Politika

Stano odgovorio na Kurtijeve kritike Lajčaka: Ne komentarišemo izjave koje sadrže neosnovane optužbe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/09/2023

-

14:56

Stano odgovorio na Kurtijeve kritike Lajčaka: Ne komentarišemo izjave koje sadrže neosnovane optužbe
Stano odgovorio na Kurtijeve kritike Lajčaka: Ne komentarišemo izjave koje sadrže neosnovane optužbe - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je  da Evropska unija ne komentariše ničije izjave, posebno ako sadrže neosnovane optužbe.

On je to rekao na konferernciji za novinare povodom optužbe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak stao na stranu Srbije tokom poslednje runde dijaloga na visokom nivou održane 14. septembra.

"EU u potpunosti podržava Lajčaka i napore da se pomogne Beogradu i Prištini da normalizuju odnose", rekao je Stano.

Na pitanje o saopštenju visokog komesara Žozepa Borelja u ime svih 27 članica, Stano je rekao da ono izražava očekivanja EU od obe strane i kako da se dijalog dalje nastavi.

"One daju punu podršku predstavniku EU i pozivaju Beograd i Prištinu da hitno nastave sa svojim obavezama. U saopštenju su zemlje članice podsetile strane na odgovornost da se pridržavaju principa poverljivosti u dijalogu i prema tom procesu. Ovo je veoma jasno očekivanje EU od obe strane, kao i kako da se ponašaju i rade u dijalogu. EU je tu da im ponogne da ostvare svoje evropske težnje", rekao je Stano.

Kosovska ambasada u Briselu uputila je "verbalnu notu" stalnim predstavnicima 27 zemalja EU, u kojoj iznosi zamerke i kritike na račun specijalnog izaslanika Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčaku u noti zameraju da nije reagovao na kako se navodi kršenje sporazuma od strane Srbije, jer se Srbija nije suočila sa posledicama EU. 

Američki Stejt department pohvalio je, "neumorne napore" specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u pregovorima Beograda i Prištine. Saopštenje je usledilo kao reakcija povodom izjava kosovskog premijera , koji je optužio Lajčaka za pristrasnost i stavove protiv Prištine, na prošlonedelјnom sastanku strana u Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija