Politika

Kancelarija za KiM: Kod Vučitrna zapaljena kuća Srba povratnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2023

-

11:59

Kancelarija za KiM: Kod Vučitrna zapaljena kuća Srba povratnika
Kancelarija za KiM: Kod Vučitrna zapaljena kuća Srba povratnika - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

U opštini Vučitrn, u mestu Novo Selo Mađunsko juče je zapaljena povratnička kuća domaćina Ranka Janačkovića, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM u saopštenju navodi da je ovo srpsko selo potpuno je spaljeno 1999. godine i da su odatle svi Srbi proterani. Porodica Janačković koja se iselila u Prilužje uspela je da na svojoj dedovini dobije povratničku kuću, ali je ona po drugi put zapaljena ubrzo nakon gradnje. Jučerašnji požar treći je put kako se ovoj čestitoj porodici, koja ne želi da proda svoje imanje Albancima, pali kuća u koju su želeli da se vrate, dodaje se u saopštenju.

"Nema sumnje da se iza ovog varvarskog i necivilizacijskog čina krije namera ekstremista da vatrom i nasiljem proteraju Janačkoviće sa njihove rodne grude, koju ne žele da otuđe, već naprotiv kao domaćinska porodica žele da rade, grade i žive na svojoj zemlji koju i dan danas obrađuju i od toga žive", navodi se i dodaje:

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju i predsednik Privremenog organa u kontaktu su sa porodicom Janačković koja broji sedam članova i u dogovoru s njima pomoći ćemo im da stanu na noge i da zajedno pronađemo najoptimalniji vid pomoći. Takođe, zahtevamo od međunarodne zajednice da osigura bezbednost porodici Janačković i da atak na njih ne bude samo puka crtica u njihovim izveštajima već da najozbiljnije shvate svu teskobu i nedaće s kojima se ova, ali i ostale pre svega srpske povratničke porodice suočavaju i da se konkretno angažuju da im osiguraju opstanak"

Kancelarija za KiM podseća da je početkom jula zapaljena i povratnička kuća Svetislava Jozića u selu Veriće u opštini Istok, što sve govori o planskom i sistematskom napadu albanskih ekstremista na srpske povratnike, koji su i dan danas najosetljivija, najugroženija i najranjivija kategorija.

"Takav odnos podstaknut je antisrpskom retorikom i politikom koju vode vlasti privremenih institucija u Prištini, a politika nekažnjavanja samo je vetar u leđa ekstremistima da istraju u svojim namerama", zaključuje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković upitao je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i šefa Misije OEBS-a na KiM Majkla Davenporta "da li se demokratija i deeskalacija o kojima govori premijer Privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti ogledaju u ponovonom paljenju kuće srpskih povratnika".

Petković je na Tviteru naglasio da je ovo treći put da "albanski ekstremisti pale kuću povratničkoj porodici Janačković".

"Tako žive Srbi na KiM pod Kurtijevim terorom, tako živi jedan narod u srcu Evrope u 21. veku. Da li je to Kurtijeva demokratija i deeskalacija", napisao je Petković.

On je upitao specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i šefa Misije OEBS na KiM Majkla Davenporta "da li je to Kurtijeva demokratija i deeskalacija".

Komentari (0)

Srbija