Politika

I ovog petka protesti opozicije "Srbija protiv nasilja" u više gradova u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, 021.rs, RTS

01/09/2023

-

20:11

I ovog petka protesti opozicije "Srbija protiv nasilja" u više gradova u Srbiji
I ovog petka protesti opozicije "Srbija protiv nasilja" u više gradova u Srbiji - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

U sklopu protesta "Srbija protiv nasilja", građani su se i danas okupili na ulicama Kragujevca i Jagodine, Niša, Novog Sada i Gornjeg Milanovca.

Građani Niša okupili su se 12. put, a nakon šetnje koja je krenula od kabineta gradonačelnice, organizatori protesta ostavili su odbornicima Skupštine grada inicijativu i apel da i niški đaci dobiju besplatne udžbenike. 

Oni predlažu i da se rebalansom budžeta Grada za 2023. godinu sagleda mogućnost da se novac potrošen za nabavku udžbenika refundira roditeljima, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Deo protesta prošao je u znaku podrške smenjenim inspektorima iz slučaja Jovanjica, Slobodanui Milenkoviću i dušanu Mitiću, a Nišlijama se obratio Nebojša Blagotić, policijski inspektor koji je, kako tvrdi, penzionisan iz političkih razloga jer je 2015. u istrazi došao do ljudi koji su povezani sa vrhom države i Srpske napredne stranke. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Prema pisanju portala 021 građani su i večeras izašli na ulice Novog Sada. Oni su se okupili u Katoličkoj porti, a nakon toga krenuli u šetnju do kraja Dunavske ulice.

Kako kažu organizatori protesta, "bahata vlast mesecima ne čini apsolutno ništa kako bi popravila stanje u društvu i povećala bezbednost, a pre svih - bezbednost najmlađih u školama".

"Deca se ovih dana vraćaju u školske klupe, a istovremeno se, baš kao nedavno u Futogu, ispred njihovih škola obračunavaju lokalne kriminalne grupe. Da li je to rezultat onih 'sjajnih' mera koje je novopečena ministarka brže-bolje smislila tokom godišnjeg odmora?", navode organizatori protesta u Novom Sadu, piše 021.

Organizatori su dodali je Ministarstvo prosvete bilo je dužno da blagovremeno pripremi smernice, sa ili bez ministra. 

RTS navodi da su se građani večeras okupili i u Kragujevcu na platou Prve gimnazije. Okupljeni su pružili podršku smenjenim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću.

I u Jagodini su večeras građani prošetali gradskim ulicama. Tema protesta bilo je pravno nasilje i javni izvršitelji, a govornici su se osvrnuli i na nedavni pokušaj iseljenja iz stana porodice Jevremović u Jagodini.

Na skupu su govorili student Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić i zamenica predsednika Demokratske stranke dr Dragana Rakić. Ponovo su pročitani zahtevi protesta.

RTS dodaje i da su se večeras građani Gorenjeg Milanovca takođe večras okupili u sklopu ovih protesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija