Politika

Vučić: Znamo kako smo prolazili sa sankcijama, što bismo mi u tome učestvovali

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

18:59

Vučić: Znamo kako smo prolazili sa sankcijama, što bismo mi u tome učestvovali
Vučić: Znamo kako smo prolazili sa sankcijama, što bismo mi u tome učestvovali - Copyright Printscreen/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Njujorku gde psisustvuje zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da ga narednih dana očekuju brojni važni sastanci među kojima su i ususreti s potpredsednikom Kine Hangom Žengom i Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

"Imali smo juče i danas mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima koji su ovde prisutni. Još nisam video Đorđu Meloni, a ostale čini mi se da sve jesam. Imaćemo ručak predsednika sa Zapadnog Balkana. Imao sam susret sa Redžepom Tajipom Erdoganom i sa predsednnikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Očekujem izuzetno važan razgovor sa kineskim potpredsednikom Hangom Žengom i imaćemo još mnogo važnih bilateralnih sastanaka", rekao je Vučić.

Kako je dodao, mesto na kome su svi okupljeni je prilika za brojne susrete.

"Što se tiče suštinskih stvari, danas ste mogli da vidite i osetiti i iz izlaganja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, ali i američkog i brazilskog predsednika, da je prvi put brazilski predsednik dobio veći aplauz od američkog predsednika što se nikada nije desilo", skrenuo je Vučić pažnju javnosti dodajući da se tu vidi "mala promena raspoloženja kod dela azijskih i afričkih zemalja", što je moglo da se primeti i na nekim prijemima.

Odgovarajući na pitanje o sankcijama Rusiji, Vučić je rekao da očekuje pritiske kada je u pitanju stav Srbije o tom pitanju.

"Prvo ćemo da mi drže predavanje evropski zvaničnici. Pažljivo ću da i ih saslušam i reći ću - lepo što ste mi održali predavanje, ali Srbiju kao predsednik vodim ja. Dok je to tako i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike, mi ćemo da vodimo ovakvu politiku. Kada budem shvatio da više ne možemo, više nećemo. Mi znamo kako smo prolazi sa sankcijama. Što bismo mi u tome učestvovali?", naveo je Vučić.

On je dodao da će u svom govoru pokušati da podseti (nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu) Berbok i (predsednika SAD Džozefa) Bajdena "da nisu stajali iza međunarodnog prava i  da ne priznaju pozitivno pravne propise UN uključujući Rezoluciju 1244.

"Velikima je sve dozvoljeno. Svi ti ljudi nijednu priliku ne propuste da mi održe pridiku iz morala i kako bi trebali da podržimo sankcije Rusiji", rekao je predsednik.

Kada je u pitanju susret s kineskim potpredsednikom  Vučić je naglasio da očekuje potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini. što, dodao je, odnose podiže na novi nivo. 

Komentarišući govor predsednika SAD, on je primetio da je Bajden vodio je više računa o Kini nego ranije.

"Bio je žestok po pitanju Rusije. Interesanto je da su ljudska prava i LGBTQ stavili iza teritorijalnog suvereniteta. A kako se toga nisu setili pre više od 20 godina", upitao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija