Politika

Održan sastanak ''Sloge'' i predstavnika vlade o zahtevima vozača saniteta

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

21:44

Održan sastanak ''Sloge'' i predstavnika vlade o zahtevima vozača saniteta
Protest vozača saniteta na kojem su iskazali nezadovoljstvo zbog niskih plata i loših uslova rada - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Udruženih sindikata Srbije ''Sloga'' Žejko Veselinović, izjavio je danas da je zadovoljan ishodom sastanka sa direktorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanjom Radojević-Škodrić i drugim predstavnicima Vlade, u vezi sa zahtevima vozača saniteta.

Izrazio je nadu da će u naredih nekoliko dana doći i do konkretnih poteza, pošto smatra da su "njihovi zahtevi realni'', saopšteno je iz ''Sloge''.

''Naišli smo na razumevanje sa druge strane pa se nadamo rešenju zadovoljavajućem za sve. Kako smo informisani, u narednih sedam dana radna grupa će izaći sa predlogom oko beneficiranog radnog staža. Kada je reč o zahtevu da saniteti prolaze kroz crveno, dobili smo informaciju da je zakon u skupštinskoj proceduri i da će verovatno i ovaj problem biti rešen'', rekao je Veselinović.

Do sastanka između predstavnika sindikata ''Sloga'' i predstavnika vlade došlo je danas u 15 časova, nakon protesta vozača saniteta ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Oni su demonstrirali nezadovoljni minimalnim zaradama koje primaju i zahtevajući da se koeficijent za obračun njihovih plata poveća sa 8,98 na 13,57 i tako izjednači sa koneficijentom koji važi za vozače hitne pomoći u zavodima u velikim gradovima. Pored toga, oni su tražili i da im se omogući beneficirani radni staž.

Kada je reč o zahtevima koji se tiču isplate dnevnica, prekovremenog rada i beneficiranog radnog staža, tokom sastanka su predstavnici vlade konstatovali da postoji neujednačena primena prava i pogrešno tumačenje propisa iz oblasti zdravstva.

Zbog toga će uputiti zvanični dopis svim zdravstvenim ustanovama sa napomenom da primenjuju kolektivni ugovor u skladu sa njegovim odredbama, saopšteno je iz ''Sloge''.

Na sastanku je ustanovljeno da, kada je reč o zahtevu da sanitetska vozila imaju pravo prolaska kroz crveno svetlo pod određenim uslovima, renutna primena zakona nije u skladu s propisima, i da je ta odredba već u skupštinskoj proceduri, kao deo izmena zakona o bezbednosti saobraćaja.

Komentari (0)

Srbija