Fokus

Predsednik Azerbejdžana: Spremni smo da pregovaramo o miru sa Jermenijom, poželjno da to bude Gruzija

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

19:03

Predsednik Azerbejdžana: Spremni smo da pregovaramo o miru sa Jermenijom, poželjno da to bude Gruzija
Ilham Alijev - Copyright Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je njegova zemlja spremna da održi razgovore sa Jermenijom o mogućem mirovnom sporazumu nakon što je povratila otcepljenu oblast Nagorno-Karabah, naseljenu Jermenima, napominjući da bi Gruzija bila poželjno mesto za pregovore.

Alijev je to izjavio tokom posete Gruziji nakon što je odbio planirani sastanak sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom na marginama evropskog samita u Granadi, u Španiji, u četvrtak, preneo je AP.

Dan ranije, Alijev je oštro kritikovao Francusku zbog obećanja da će Jermeniju snabdeti oružjem, rekavši predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u telefonskom razgovoru u subotu da nije prisustvovao sastanku u Granadi zbog stava Francuske, saopštio je kabinet azerbejdžanskog lidera.

Obraćajući se novinarima posle razgovora sa gruzijskim premijerom Iraklijem Garibašvilijem u Tbilisiju, Alijev je rekao da je zahvalan Gruziji na njenim posredničkim naporima, dodajući da će Azerbejdžan biti spreman da prisustvuje razgovorima kako bi se razgovaralo o pitanjima vezanim za mirovni sporazum ako se Jermenija složi. 

"Nekoliko zemalja i neke međunarodne organizacije pokušavaju da podrže proces normalizacije odnosa između Jermenije i Azerbejdžana", rekao je Alijev i dodao da Azerbejdžan pozdravlja svako posredovanje i pomoć ako nije jednostran i pristrasan. 

On je istakao da bi Gruzija, koja se graniči sa Jermenijom i Azerbejdžanom, bila najbolji domaćin za buduće mirovne pregovore.   

Azerbejdžanske snage preuzele su kontrolu nad Nagorno-Karabahom, enklavom naseljenom etničkim Jermenima, što je izazvalo egzodus više od 100.000 Jermena.

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje, što je Baku demantovao, insistirajući da su Jermeni u enklavi dobrodošli da ostanu na toj teritoriji.

U jučerašnjem razgovoru sa Mišelom, Alijev je za egzodus Jermena iz regiona okrivio separatističke vlasti koje su ih, kako tvrdi, ''ohrabrile da odu''.

Azerbejdžanski lider je rekao da su azerbejdžanske vlasti pružile humanitarnu pomoć jermenskim stanovnicima Nagorno-Karabaha i da je počeo proces njihove registracije.

Alijev je, takođe, rekao Mišelu da je "osam sela u Azerbejdžanu još uvek pod jermenskom okupacijom i naglasio važnost oslobađanja ovih sela od okupacije", saopštio je kabinet Alijeva.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet