Fokus

Specijalni tužilac protiv Trampovog zahteva za izuzeće sudije

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

10:16

Specijalni tužilac protiv Trampovog zahteva za izuzeće sudije
Specijalni tužilac protiv Trampovog zahteva za izuzeće sudije - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki specijalni tužilac Džek Smit usprotivio se zahtevu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da se iz krivičnog slučaja koji se vodi protiv njega zbog optužbi da je pokušao da promeni rezultate izbora u SAD 2020. godine izuzme sudija Tanja Čatkan. 

Smit, čija kancelarija vodi slučaj protiv Trampa, rekao je da ne postoji "validna osnova" da sudija Tanja Čatkan bude izuzeta iz slučaja zbog izjava koje je ranije dala pred sudom, a koje se izgleda odnose na odgovornost Trampa za upad njegovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021. godine, prenosi Rojters. 

Tramp je u ponedeljak podneo pravni zahtev, kojim je tražio da se Čatkan povuče iz slučaja, tvrdeći da su njene prethodne izjave pokrenule pitanja o njenoj nepristrasnosti Čatkan i da bi to ugrozilo postupak. 

U podnesku se ukazuje na komentare koje je Čatkan iznela tokom dva saslušanja za izricanje presude optuženima za učešće u neredima u Kapitolu, a u kojima je rekla da su izgrednici bili motivisani "slepom lojalnosti prema jednoj osobi, koja je i dalje na slobodi".

Čatkan, koju je imenovao bivši predsednik SAD iz redova demokrata Barak Obama, oštro je osudila napad na Kapitol i pojedinim učesnicima u napadu izrekla teže kazne nego što su tužioci tražili.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet