih još niko nije obavestio o tome, Vučić je rekao da će beogradski izbori, kao i svi drugi, biti teški za one koji pobeđuju i da će se SNS postarati da napravi iznenađenje.

"Nama sada slede lokalni i pokrajinski izbori i sasvim verovatno i parlamentarni izbori. Oni su nama do pre tri godine govorili da neće ni jedne izbore, na silu vam nećemo dati izbore. Sto puta sam ih pitao kada će izbore. Nije to fontana želja, pa će da bude samo ono što hoće. Imaće izbore vrlo brzo, da li će ti izbori biti za tri ili šest meseci, svakako će u narednih šest ili sedam izbora biti", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da voli one koji misle da će lako izaći na kraj sa protivnikom, ti nisu dovoljno ozbiljni.

“Ako neko kaže već smo pobedili, verujte mi da taj neće da pobedi, jer to govori o njegovom pristupu. to se tiče Beograda, kao i u Srbiji, za nas će biti veoma teško, za one koji uvek pobeđuju biće teško, za one koji na svakoj utakmici pobeđuju ne postoji laka utakmica", rekao je Vučić.

"Zanimaju nas samo prava 30 odsto Srba u Crnoj Gori"

Predsednik Vučić rekao je da Srbiju interesuju isključivo prava 30 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori.

"Mi da pretimo Crnoj Gori ne pada nam na pamet, pričaju gluposti. Pitamo samo kakva je pozicija Srba. Sve najbolje im želimo, ali nemojte da zabranite da pitamo šta je sa 30 posto Srba u toj zemlji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Budimpešti.

On je to rekao na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Socijaldemokrata Crne Gore Damira Šehovića da predstavnici zvanične Srbije navodno prete Crnoj Gori Ukrajinom i političkom sudbinom koja je tu zemlju zadesila zbog priznavanja Kosova.

"Neki ljudi žive na tome da prave kampanju protiv Srbije i da na tome dobijaju političke poene. Da li da dignemo spomenik svima kojima su priznali Kosovo i da kažemo hvala", upitao je Vučić.

Ističe da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore niti u formiranje vlade.

"Kada kažemo da Srbima nude likovno i fizičko da budu članovi vlade oni kažu da je to pritisak. Ja se ne mešam ko će da uđe u vladu. Mene interesuje samo kakva će prava Srbi da imaju", rekao je Vučić.

Napominje da se kao predsednik susedne, prijateljske, bratske zemlje nikada u to nije mešao.

"Ali su se umešali svi ambasadori i određuju ko sme, a ko ne sme da uđe u vladu i to vam ne smeta. A hoćete Srbe da naterate da vičemo da smo srećni jer ste priznali nezavisno Kosovo. Kako to očekujete", upitao je Vučić.

Kao primer je naveo i da li ako neko sutra kaže da treba da se otcepe Ulcinj, Plav i Rožaj to treba odmah da se prihvati i da, kako je rekao, "ako ne pošaljete zahvalnicu mi ćemo da kažemo da nam pretite".

"To je izvrtanje stvarnosti i bezobrazluk. To je isto kao kada Kurti hoće da izazove nemire, a kažu kriv je Vučić", primetio je predsednik i ukazao da su to sve zamene teza i dvostruki aršini.

Naveo je da i Nemci u Mađarskoj imaju škole i vrtiće i univerzitete na nemačkom jeziku, a ima ih malo u Mađarskoj.

"Da li još i zahvalnice da pišemo onima koji su priznali Kosovo. Mi ne pretimo nikome, a nemojte ni vi da imate samo politiku protiv Srbije i Srba, a ima ih mnogo takvih u regionu", rekao je Vučić i primetio da oni postaju važni samo ako ih on pomene.

"U Atini o evrointegracijama Zapadnog Balkana, videćemo koje će biti druge teme"

Predsednik Vučić izjavio je da će se na sutrašnjem neformalnom sastanku lidera regiona u Atini, kome će prisustvovati visoki predstavnici EU, razgovarati o evrointegracijama Zapadnog Balkana, a da za ostale teme nije siguran.

U izjavi za srpske medije u Budimpešti, na pitanje novinara o čemu će se razgovarati sutra u Atini rekao je da će biti i drugih tema, ali da ne može o tome da govori jer je takav dogovor.

"To je super tema i to je odlično, a videćemo koje će biti druge teme. Ne bi oni mene zbog toga zvali. A čak i da znam, ne bih o tome govorio, jer dogovor je da o tome ne pričam", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija