Fokus

Novo istraživanje: Tramp ima prednost nad Bajdenom godinu dana pred izbore u SAD

Komentari

Autor: CBS

21/09/2023

-

10:20

Novo istraživanje: Tramp ima prednost nad Bajdenom godinu dana pred izbore u SAD
Donald Tramp i Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Javnost SAD uveliko se priprema za predsedničke izbore koji bi trebalo da se održe sledeće godine, a već sada se rade ankete i ispitivanja da bi se videlo ko od dvojice najizglednijih kandidata, Džoa Bajdena i Donalda Trampa, može odneti prevagu.

Jedno takvo istraživanje odradio je i američki CBS u saradnji sa "YouGov", i došao do zaključka da, kako trenutno stvari stoje, Tramp ima jedan odsto podrške birača više od Bajdena.

U dubljoj analizi, CBS je postavljao glasačima i pitanja koja se tiču pojedinosti o kandidatima, njihovim partijama, i stanju u američkom društvu, kako bi se videlo kako su svi ovi aspekti povezani.

Predstavnik Demokratske stranke se u javnosti percipira kao neko za koga birači nisu sigurni da bi dočekao kraj drugog mandata ukoliko ga osvoji.

Samo trećina ispitanika rekla je da bi Bajden dovršio drugi mandat kao predsednik SAD, a upitani šta bi bilo ako bi ponovo bio izabran, veći deo njih rekao je ili da nisu sigurni, ili da će otići pre kraja mandata.

Što se Trampa tiče, ni tu ne misle svi da bi dovršio drugi mandat ako ga osvoji, ali je na tom stanovištu malo više od polovine ispitanika.

Mada su obojica u drugoj polovini osme decenije života, 43 odsto ispitanika misli da je samo Tramp fizički dovoljno zdrav da bude predsednik SAD, dok 16 odsto smatra da je samo Bajden dovoljno zdrav. Da su obojica dovoljno zdravi reklo je 12 odsto ispitanika, a da nije nijedan, 29 odsto.

Što se tiče mentalnog i kognitivnog zdravlja neophodnog za vođstvo Amerike, 44 odsto ispitanika daje prednost samo Trampu, dok 26 odsto daje prednost Bajdenu. Pored toga, 23 odsto smatra da ni jedan ni drugi nemaju dovoljnu kompetentnost.

Bilo je tu još detaljnih pitanja o partijama i stanju u američkom društvu, što bi sve moglo da utiče na ishod izbora, ali je zanimljiv pogled Amerikanaca na politički sistem ukoliko Tramp i bajden zaista budu kandidati svojih partija za predsedničke izbore.

Čak 64 odsto ispitanika reklo je da bi novi sudar Tramp-Bajden značio da je "politički sistem pokvaren", dok je 23 odsto reklo da bi to značilo da "politički sistem radi kako treba".

Skoro tri četvrtine ispitanika smatra da sudbina demokratije zavisi od ishoda izbora koji će se održati sledeće godine, ali smatraju uglavnom da demokratija može preživeti samo ako pobedi njihov kandidat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet