Fokus

Odbijen zahtev bivšeg šefa Trampovog kabineta da se optužnica protiv njega prebaci na savezni sud

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

10:11

Odbijen zahtev bivšeg šefa Trampovog kabineta da se optužnica protiv njega prebaci na savezni sud
Medouz i Tramp - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Optužnica protiv Marka Medouza, bivšeg šefa kabineta Donalda Trampa, koja uključuje pokušaj da se lažiraju rezultati izbora u SAD 2020. godine, neće biti izneta na federalni sud, što sugeriše da ni slični zahtevi bivšeg republikanskog predsednika i njegovih saoptuženika neće biti odobreni, prenosi Rojters.

Medouz je nakon ove sudske odluke u petak uložio žalbu, navodi britanska agencija.
Odluka američkog okružnog sudije Stiva Džonsa, kojom je odbio zahtev Medouza da njegov slučaj premesti sa suda u Džordžiji na savezni sud, donela je trenutnu pobedu tužiocima, koji su u avgustu optužili Trampa i 18 drugih za pokušaj poništavanja njegovog izbornog poraza od aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Tramp bi takođe mogao da zatraži da se njegovo suđenje premesti sa državnog na savezni sud, saopštio je njegov advokat u sudskom podnesku u četvrtak.

Bivši predsednik SAD, koji je favorit za republikanskog protivkandidata Bajdenu na izborima 2024. godine, negirao je optužnicu i izjasnio se da nije kriv, kao i njegov bivši šef kabineta.

Medouz je optužen da je organizovao pozive i sastanke na kojima je, po navodima tužioca, Tramp vršio pritisak na zvaničnike da izborne rezultate preokrenu u njegovu korist, uključujući poziv u kojem je tadašnji predsednik pozvao državnog sekretara DŽordžije Breda Rafenspergera da „pronađe“ dovoljno glasova u državi, u kojoj je Bajden odneo pobedu.

Tužioci tvrde da takvo postupanje nije bilo "neophodno i ispravno" i u skladu sa dužnostima predsednika SAD i šefa njegovog kabineta.

Medouz tvrdi da je ono bilo deo njegovih službenih dužnosti kao Trampovog glavnog pomoćnika u  Beloj kući.

Zakon dozvoljava optuženima da se njihovi predmeti saslušaju na saveznom sudu ako optužbe protiv njih proizilaze iz njihovih službenih dužnosti.

Medouz bi na taj način svoju odbranu mogao da iznese pred "naklonjenijom" porotom u saveznom sudu, koji dolazi iz većeg i politički raznovrsnijeg područja od okruga Felton u

Džordžiji, demokratskog uporišta gde je optužnica podignuta, navodi Rojters. Prelazak na savezni sud bi omogućio Medouzu da se pozove na imunitet pred državnim tužilaštvom, jer je obavljao svoje dužnosti saveznog zvaničnika SAD.

Tramp, koji se trenutno suočava sa krivičnim prijavama u četiri slučaja, tvrdi da su oni deo političke zavere koja ima za cilj da ga spreči da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima sledeće godine.
 

Komentari (0)

Svet