Politika

Na suđenju bivšim liderima OVK svedočio bivši oficir britanske vojske

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

20:01

Na suđenju bivšim liderima OVK svedočio bivši oficir britanske vojske
Na suđenju bivšim liderima OVK svedočio bivši oficir britanske vojske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svedok Specijalizovanog tužilaštva Daglas Jang započeo je danas svoj iskaz u Specijalizovanim većima Specijalnog suda, u okviru nastavka suđenja buvšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Jang, koji je bivši oficir britanske vojske, služio je na KiM u sklopu  diplomatske posmatračke misije Ujedinjenog Kraljevstva, a zatim u misiji OEBS-a, da bi se ponovo vratio na KiM kao pripadnik KFOR-a, u okviru misije, koja je, kako je naveo na početku iskaza, ''pomogla stvaranje OVK'', prenosi Kljan Kosova.

Tužiteljka Debora Majer je navela da je Jang sarađivao sa pripadnicima OVK kako bi se pronašli i vratili ljudi koje je kidnapovala ta teroristička organizacija. Očekuje se da Jang nastavi da svedoči i sutra.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bile protiv OVK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija