Politika

Održan novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja u Beogradu": Demonstranti šetali do RTS-a i REM-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2023

-

19:18

Održan novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja u Beogradu": Demonstranti šetali do RTS-a i REM-a
Euronews/Ana Mihaljčić - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je održan sedamnaesti po redu protest opozicije "Srbija protiv nasilja". Okupljanje je počelo ispred Doma Narodne Skupštine, a kolona je potom krenula do RTS-a i REM-a. 

Demonstranti su prošli Dečanskom ulicom do Makedonske, a zatim Hilandarskom i Takovskom, odakle su se uputiti do REM-a. Organizatori su odlučili da tema današnjeg protesta bude prosveta, odnosno uticaj medija na prosvetu. 

Kada je kolona došla do RTS-a, na tom mestu se prvo obratila profesorka iz Zrenjanina Senka Jankov. Poručila je da društvo ne može da krene napred dok se stvari ne nazovu pravim imenom i dok se ne restartuje pravna država. Kako je navela, prošlo je više od 100 dana od tragedije u školi Vladislav Ribnikar, odnosno od "kada smo suočeni sa potunim kolapsom društvenog i obrazovnog sistema".

"Pitali smo se kako se ovo desilo? Kako smo došli do ovog trenutka? Kako je moguće da 17 nedelja ova vlast ignoriše bazične zahteve za ozdravljenje ovog društva? Odgovor je jednostavan. Nalazi se tamo gde je sve i počelo, u prosveti. Kolaps prosvetnog sistema se nije desio slučajno i preko noći, na njemu se predano radilo", rekla je Senka Jankov.

Istakla je da bez obrazovanja država ne postoji jer je svaka oblast društva rezultat obrazovanja. "Bez obrazovanja postajemo razjedinjena masa jeftine radne snage koja će biti poslušna, vredna i koja se neće zamarati pitanjima sindikata i radničkih prava", navela je.

Zatim je govorila Vesna Vojvodić iz sindikata "Nezavisnost" koja je navela da je za ozdravljenje školstva i celog društva važno da imamo odgovorne, profesionalne i dobre medije. Rekla je i da su godinama i decenijama isti ljudi odgovorni za regresivne društvene procese u kojima je porpuno uništeno sve što je delovalo kao neki vrednosni sistem. 

"Umesto da živimo dostojanstveno u društvu u kojem postoji prosvećena demokratija, mi smo svedoci da se na nas gleda kao na neku predpolitičku gomilu koja ništa drugo ne zaslužuje nego da bude zajednica preživljavanja. Živimo u društvu prostačkog populizma", istakla je i rekla da su protesti način da se ne pristane na sve to.

Vojvodić je navela da društvo nije kalibrirano za slobodnog građanina, nego za poslušnika koji je spreman da baci svoje moralne norme. "Takav duh se neminovno preliva u škole. Zato nam je u školama sve više nasilja", rekla je.

Kolona je nastavila ka zgradi REM-a, ispred koje je govorila apsolventkinja Fakulteta političkih nauka Milica Kostin. Ona je rekla da na svakom protestu oseća tri emocije: tugu, bes i nadu.

"Tugu, jer svaki put moramo da se setimo zašto smo ovde. Bes jer nema reakcija i naznaka promena, a nadu jer smo zajendo u ovome i nikada nećemo stati", navela je. 

Rekla je da je ona studentkinja, ali da je istovremeno i feministkinja i aktivistkinja i da koje god budu lepljene etikete na nju i njene kolege, oni neće stati u borbi. 

Ovo je sedamnaesti po redu protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, a prethodne subote su demonstranti išli do MInistarstva prosvete i Predsedništva.

Zahtevi organizatora su: Smena čelnika REM-a i RTS-a, smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, ukidanje rijalitija, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" i gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Jakov D.

26.08.2023 23:20

Puna podrška. Ispravno su ovi protesti, nešto ozbiljno ne valja u našem društvu i nažalost svi su toga svesni. Videćemo kakvi će biti ovi izbori, ali vlasti se ne piše dobro, nikako!

Srbija