Politika

Božović ponovo vraćen sa crnogorske granice, Dačić: "Skandal nad skandalima"

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

15:25

Božović ponovo vraćen sa crnogorske granice, Dačić: "Skandal nad skandalima"
Vladimir Božović - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović vraćen je danas sa graničnog prelaza Ranče i nije mu dozvoljen ulazak u Crnu Goru, iako mu je crnogorski MUP ranije ove nedelje ukinuo zabranu ulaska.

Božović je u telefonskoj izjavi za Portal RTCG rekao da je šokiran odlukom državnih organa Crne Gore i ocenio da je taj postupak "prvorazredni skandal". Ranije je MUP Crne Gore saopštio da je poništilo odluku granične policije od 30. septembra prošle godine kojom je zabranjen ulazak u tu državu tadašnjem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću.

Međutim, pravni zastupnik Vladimira Božovića, advokat Dalibor Kavarić rekao je za RTCG da njegovo vraćanje sa graničnog prelaza Ranče nije usledilo zbog zabrane ili odluke vlasti, već je u pitanju isključivo tehnička stvar.

Pravni zastupnik Vladimira Božovića advokat Dalibor Kavarić kazao je da vraćanje Božovića sa graničnog prelaza Ranče nije uslijedilo zbog zabrane ili odluke, niti o bilo kakvom pravnom ili suštinskom problemu, već je u pitanju isključivo tehnička stvar.

"U konkretnom se ne radi o bilo kakvoj novoj zabrani ili odluci, niti o bilo kakvom pravnom ili suštinskom problemu, već isključivo o tehničkoj stvari, jer je potrebno iz elektronskog informacionog sistema granične policije izbrisati raniju zabranu koja je donesena na osnovu ranijeg, a sada nepostojećeg rešenja o zabrani, a koja je zabrana u sistemu ostala da stoji i dalje, iako je prestao osnov za njeno dalje postojanje, ali ona službeno nije izbrisana", istakao je Kavarić.

To je, kako objašnjava Kavarić, slična situacija kao npr. kod poternica koje sud ukine, ali policija ne postupi po rešenju Suda, već i dalje drži poternicu u svom sistemu.

"Očekujemo rešenje ove tehničke stvari za par dana", poručio je Kavarić.

Dačić: Skandal nad skandalima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da danas da ponovna zabrana ulaska u Crnu Goru Vladimiru Božoviću, doskorašnjem ambasadoru Srbije u toj zemlji, predstavlja skandal nad skandalima i pokazuje da Crna Gora ne želi normalizaciju odnosa sa Srbijom.

U izjavio za Tanjug, Dačić je rekao da je Božović krenuo da poseti roditelje koji žive u Crnoj Gori, posle odluke Upravnog suda i Ministartsva unutrašnjih poslova, kojim je poništeno prethodno rešenje, i uveravanja da nema više prepreka za njegov ulazak u Crnu Goru.

"O tome sam lično razgovarao sa premijerom i ministrom spoljnih poslova Dritanom Abazovićem, kao što je predsednik Aleksandar Vučić insistirao na tome u razgovoru sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem. Crnogorski organi današnjom novom zabranom pokazuju da ne poštuju odluke njihovih organa, kao i da im nije stalo do normalizacije odnosa sa Srbijom", poručio je Dačić.

Dodao je da je, s druge strane, Srbija, na predlog predsednika Vučića ukinula sve zabrane ulaska u Srbiju za građane Crne Gore.

"Posle takve odluke crnogorskih organa, ne vidim razlog da nam se uopšte obraćaju ako dođe do odgovarajućih odluka Srbije. Trazimo hitno objašnjenje te odluke i poštovanje odluka njihovih pravosudnih i policijskih organa. Time će se pokazati da li Crna Gora zaista želi normalizaciju odnosa ili ne", istakao je Dačić.

 

   

 

Komentari (0)

Srbija