Fokus

Politiko: Tajni razgovori EU, Rusije i SAD održani uoči vojne akcije u Nagorno-Karabahu

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

13:44

Politiko: Tajni razgovori EU, Rusije i SAD održani uoči vojne akcije u Nagorno-Karabahu
Politiko: Tajni razgovori EU, Rusije i SAD održani uoči vojne akcije u Nagorno-Karabahu - Copyright Tanjug/AP/Gaiane Yenokian

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko dana pre nego što je Azerbejdžan prošlog meseca pokrenuo vojnu ofanzivu za preuzimanje otcepljene teritorije pod kontrolom etničkih Jermena, najviši zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i EU susreli su se sa ruskim kolegama na tajnim, hitno organizovanim razgovorima u Turskoj s ciljem da se razreši sukob oko Nagorno-Karabaha.

Iako na kraju bez rezultata, ovaj sastanak održan van očiju javnosti, je neuobičajen kontakt između Moskve i Zapada zbog nekog velikog bezbednosnog problema s obzirom da je posle izbijanja rata u Ukrajini 2022. godine prekinuta redovna diplomatska komunikacija na relaciji Moskva-Zapad, prenosi Politiko.

Visoki diplomata, koji je upoznat sa sadržajem razgovora potvrdio je za američki portal da je sastanak održan 17. septembra u Istanbulu u okviru napora da se izvrši pritisak na Azerbejdžan da prekine svoju devetomesečnu blokadu Nagorno-Karabaha i dozvoli prolaz konvoja humanitarne pomoći iz Jermenije.

Prema rečima ovog diplomate sastanak je bio fokusiran na pitanje kako obezbediti da zalihe hrane i goriva stignu do oko 100.000 stanovnika Nagorno-Karabaha.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet