Fokus

Alijev: Ako dođe do novih sukoba u Južnom Kavkazu, Francuska će biti krivac zbog isporuka oružja Jermeniji

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2023

-

23:08

Alijev: Ako dođe do novih sukoba u Južnom Kavkazu, Francuska će biti krivac zbog isporuka oružja Jermeniji
Ilham Alijev - Copyright Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da će, ako dođe do novih sukoba na Južnom Kavkazu, Francuska biti krivac zbog njenih isporuka oružja Jermeniji.

"Isporuka oružja Jermeniji od strane Francuske ne služi miru, već novoj konfrontaciji. Ako dođe do novog sukoba u regionu Južnog Kavkaza, Francuska će biti odgovorna za njegovo izazivanje", rekao je Alijev tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, prenosi agencija Azertac.

Alijev je istovremeno napomenuo da uključivanje Azerbejdžana u kvadrilateralnu izjavu bez učešća Azerbejdžana u Granadi nije ispravan pristup.

Takođe je dodao da zbog poznatog stava Francuske, Azerbejdžan nije učestvovao na sastanku u Granadi. 

Istakao je da je neprihvatljiva izjava protiv Azerbejdžana koju je Evropski parlament usvojio na osnovu, kako je naveo, ksenofobičnog i šovinističkog pristupa i mišljenja, dodajući da to ne služi miru i stabilnosti u regionu.

Alijev je istakao da je Azerbejdžan u potpunosti obnovio svoj suverenitet koristeći pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN i neutralisao ilegalne vojne jedinice koje postoje na njegovoj teritoriji. 

"Države koje nisu razumele suštinu ovog pitanja imaju ozbiljne probleme sa međunarodnim pravom zbog politike u različitim regionima sveta", ocenio je on.

Alijev je rekao ''da je osam sela Azerbejdžana još uvek pod jermenskom okupacijom i istakao važnost njihovog oslobađanja''.

Mišel je rekao da je Evropska unija spremna da nastavi sa naporima ka normalizaciji jermensko-azerbejdžanskih odnosa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet