Fokus

Bankman-Frid uhapšen na Bahamima: Sunovrat "spasitelja kriptovaluta" koji je umalo izazvao njihov krah

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

13/12/2022

-

09:11

Bankman-Frid uhapšen na Bahamima: Sunovrat "spasitelja kriptovaluta" koji je umalo izazvao njihov krah
Bankman-Frid uhapšen na Bahamima: Sunovrat "spasitelja kriptovaluta" koji je umalo izazvao njihov krah - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policija Bahama uhapsila je Sema Bankman-Frida, osnivača propale platforme za trgovinu kriptovaluta FTX, saopštio je državni tužilac te zemlje. Bankman-Frida bi trebalo da se pojavi danas pred prekšajnim sudom, saopštile su vlasti ove karipske zemlje, prenosi BBC.

Policija je saopštila da je Bankman-Frid uhapšen zbog "finansijskih prekršaja" zakona u SAD i na Bahamima. Prošlog meseca FTX je podneo zahtev za stečaj u SAD, zbog čega mnogi korisnici nisu bili u mogućnosti da povuku svoja sredstva.

Prema sudskom podnesku od prošlog meseca, FTX ima dugovanje prema svojih 50 najvećih poverilaca od skoro 3,1 milijardu dolara, navodi BBC. Nije poznato koliko će ljudi koji imaju sredstva na ovoj platformi dobiti natrag na kraju stečajnog postupka, iako mnogi stručnjaci upozoravaju da bi to mogao biti mali deo onoga što su deponovali.

FTX platforma je omogućavala kupcima da razmenjuju normalan novac za kriptovalute, kao što je bitkoin. Bankman-Frid biće zadržan u pritvoru u skladu sa  "nacionalnim Zakonom o izručenju", naveo je državni tužilac Bahama.

Regulatori sa Vol Strita su saopštili da će preduzeti mere protiv Bankman-Frida, koji je trebalo da svedoči o bankrotu FTX-a pred američkim Kongresom u utorak. Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, koja je ostvarivala promet od oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno, proglasila je bankrot u SAD, a njen izvršni direktor i osnivač Sem Benkman-Frid, podneo je ostavku, nakon što se konkurentska platforma Bajnens povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

Bankman-Frid: Nisam pokušao da prevarim ljude

Početkom decembra Sem Bankman-Frid (SBF) se put pojavio u javnosti otkako je ta berza doživela krah. On je insistirao na tome da "nikada nije pokušao da prevari ljude", i nekoliko puta je ponovio da nije znao do koje mere ide šteta koju je pravio. 

Na konferenciji koju je organizovao američki "Njujork tajms", SBF je okrivio "ogromne propuste menadžmenta" i "neuredno računovodstvo" za kolaps njegove kompanije vredne 32 milijarde dolara. 

profimedia

 

Ovaj kolaps je izazvao istrage po više osnova, ali su uglavnom usmerene na to da li je FTX prekršio zakon pozajmljujući sredstva svojih klijenata trgovačkoj firmi "Alameda riserč", čiji je vlasnik takođe Bankman-Frid, ranije često označavan kao "vunderkind".

Govoreći putem video linka sa Bahama, gde je bilo sedište i njegove kripto menjačnice, SBF je rekao da nije "svesno mešetario sa novcem", kao i da "nije tačno znao šta se sve dešava". 

Ipak, preuzeo je odgovornost za kolaps kriptomenjačnice, rekavši da je "on zeznuo stvar, jer je bio izvršni direktor".

Njegova kompanija "Alameda" je u velikoj meri trgovala na FTX platformi, što znači da je ponekad imala koristi kada su drugi FTX klijenti izgubili novac, a to bi moglo da se kvalifikuje kao sukob interesa. Bankman-Frid je rekao da je bio "prilično nervozan zbog sukoba interesa", pa se zato delimično i distancirao od poduhvata "Alamede". 

Činjenica da su obe njegove kompanije propale znači i da je procenjeno bogatstvo Bankmana-Fida sada oko 100.000 dolara, a on tvrdi da "nema nikakvih skrivenih sredstava, jer je sve što ima uložio u FTX". 

Sedište u Hongkongu, pa na Bahamima

Prvobitno, FTX je imao sedište u Hongkongu, ali ga je kasnije na Bahame doveo Bankman-Frid, koji je smatran jednim od "spasitelja kriptovaluta". Njegovo bogatstvo bilo je procenjeno na oko 26 milijardi dolara nakon što je pokrenuo svoju firmu za trgovinu kriptovalutama "Alameda riserč" 2017, pa dve godine kasnije i FTX. 

profimedia

 

U FTX su ulagali mnogi veliki investitori a ambasadori brenda bili su Tom Brejdi i Žizel Bundšen, nije se pretpostavljalo, sve do skoro, da bi moglo biti nekih problema. 

U svetu kriptovaluta i dalje se osećaju posledice kraha FTX berze, a kriptovalute vrtoglavo gube na vrednosti. 

Fijasko koji se dogodio sa Semom Benkmanom-Fridom i njegovim kompanijama dao je dodatan vetar u leđa onima koji traže jaču regulaciju u svetu kriptovaluta, pa je verovatno da će određeni deo investitora ipak sačekati da vidi šta će se desiti sa potencijalnim novim zakonima i rastućom inflacijom, pre nego što se odluče na neka veća ulaganja u kriptovalute.

 

Komentari (0)

Svet