Fokus

U napadu dronovima na vojnu akademiju u centralnoj Siriji poginulo najmanje 100 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

19:30

U napadu dronovima na vojnu akademiju u centralnoj Siriji poginulo najmanje 100 osoba
U napadu dronovima na vojnu akademiju u centralnoj Siriji poginulo najmanje 100 osoba - Copyright Tanjug/Syrian Civil Defense White Helmets via AP

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 100 ljudi je poginulo u današnjem napadu na vojnu akademiju u Siriji, rekli su ratni posmatrač i bezbednosni izvor, a naoružani dronovi su bombardovali lokaciju nekoliko minuta nakon što je sirijski ministar odbrane Ali Mahmud Abas napustio ceremoniju dodele diploma. 

U napadu su poginuli civili i vojno osoblje na vojnoj akademiji u centralnoj provinciji Homs, navelo je sirijsko Ministarstvo odbrane u saopštenju i dodalo da su "terorističke" grupe koristile dronove da to izvedu, preneo je Rojters.

U saopštenju nije navedena organizacija koja je izvela napad, a nijedna grupa za sada nije preuzela odgovornost.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da poginulo najmanje 78 osoba, a da je povređeno još 140.

Gutereš zabrinut zbog napada dronom i uzvratnog granatiranja u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš duboko je zabrinut zbog napada dronom na vojnu akademiju u Siriji i uzvratnog granatiranja provladinih snaga, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

"Generalni sekretar oštro osuđuje svako nasilje u Siriji i poziva sve strane da poštuju svoje obaveze na osnovu međunarodnog prava", rekao je Dižarik novinarima.

Rat u Siriji traje od 2011. godine, kad su brojne opozicione grupe pokušale da svrgnu režim Bašara al Asada. 

On je uz pomoć Irana i kasnije Rusije, uspeo da uguši pobunu i brojne grupe radikalnih islamista koje su pod kontrolom držale gotovo trećinu države.

Severne delove Sirije još uvek kontrolišu razne grupe bliske Islamskoj državi, kao i kurdski pobunjenici i proturske milicije, podseća britanska agencija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet