Fokus

Miler: Izveštaji o povećanju broja srpskih trupa duž linije sa Kosovom i Metohijom nisu potvrđeni

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

22:38

Miler: Izveštaji o povećanju broja srpskih trupa duž linije sa Kosovom i Metohijom nisu potvrđeni
Portparol Stejt departmenta - Copyright Tanjug AP/Nathan Howard

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je danas da je "uočeno izvesno povećanje srpskih snaga'' na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, ''ali da ti izveštaji nisu potvrđeni".

Na primedbu novinara da je Bela kuća izdala saopštenje da se broj trupa povećava, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi Fajnenšel tajmsu rekao da se broj trupa smanjuje i da je od 14.000 vojnika prošle godine, taj broj sada spao na 4.000, kao i da je do telefonskog razgovora srpskog predsednika sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom došlo par sati pre saopštenja Bele kuće, Miler je, pored ostalog, rekao da podaci o broju srpskih vojnika još nisu potvrđeni.

''Zato što smo videli izvesno povećanje srpskih snaga na granici. A sada da li se oni smanjuju od petka? Videli smo izveštaje, ali kao što sam rekao, još nisu potvrđeni", rekao je Miler na brifingu, odgovarajući na pitanje novinara.

Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje da li je američki predsednik Džozef Bajden potpisao izjavu baš u tom obliku, Miler nije želeo da dalje komentariše, prenosi Pavlović tudej.

''Neću govoriti o internim razmatranjima unutar vlade, ali mogu vam reći da imamo poverenja u ono što smo saopštili", rekao je portparol Stejt departmenta.

On nije želeo da odgovara na dalja pitanje novinarke portala u vezi sa Kosovom i Metohijom, uz objašnjenje da je "ponedeljkom uvek više posla", prenosi Pavlović tudej, navodeći da je novinarka tog portala bila naglo prekinuta.

Kako podseća portal, predsednik Srbije je ranije oštro demantovao Belu kuću, istakavši da su tvrdnje o tome kako Srbija šalje trupe na administrativnu liniju KiM potpuno lažne.

„Slanje trupa na administrativnu liniju je čista laž... Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU“, rekao je Vučić u subotu za Fajnenšel tajms, nakon što je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u petak izjavio da je u blizini administrativne linije sa KiM primećeno „gomilanje napredne srpske artiljerije, tenkova i jedinica mehanizovane pešadije bez presedana“.

Međutim, nikakvi vizuelni dokazi, poput satelitskih snimaka, nisu predstavljeni medijima, podseća američki portal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet