Fokus

Gambija istražuje smrt 70 dece zbog sumnje da su umrla od sirupa protiv kašlja

Komentari

Autor: RTS

15/10/2022

-

19:23

Gambija istražuje smrt 70 dece zbog sumnje da su umrla od sirupa protiv kašlja
Gambija istražuje smrt 70 dece zbog sumnje da su umrla od sirupa protiv kašlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Gambije saopštila je da je 70 dece umrlo od akutnog oštećenja bubrega, za koje se sumnja da su povezani sa sirupima protiv kašlja proizvedenim u Indiji, piše RTS.

Predsednik Gambije Adama Barou saopštio je na hitnom sastanku kabineta da je umrlo 70 dece, navodi se u saopštenju.

Utvrđeno je da je sirupe proizvela kompanija "Mejden Farmaceutikals" iz Nju Delhija, koja je zatvorila jednu od fabrika u severnoj Indiji, pošto je pod istragom i indijskih vlasti.

Gambija i Indija, istražuju smrt dece, a ove nedelje je osnovana nova istražna komisija koja će se baviti tim slučajem, navodi se u saopštenju.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je pronašla "neprihvatljive" nivoe sastojaka, koji mogu biti toksični, u četiri proizvoda te farmaceutske kompanije, preneo je Rojters.

Indonezija je u međuvremnenu zabranila sastojke koji su povezani sa smrću 70 dece u Gambiji, dok istovremeno istražuje smrt više od 20 dece u glavnom gradu Džakarti zbog oštećenje bubrega tokom ove godine.

Indonežanska Agencija za hranu i lekove BPOM je navela da istražuje mogućnost da su sastojci, dietilen glikol i etilen glikol, kontaminirali druge materijale koji se koriste kao rastvarači.

BPOM je naveo da četiri proizvoda koja se povezuju sa smrtnim slučajevima u Gambiji nisu registrovana u Indoneziji, niti bilo koji drugi proizvodi te kompanije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet