Politika

Odbojkašice Srbije protiv Turske igraju za četvrtu evropsku titulu u istoriji: Neka bude repriza EP 2019

Komentari

Autor: Euronews

03/09/2023

-

13:28

Odbojkašice Srbije protiv Turske igraju za četvrtu evropsku titulu u istoriji: Neka bude repriza EP 2019
Odbojkašice Srbije protiv Turske igraju za četvrtu evropsku titulu u istoriji: Neka bude repriza EP 2019 - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Celo leto su odbojkašice Srbije živele za ovu noć, čvrsto verujući da će im ekstreman kvalitet, rudarski rad i iskusno osvajanja velikih takmičenja doneti četvrto vezano finale Evropskog prvenstva, a šesto ukupno u nezavisnoj istoriji naše države (20.00, TV Arena 2 Premium). I ne samo to, da će otići korak dalje od prethodnog EP, tj. srebro zameniti najsjajnijom medaljom, ne praveći famu oko imena protivnika, ali kada su već "izvukle" Tursku žele da je "tuku" kao što su to učinile u zadnjoj utakmici, pred krcatim tribinama u Ankari. 

Tog 29. avgusta izgubile su prvi set, a onda nanizale sledeća tri i na na jedini mogući način utišale 10.700 temepramentnih domaćih navijača. U međuvremenu je Zvezdan Terzić posle dve decenije napustio selektorsko mesto, za njim su i neke devojke otišle iz nacionalnog tima, Italijan Danijele Santareli predvodio je "orlice" do druge vezane titule svetskog prvaka, a njegov zemljak Đovani Gvidetij prihvatio se komandovanja jednim od najuspešnijih timova u novijoj istoriji našeg sporta.

Za sada mu odlično ide, pošto već ima drugo mesto u džepu, još da doaka polufinalnim "dželatkinjama" svrgnutih kraljica iz Italije i slavi u derbiju dva uspešna klupska stručnjaka sa Apenina.  

"Da smo igrali protiv Italije, sve bi bilo 50/50, takve bi bile šanse, ali protiv Turske je 80/20, zbog dvorane, stadiona i navijača Turske, videli ste koliko ih je i koliko su glasni, igraćemo u Istanbulu. Turska je jak tim, biće dobar meč i težak meč i srećan sam što ću igrati finale na klupi Srbije, a Srbija mora da bude ponosna na ovaj tim, jer svake godine igraju finale. Niko nema takav kvalitet kao Srbija", rekao je Gvideti u najavi utakmice u Briselu.

Devet učešća, sedam odličja 

Srbija je do sada na EP osvojila 7 medalja: 3 zlatne (2011. u Beogradu, 2017. u Bakuu i 2019. u Ankari), 2 srebrne (2007. u Luksemburgu i 2021. u Beograd) i 2 bronzane (2015. u Roterdamu i 1951. u Parizu). Sa ovog će doneti najmanje srebrno odličje. 

Ni Turska što je bila, šta više dodatno je porasla davanjem pasoša fenomenalnoj Kubanki Melisi Vergas, pa je njen napad još opasniji, raznovrsniji i efikasniji nego pre. Jovana Stevanović to ne vidi kao nepremostivu prepreku. 

"Turska je ozbiljna ekipa, već duže vreme su pri vrhu, sad su se pojačali sa korektorom Vargas, sigurno su pokazali svoj kvalitet i pobedom nad Italijom, što nije bilo nimalo lako. Očekujemo veoma dobar meč, očekujemo zanimljivu utakmicu i nadamo se da ćemo ih na kraju pobediti... Sigurno će biti i motiv protiv Santarelija, ali ostali smo u dobrim odnosima i to je sport, to je sve normalno... Naš adut je timski duh, što se videlo i na prošloj utakmici protiv Holandije, nije bila laka utakmica uopšte, ali kao ekipa smo uspeli da završimo pobedom. Individualno niko nije briljirao, ništa nas nije htelo, ali jednostavno entuzijazam cele ekipe i onih koji su ulazili sa klupe, dali su svoj maksimum i smatram da je to naš plus za sve godine što imamo uspehe", reči su naše srednje blokerke pred meč koji čeka rečima "Jednostavno, čekamo tu zlatnu medalju". 

Devojke, držimo vam palčeve, već ponosni na sve što godinama činite u dresu sa državnim grbom. Uvereni da će te nas odmah iza toga obradovati i uspehom u kvalifikacijama za Olmpijske igre. 

Komentari (0)

Srbija