Politika

Anđelković: Bez pritiska Brisela na Kurtija i Prištinu, razgovori su besmisleni

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

15:31

Anđelković: Bez pritiska Brisela na Kurtija i Prištinu, razgovori su besmisleni
Zoran Anđelković - Copyright Prinskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković izjavio je danas da će, ako Brisel ne pritisne Prištinu da zaustavi incidente na Kosovu i Metohiji, drugi razgovor postati besmislen.

To se, kako je naglasio u izjavi za Tanjug, posebno odnosi na razgovor o tome da neko bez ikakvog uslovljavanja natera Srbe da izađu na "neke izbore" za koje se ne zna kako će se sprovesti, a da ništa od prethodnih pitanja, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ne bude rešeno.

Podsetivši da je u francusko-nemačkom predlogu, kao i u mapi puta iz Ohrida jasno zapisano da je ZSO prvo pitanje koje treba rešiti i naglasio da je umesto toga od tada bilo skoro 400 ozbiljnih incidenata protiv srpskog naroda na KiM, da su održani nelegalni izbori na severu KiM, koji su priznati, kao i da su se događale svakodnevne nove provokacije, novi napadi, paljenja kuća i hapšenja.

Anđelković je ocenio da razgovori u Briselu nikada nisu bili laki jer se na drugoj strani nalazi premijer Kosova Aljbin Kurti, iza koga, kako navodi, stoje zemlje koje podržavaju i koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje su dominantne u Briselu i briselskoj administraciji.

Dodaje da iz dosadašnjih izjava specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka ne vidi značajniji pritisak na Prištinu da sprovede ono što je pre 10 godina dogovoreno kao preduslov za sve ovo drugo.

"Optimisti bi rekli da je svaki sastanak važan i mogućnost da se dođe do nekog rešenja ili barem pomaka, ali iskustvo me uči da ne samo da budem oprezan nego da se plašim da nekog značajnijeg pomaka neće biti", kazao je Anđelković. 

Ističe da Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić čine sve da se sačuvaju mir, što je, kako kaže, najvažnije.

Smatra da će Srbija uspeti u tome i da će uspeti da sačuva srpski narod na KiM, a da će se oko kompromisnog rešenja nastaviti dalji razgovori.

Prema njegovim rečima, Beograd nikada nije bežao od razgovora, tražeći rešenja koja će omogućiti normalan život građanima na KiM, kako za Srbe tako i za Gorance i druge nacionalne zajednice. 

"Plaše me izjave da je većina građana na Kosovu zadovoljna. Znači većina Albanaca je zadovoljna. Ako se to mišljenje uvreži u briselskoj administraciji i ako je uvreženo, a ne razmišlja se o tome da se sačuva bezbednost i sigurnost naroda na KiM, onda ne vidim u bližoj perspektivi neko ozbiljnije kompromisno rešenje", rekao je on.

Navodi da je američka administracija bila posvećena da gasi požare i da pomogne da ne eskaliraju situacije, ali da se ne vidi posebna posvećenost realizaciji dogovorenih sporazuma, uključujući Vašingtonski sporazum. 

"Takođe,tu je i pretnja da će se uvesti sankcije, nakon čega slede izjave i razgovori sa prištinskim zvaničnicima, gde se kaže da će kosovske bezbednosne snage 2026. godine biti spremna za pijem u NATO, što u vreme eskalacije situacije ne daje pozitivan signal da su SAD ozbiljno posvećene da se obezbedi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a pre svega na KiM", zaključio je Anđelković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija