Fokus

Singapur najskuplja zemlja za kupovinu automobila: Građani moraju da izdvoje 101.000 evra za pravo da kupe kola

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

11:48

Singapur najskuplja zemlja za kupovinu automobila: Građani moraju da izdvoje 101.000 evra za pravo da kupe kola
Singapur najskuplja zemlja za kupovinu automobila: Građani moraju da izdvoje 101.000 evra za pravo da kupe kola - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Građani Singapura će morati da izdvoje više novca za pravo da kupe automobil. Cena certifikata (COE) koji omogućava vlasništvo velikog porodičnog vozila porasla je na rekordnih 101.425 evra, prenosi BBC.

Singapur je 1990. godine uveo sistem certifikata kao meru protiv zagušenja saobraćaja, a potencijalni vlasnici automobila u ovoj državi moraju da prvo nabave COE da bi mogli da kupe vozilo. 

Certifikati se prodaju na svake dve nedelje na aukcijama, a vlada kontroliše broj ovih dozvola.

Singapur je zbog uvođenja ove mere postao najskuplja zemlja na svetu za kupovinu automobila.

Vozila kao što je standardni Tojota Kamri hibrid u ovoj državi koštaju šest puta više nego u SAD. 

Cene COE obaraju rekorde nekoliko meseci zaredom, pošto je oporavak posle pandemije podstakao potražnju za automobilima.

"Kad god imamo luksuzne automobile, kupci stoje u redu ispred naše prodavnice", rekla je predstavnica kompanije Tojoto Borneo motors Alis Čang za koju poskupljenje COE nije iznenađenje.

Singapur ima 5,5 miliona stanovnika i nešto manje od milion vozila na putevima. Vlada ove zemlje želi da podstakne stanovnike da koriste sistem javnog prevoza koji je rangiran kao jedan od najboljih na svetu.

Komentari (0)

Svet