Fokus

Počelo suđenje Semu Bankman-Fridu: Nekadašnjem "kralju kripto tržišta" preti doživotna robija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

20:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje Semu Bankmanu-Fridu, nekadašnjem kripto milijarderu koji je optužen za organizovanje prevare "teške" više milijardi dolara, počelo je u utorak na saveznom sudu na Menhetnu.

Najveći deo prvog dana suđenja protekao je u odabiru porote, a uvodna reč trebalo bi da se održi danas. 

Tokom narednih nekoliko nedelja, advokati će raspravljati o tome kako se FTX, Bankman-Fridova nekadašnja kripto platforma, raspala i ostavila hiljade klijenata u neizvesnosti, sa zamrznutim depozitima.

Bankman Frid se izjasnio da nije kriv po sedam tačaka optužnice za prevaru i zaveru u vezi sa kolapsom FTX - seizmičkog događaja koji je uzdrmao kompletan kripto svet. Smatra se da će njegovi advokati pokušati da preusmere krivicu na druge igrače u njegovom poslovnom carstvu, uključujući i njegovu bivšu partnerku i devojku Kerolin Elison.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Tužioci su uporedili slučaj sa suđenjem Berniju Medofu, prevarantu koji je izveo najveću Poncijevu prevaru u istoriji "tešku" više od 64 milijarde dolara. Oni tvrde da je Bankman Frid krao novac od klijenata platforme, koji je trošio na luksuz i političke donacije. 

Koje su optužbe protiv Bankman Frida?

Sem Bankman Frid tereti se da je ukrao milijarde dolara od korisnika FTX platforme, za ličnu upotrebu, kao i popunjavanje rupa u budžetu njegovog kripto hedž-fonda "Alameda Researsh".

FTX reklamiran je kao jednostavan i bezbedan portal u svetu trgovine kriptovalutama. Zarađivao je od naplate naknada za trgovanje, slično kao i obične brokerske kuće. 

Na vrhuncu moći FTX, privatni procenitelji odredili su vrednost platforme na više od 30 milijardi dolara, a njeno ime nosila je košarkaška arena u Majamiju. Takođe, zaštitna lica ove kompanije bile su mnoge poznate ličnosti, među kojima i čuveni igrač američkog fudbala Tom Brejdi.

profimedia

 

Međutim, u proleće 2022. došlo je do pada tržišta kriptovaluta, što je kompletnu vrednost industrije sa tri biliona na samo jedan bilion. Do jeseni te godine problemi u poslovanju FTX postali su očigledni i bilo je potrebno samo oko nedelju dana da se kompletna priča potpuno uruši.

Investitori i klijenti počeli su da paniče, nakon što je na sajtu sa vestima iz sveta kripta "Coindesk" objavljen tekst o finansijskim vezama između FTX i Alameda, dva biznisa koja je osnovao Bankman Frid. 

Na osnovu dokumenata koje je pribavio taj portal, delovalo je da je najveći deo imovine Alamede sastojao od FTT-a, odnosno digitalnog tokena koji je stvorio "FTX" i koji je rapidno gubio na vrednosti. Klijenti su požurili da povuku svoja sredstva iz FTX-a, otkrivajući manjak od osam milijardi dolara.

FTX podnela je zahtev za bankrotstvo 11. novembra, a Bankman Frid podneo je ostavku na mesto izvršnog direktora. Uhapšen je mesec dana kasnije na Bahamima, tereteći se za prevaru i zaveru i izručen Sjedinjenim Američkim Državama u januaru naredne godine.

Suđenje bi trebalo da traje šest nedelja, a očekuje se da će protiv njega svedočiti mnogi njegovi bivši saradnici, uključujući i bivšu devojku Kerolin Elison.

Ukoliko se utvrdi da je kriv, Bankman Fridu preti maksimalna kazna od 110 godina u zatvoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet