Politika

Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Demonstranti šetali do zgrade Ministarstva prosvete i pravde

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2023

-

19:32

Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Demonstranti šetali do zgrade Ministarstva prosvete i pravde
Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Demonstranti šetali do zgrade Ministarstva prosvete i pravde - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je večeras održan novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja", koji je, kako su organizatori saopštili, bio posvećen temama obrazovanja i vladavine prava. Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine u 19 časova, a zatim su građani pošli u šetnju do Ministarstva prosvete i pravde.

Na početku protesta okupljenima se obratio voditelj Smiljan Banjac koji je rekao da je počela nova školska godina koja je drugačija nego ikada ranije. 

"Kao građani smo se nadali da će vlast učiniti sve da se roditelji i deca osećaju bezbednije i sigurnije od 1. septembra, ali to nije slučaj", naveo je Banjac i dodao da promena u Ministarstvu prosvete nije donela ništa.

Rekao je i da zaposleni u školama smatraju da su smernice koje su izdate dobra, ali zakasnela ideja, i da je teško sprovodiva, jer nema dovoljno kapaciteta i stručnog kadra. Takođe, naveo je i da će ostati upamćeno da je vlast, kako je rekao, zahvaljujući spinovima i podmetanjima na nezakonit način rasformirala anketni odbor koji je trebalo da ispita političku i proceduralnu odgovornost onih "koji nisu učinili ništa da bezbednost dece i ljudi bude na prvom mestu".

Banjac je rekao da su demonstranti koji protestuju pokazali odlučnost da istraju do kraja, "koliko god bude potrebno" i pozvao je okupljene da krenu u šetnju.

Obraćanja u Nemanjinoj

Kolona se kretala ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do trga Slavija, odakle je skrenulai u Nemanjinu ulicu. Ispred zgrade Ministarstava prosvete i pravde okupljenima se prvo obratila nastavnica srpskog jezika Marina Vidojević.

Ona je govorila o uputstvu koje je Ministarstvo prosvete poslalo školama pred novu školsku godinu navodeći da se na svaki način poništava rad nastavnika.

"Kao da nismo do sada radili sve to u šta nas uveravaju, kao da nismo širili toleranciju i jačali međuljudske odnose i drugarstvo, kao da nismo sprečavali izrugivanje i ismevanje", rekla je. 

Navela je i da se u tim smernicama kaže da je dobar način za modelovanje ponašanja učenika sopstveni primer.

"Evo, ja sam poslušala ovu smernicu i zato sam večeras pred vama. A ne mogu da se ne zapitam, kome ste vi iz Mnistarstava, vi iz vaših zavoda, iz Nacionalnog prosvetnog saveta, Skupštine i Predsedništva, kome ste vi primer za model ponašanja?", rekla je.

Vidojević je rekla i da je gimnazija iz Čačka istupila i javno rekla "ne" smernicama Ministarstva.

"Oni su rekli, prekinite da nas nipodaštavae, Prvo nas vređate, pozivate na odgovornst u smernicama, onda nam čestitate prvi septembar. Ne možemo više da trpimo to nasilje. Naše kolege iz Čačka su javno istupile i rekle 'Car je go'", navela je.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Zatim je govorila studentkinja prava Anja Kafedžijska koja je rekla: "Juče je bio prvi septembar. Školsko zvono je zazvonilo za 760.000 đaka u Srbiji. Po prvi put nije zazvonilo tačno za njih devet. Juče je bio 1. septembar, a čika Dragan, voljeni čuvar, nije otišao na posao. Danas je 2. septembar i 18. po redu protest 'Srbija protiv nasilja'. Ima ukupno šest glavnih zahteva i nula ispunjenih".

Kafedžijska je dodala i da će učenici u ponedeljak ponovo sesti u školske klupe i da treba da se uče stihovima Stevana Raičkovića, a ne jeziku vulgarnosti. 

"Da im pokažemo da ima ipak ima više atoma kiseonika nego korupcije u institucijama. Da naspram kruženja vode u prirodi, kruženje funkcija u demokratskoj državi nije baš najprirodnija pojava. Da im pokažemo da se treći Njutnov zakon može upotrebiti tako da se na svaku nezakonitu akciju bilo koga mora sprovesti pravovremena reakcija nadležnih organa. Hajde da im pokažemo da množenje polinoma ne znači nužno proširivanje mreže botova. Da treba da uče na propustima iz prošlosti, i da ne budu deca neuspelih revolucija", rekla je. 

Koji su zahtevi organizatora?

Ovo je inače 18. po redu protest u Beogradu, a zahtevi organizatora su: Smena čelnika REM-a i RTS-a, smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, ukidanje rijalitija, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" i gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks.

Narodni poslanik Srđan Milivojević rekao je za Euronews Srbija, da demonstranti moraju da podrže inspektore Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića koji su otkrili slučaj "Jovanjica". Naveo je da su njihovi životi ugroženi i da tabloidni mediji vode najbrutalniju kampanju protiv njih. 

"Samo javnost čuva glavu na ramenima tih ljudi", rekao je Milivojević i naveo da se mnogi pitaju ko treba da vodi proteste i Srbiju uz reči: "Evo, ja pokazujem dovjicu heroja, oni ne smeju da ostanu sami".

Prošle subote demonstranti u Beogradu su šetali do RTS-a i REM-a, a sinoć su ponovo održani protesti u više gradova: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Jagodini, Gornjem Milanovcu.  

Komentari (0)

Srbija