Politika

Tamara Vučić na Samitu prvih dama i gospode u Kijevu

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

08:58

Tamara Vučić na Samitu prvih dama i gospode u Kijevu
Tamara Vučić - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Supruga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Tamara Vučić boravila je na Samitu prvih dama i gospode, koji je u Kijevu organizovala supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska. 

Tokom Samita, koji se ove godine bavio temom mentalnog zdravlja, gospođa Vučić je istakla da je ljubav najbitniji faktor za prevazilaženje svih kriza, uključujući i one mentalne.

"Mentalno zdravlje ne poznaje granice, ne zavisi od uzrasta, niti verske pripadnosti i ono je aktuelna tema u svako doba i na svakom mestu na svetu. Svaki dan je ispit. Život je nepredvidiv, ali način na koji shvatamo izazove i kako se sa njima suočavamo potpuno zavisi od nas", rekla je gospođa Vučić.

Tanjug/STR

 

U okviru Samita, gospođa Vučić je učestvovala na panelu čija je tema bila mentalno zdravlje savremenih adolescenata i tom prilikom poručila da je u vremenu društvenih mreža, na odraslima da pomognu mladima, ohrabrujući ih da rade na sebi, na svom obrazovanju, na razvijanju kritičkog razmišljanja kako bi mogli da sve što čuju ili pročitaju posmatraju kroz filter sopstvenih vrlina, vrednosti i emocija.

"Društvene mreže su zaista moćno sredstvo komunikacije, kroz koje se nameću visoki standardi koje je nemoguće ispratiti. Verujem da živimo u vremenu koje je Vorhol predvideo, da svako ima tih 15 minuta popularnosti i slave, a takvo stanje je izazov za odraslog, a kamoli za dete i mladu osobu koja nije dostigla taj stepen zrelosti i samopouzdanja. Mladi su podložni uticaju i manipulaciji, a naša je obaveza da im objasnimo da to nije pravi svet, kao i da moraju da uspostave stvarne kontakte umesto onih na internetu. Ako ne uspemo u tome, nove generacije će biti depresivnije, ranjivije, ansioznije. Zato verujem da treba da uložimo dodatni trud i razgovaramo s njima. Čini mi se da je ključ u komunikaciji. Moramo da ih motivišemo da se otvore, da govore o svojim emocijama, o svojim problemima, izazovima s kojima se suočavaju, jer adolescencija je period kroz koji smo svi prošli", rekla je supruga predsednika Republike Tamara Vučić.

Tanjug/STR

 

Ona je na panelu govorila zajedno sa prvom damom Estonije Sirie Karis, suprugom premijera Jermenije Anom Hakobjan i partnerom predsednice Slovačke Jurajem Rizmanom.

Tanjug/STR

 

Na marginama Samita, supruga predsednika Republike Tamara Vučić sastala se i sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i prvom damom Olenom Zelenski, te holivudskim glumcem Šonom Penom. 

Kao specijalni gosti, otvaranju Samita su prisustvovali i američki držani sekretar Entoni Blinken i danska premijerka Mete Frederiksen.
 

Komentari (0)

Srbija