Fokus

Konzul Nikolić: Situacija u Izraelu pogoršana, radi se na organizaciji još jednog leta za srpske državljane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2023

-

13:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Trenutna situacija u Izraelu je u poređenju sa jučerašnjim danom pogoršana, uprkos tome što se broj otvorenih žarišta sa prvobitnih 21 smanjio na četiri, rekao je počasni konzul Srbije u Tel Avivu Aleksandar Nikolić za Euronews Srbija. Prema njegovim rečima Južni distrikt Izraela je najviše pogođen oružanim dejstvima.

Nikolić navodi da su se danas "u centralnom distriktu i distriktu Tel Aviv čak dva puta oglasile sirene snažnog intenzivnog raketiranja". 

Međutim, kako dodaje, neuporedivo teže je u južnom mediteranskom izraelskom gradu Aškelon koji je pod stalnim granatiranjem i stanje tamo je, kako kaže, vrlo ozbiljno.

"Ono što je novina u odnosu na jučerašnji dan je da se smanjio broj otvorenih žarišta od prvobitnih 21 na četiri koja su preostala. Sada su ona uglavnom locirana prema područjima koja se graniče sa zelenom linijom, odnosno linijom razdvajanja od Pojasa Gaze", kaže Nikolić.

Navodi da prema podacima izraelske organizacije koja je pandan našem Crvenom krstu, u Izraelu ima više od 700 poginulih, 2.400 ranjenih, a preko 150 Izraelaca je kidnapovano i nije jasno u kom su stanju mnogi od njih.

Počasni konzul Srbije u Tel Avivu kaže da je još određeni broj naših državljana evakuisan iz najugroženijih područja. Najviše državljana Srbije je, kaže, u centralnom distriktu i distriktu Tel Aviv, ali ih ima i u severnom distriktu koji je trenutno u neuporedivo mirnijoj bezbedosnoj konstalaciji. 

Evakusani državljani Srbije iz jednog kibuca

"Kada govorimo o našim državljanima, ovog puta rezidentima, oni su iz jednog kibuca, koji ne mogu da imenujem iz bezbednosnih razloga, oko 10.30 sati evakuisani na sigurno. U tom smislu se postepeno stvari stabilizuju", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je među prvim zemljama koje su pravovremeno reagovale kada je u pitanju evakuacija građana iz Izraela.

"Imali smo specijalni let koji je jutros u pola dva sleteo u Beogradu sa 127 naših državljana su evakuisani, danas je bio još jedan let, a sutra predstoji još jedan. Pored letova našeg nacionalnog avioprevoznika, lete i još neke aviokompanije i za Beograd i za Niš tako da alternative još postoje. Čine se napori da se organizuje još jedan let za sutra", objašnjava konzul.

Navodi da telefoni naše ambasade i konzulata ne prestaju da zvone, i da im se javilo više od 1.000 ljudi.

"Usmeravamo ih na konkretne letove. Dajemo informacije koji su suvozemni granični prelazi sa Egiptom i Jordanom u funkciji i na koji način u kojim satima i koji su koridori najpreporučljiviji u ovim ograničenim okolnostima", kaže Nikolić.

Apelovao je na sve državljane Srbije da u potpunosti sprovode sve naredbe i uputstva komande pozadine kako ne bi sebe izlagali bilo kakvim opasnostima koje, kako kaže, mogu da budu i fatalne. 

"Svi su pozvani da budu u kontaktu sa našom ambasadom, biće instruisani koje su mogućnosti i na njima je da se opredele za jednu od tih varijanti", kaže on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet