Fokus

Alijev neće u Španiju na sastanak s jermenskim premijerom, Pašinjan spreman na ostavku radi normalizacije situacije

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

16:53

Alijev neće u Španiju na sastanak s jermenskim premijerom, Pašinjan spreman na ostavku radi normalizacije situacije
Alijev neće u Španiju na sastanak s jermenskim premijerom, Pašinjan spreman na ostavku radi normalizacije situacije - Copyright Tanjug/AP/Tigran Mehrabyan, PAN

veličina teksta

Aa Aa

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da je spreman da podnese ostavku, ako bi to pomoglo da se normalizuje situacija u zemlji, javila je agencija RIA Novosti.

On će otputovati sutra u Španiju na razgovore sa Evropskom unijom, uprkos izveštajima da je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saopštio da se neće pojaviti u Granadi, na samitu Evropske političke zajednice, saopštila je vlada Jermenije, preneo je Rojters.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, odlučio je da ne prisustvuje trećem samitu Evropske političke zajednice (EPC) u Španiji, gde je imao mogućnost da razgovara sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, javili su ranije azerbejdžanski državni mediji.

Alijev je razmišljao da učestvuje sutra u petostranom sastanku u Granadi sa liderima Francuske, Nemačke, Jermenije i predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom.

Pet strana je trebalo da razgovaraju o budućnosti regiona Nagorno-Karabaha, nakon što je Baku preuzeo potpunu kontrolu u 24-časovnoj vojnoj operaciji započetoj 19. septembra i razmotre napredak dugotrajnih, ali problematičnih mirovnih pregovora između Azerbejdžana i Jermenije, navela je agencija.

Azerbejdžanska državna agencija APA, pozivajući se na neimenovane izvore, javila je da je Alijev ipak odlučio da ne prisustvuje samitu.

APA je navela da je Alijev želeo da i Turska bude na sastanku, ali da su se Francuska i Nemačka usprotivile i da Baku smatra da se među potencijalnim učesnicima sastanka razvila "antiazerbejdžanska atmosfera".

Ruska agencija Interfaks prenela je izjavu Pašinjana koji je rekao da mu je žao što će propustiti priliku da razgovara sa Alijevom i da je bio spreman da potpiše ono što je nazvao "ključnim" dokumentom vezanim za mirovne razgovore dveju zemalja.

Petostrani sastanak lidera Francuske, Nemačke, predsednika Jermenije, predsednika Azerbejdžana i predsednika Saveta EU trebalo je da se održi sutra u Granadi, u Španiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet