Fokus

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta dao ostavku: Zelenski i Trudo greškom aplaudirali nacističkom veteranu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2023

-

19:40

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Kanadi izbio je skandal nakon što je u parlamentu predstavljen Jaroslav Hunka kao ukrajinski heroj i veteran Drugog svetskog rata iako je u pitanju nekadašnji pripadnik nacističke SS jedinice.

Hunka (98) je sedeo na galeriji skupštine predstavljen je prisutnima, među kojima su bili i Zelenski i premijer Kanade Džastin Trudo, kao "ukrajinski i kanadski heroj koji se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije". Nacistički veteran je sa suzama u očima prihvatio ovacije i mahao svima.

Međutim, nedugo potom predsedavajući parlamenta Entoni Rota morao je da se izvinjava, jer se ispostavilo da je Hunka služio u 14. SS grenadirskoj diviziiji, dobrovoljačkoj jedinici sačinjenoj od Ukrajinaca pod nacističkom komandom.

Prinstscreen YouTube/CBC News: The National, Wikipedia.org/Narodowe Archiwum Cyfrowe Upload

 

"Tek sam naknadno postao svestan ostalih informacija zbog čega žalim zbog ove odluke", rekao je Rota.

On je istakao da "niko, uključujući ostale predstavnike skupštine, kao i ukrajinsku delegaciju", nije ranije bio obavešten da će dovesti Hunku.

"Naročito želim da se najdublje izvinim jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom sveta. Prihvatam punu odgovornost za svoje postupke", naveo je predsednik parlamenta.

Uprkos prvobitnom odbijanju, Rora je večeras ipak bio primoran na ostavku nakon sastanka sa liderima stranke u Otavi.

„Moram da se povučem sa mesta vašeg predsednika. Ponavljam svoje duboko žaljenje“, rekao je on u parlamentu. 

U neprijatnoj situaciji se našla i poslanica Karina Gould, koja je objavila na društvenim mrežama fotografiju sa nekadašnjim nacistom.

 

 

"Kao i drugi poslanici, nisam imala više informacija od predsednika. Izlazeći iz sale, prošla sam pored te osobe i fotografisala se. Kao potomak Jevreja preživelih u Holokaustu, zamolila bih sve parlamentarce da prestanu da politizuju pitanje koje muči mnoge, uključujući i mene", napisala je ona, nakon što je izbrisala spornu fotografiju.

Jevrejske organizacije osudile incident

Kanadska jevrejska zajednica saopštila je da je "duboko uznemirena" time što se u njihovoj zemlji slavio nacistički veteran i navela da je "adekvatna provera ključna kako bi se obezbedilo da se tako neprihvatljiv incident više ne ponovi".

Do skandaloznog postupka je došlo nakon što je u kanadskom parlamentu Zelenski održao strastven govor kako bi pridobio podršku kod svojih saveznika na Zapadu.

Rota je zatim pozdravio Hunku, kom je aplaudirao i sam predsednik Ukrajine, koji je inače Jevrej i koji je u Holokaustu izgubio više članova porodice. 

Nacistička jedinica učestvovala je u ubijanju poljskih i jevrejskih civila, a 1944. a obišao ih je i lider SS-a Hajnrih Himler, koji je prema istorijskim zapisima tada rekao da njegovi ljudi "jedva čekaju da likvidiraju Poljake".

Trudo: Važno je da se borimo protiv ruskih dezinformacija

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je u ponedeljak da je ono što se dogodilo u parlamentu "duboko sramotno", kako za tu instituciju, tako i za sve Kanađane.

profimedia

Volodimir Zelenski i Džastin Trudo

On je takođe sugerisao da bi Rusija mogla da upotrebi incident da "gura lažni narativ o Ukrajini". 

Naime, predednik Rusije Vladimir Putin ranije je kao opravdanje za svoju invaziju na Ukrajinu često navodio nameru da "denacifikuje" tu zemlju.

"Mislim da je veoma važno da se suprotstavimo svim ruskim dezinformacijama i nastavimo da pružamo jednoglasnu podršku Ukrajini", izjavio je on.

Inače, nakon Drugog svetskog rata 14. SS grenadirska divizija promenila je naziv u Prva ukrajinska i to neposredno pre predavanja Saveznicima 1945. 

Veliki deo pripadnika te jedinice naselio se kasnije u Kanadu, a na Ukrajinskom groblju u Oukvilu u Ontariju i danas se nalazi spomenik sa znamenjem divizije uz natpis: "Onima koji su umrli za slobodu Ukrajine".

Poljska će tražiti izručenje

Poljski ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek saopštio je danas da je preduzeo korake za izručenje iz Kanade devedestosmogodišnjeg naciste Jaroslava Hunke, koji je u Drugom svetskom ratu služio u SS diviziji Galicija.

"S obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu u vezi sa odavanjem počasti pripadniku zločinačke nacističke formacije SS „Galicija“, u prisustvu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preduzeo sam mere da organizujem njegovo moguće izručenje u Poljsku“, napisao je Černak na društvenoj mreži Iks, prenosi Tass.

Zamenik poljskog ministara spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik izjavio je da bi predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta trebalo da podnese ostavku zbog skandala

"Ovo je velika sramota za predsednika Donjeg doma i njegovo nepoznavanje istorije, sa tako velikom sramotom, trebalo bi da podnese ostavku na svoju funkciju", rekao je Mularčik u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP.

On je podsetio da je jedinica SS u kojoj je bio Hunka činila masovne ratne zločine – pre svega nad Poljacima i Jevrejima – uz neverovatno varvarstvo.

"A danas je nedostatak jasne osude ovih pojedinaca, a istovremeno i veličanje, velika sramota", rekao je Mularčik.

Prema njegovom mišljenju, "pre svega, službe predsedavajućeg Donjeg doma načinile su ogroman propust i treba povući neke lične posledice", jer se radi o veličanju vojnika zločinačkih nemačkih jedinica, protiv kojih su se borili i Kanađani, Amerikanci i Britanci.

Mularčik je, takođe, rekao da sve ovo pokazuje da će nerazrešena pitanja iz prošlosti Ukrajine i dalje praviti ozbiljne probleme u tumačenju istorije te zemlje. Jer, kako je rekao, "dok su se građani zapadnoevropskih zemalja ogradili od toga i osuđuju učešće svojih građana u zločinačkim jedinicama Vafen-SS, u slučaju Ukrajinaca to nije jasno".

PAP podseća da su u februaru 1944. godine, ukrajinski vojnici u sastavu SS Galicija, učestvovali u zločinu u Huti Pijenjackoj, gde su – prema istrazi Instituta za nacionalno pamćenje – pod nemačkom komandom, zajedno sa paravojnim jedinicama ukrajinskih nacionalista, ubili oko 850 Poljaka. Vojnici ove formacije osumnjičeni su i za zločine u Ivoniču, Hodačkovu Velikom, Prehorilu i Smoligovu.

Iako je Poljska jedan od najsnažnijih podržavalaca Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom, odnosi dveju zemalja i dalje su narušeni zbog glorifikovanja ukrajinskih nacionalista u Kijevu, od kojih su mnogi sarađivali sa nacističkim režimom.

Komentari (0)

Svet