Politika

"Politička i protivpravna odluka o MTS": Telekom podnosi žalbu, očekuje da Priština poništi odluku o brisanju firme

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Euronews Srbija

22/08/2023

-

15:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za registraciju privrednih subjekata Kosova je početkom avgusta naložila brisanje iz evidencije firme MTS doo, "ćerke" Telekoma Srbije, i to zbog toga što u pasošu jednog od članova menadžmenta navodno piše "mesto rođenja Kosovska Mitrovica, Republika Srbija". Direktor Telekoma tvrdi da je odluka politička i pravno neutemeljena i da će MTS ne samo opstati na Kosovu, već da će na toj teritoriji postati, "i mobilni i fiksni operater broj jedan".

Žalba na odluku o ukidanju dozvole za rad, biće uložena u zakonskom roku, do 4. septembra, a argumenti su na strani srpske kompanije, poručuju iz Telekoma.

"Telekom Srbija mts d.o.o. ovde je registrovan pod Briselskim sporazumom. Ako proverite njihov registar videćete da smo mi registrovani, tačno se vidi, po Briselskom sporazumu, da je Telekom Srbija 100 odsto vlasnik ove firme, da su sva naša odgovorna lica tamo registrovana sa ličnim kartama koje su izdale institucije u Prištini, tako da ne postoji nijedan objektivno pravni razlog zašto smo mi dobili to rešenje", rekao je direktor Telekoma Vladimir Lučić. 

Euronews Srbija

 

Iako nema objektivno pravnih razloga, MTS doo. već trpi posledice odluke kosovskih institucija. 

"Banka sa kojom mi imamo decenijsku saradnju i pored toga što smo izuzetno solventni je odbila da nam izda bankarsku garanciju pa smo recimo, prilikom sklapanja ugovora sa Majkrosoftom, bili primorani da platimo sve avansno, a ne na tri godine kao što idu normalni ugovori sa Majkrosoftom", navodi Dejan Ognjanović, direktor MTS doo na Kosovu.

"Biće veći strah da se može preuzeti sve"

U jednoj baznoj stanici MTS-a, kosovski policajci su vršili pretres, tražeći oružje, koje nisu našli, a lokalna vlast je uz pomoć policije na prostoru koji je uredila ova firma, počela izgradnju javnog parkinga, što izaziva uznemirenost građana. 

"Još veći će biti strah da se može preuzeti sve. Ako vi preuzimate jednu firmu koja je u potpunosti funkcionisala po kosovskom sistemu i u potpunosti funkcionisala u skadu sa sporazumima koji su potpisani, šta mogu očekivati druge firme koje funkcionišu po nekim prećutnim dogovorima?", pita se Aleksandar Rapajić iz Centra za ustupanje demokratske kulture. 

Pre odluke o brisanju iz evidencije najveće srpske kompanije na Kosovu, Kosovska agencija za zaštitu konkurencije je započela istražni postupak zbog navodno nezakonite kupovine četiri kablovska operatera u srpskim sredinama. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Postupak je po nama pokrenut u skladu sa novim zakonom gde su promenjeni uslovi vezano za obavezu prijavljivanja koncentracije. Jer po starom zakonu, koji je važio do juna 2022. godine, prvi od dva kumulativna uslova nije bio ispunjen i mi nismo bili u obavezi da prijavimo koncentracije, tj. kupovine određenih kablovskih operatera", poručuje Dejan Ognjanović. 

U Telekomu očekuju da će prištinske institucije, posle žalbe poništiti odluku o gašenju MTS-a, a ako se to ne desi, sledi zahtev za određivanje privremene mere, koja podrazumeva neizvršenje odluke dok bude trajao proces pred privrednim sudom, koji je sledeća instanca za žalbu.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija