Fokus

Indijska agencija za kontrolu lekova: Sirupi protiv kašlja i alergija "Noris medisinsa" - toksični

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

17:19

Indijska agencija za kontrolu lekova: Sirupi protiv kašlja i alergija "Noris medisinsa" - toksični
Indijska agencija za kontrolu lekova: Sirupi protiv kašlja i alergija "Noris medisinsa" - toksični - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijska agencija za kontrolu lekova otkrila je da su sirup protiv kašlja i sirup protiv alergija koje proizvodi kompanija "Noris medisins" toksični, navodi se u vladinom izveštaju, mesecima nakon što su sirupi protiv kašlja proizvedeni u Indiji povezani sa 141 smrću dece širom sveta.

Lekovi su bili kontaminirani ili sa dietilen glikolom (DEG) ili etilen glikolom (EG), koji su pronađeni u sirupima protiv kašlja koji su izazvali smrt i u Gambiji, Uzbekistanu i Kamerunu od sredine prošle godine, preneo je Rojters.

Ovo je prvi put u najmanje dve godine da je Centralna organizacija za kontrolu standarda lekova (CDSCO) u svojim mesečnim izveštajima označila kontaminaciju DEG-om i EG-om. H.G.

Košija, komesar Uprave za kontrolu hrane i lekove u Gudžaratu rekao je za Rojters da je pregledao Norisovu fabriku prošlog meseca i naredio da se obustavi proizvodnja lekova i opozvala njihovu prodaju.

Košija je rekao da je kompanija "podbacila u pogledu parametara usklađenosti dobre proizvodne prakse".

"Ne postoji adekvatan vodovodni sistem. Ni klima uređaj nije na nivou. U interesu javnog zdravlja, naredili smo da pogon zaustavi proizvodnju", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet