Fokus

Omri je bio na festivalu u Izraelu kada je Hamas zapucao, za Euronews je ispričao svoju priču

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2023

-

18:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Snimci napravljeni uoči napada Hamasa svedoče da je to bio festival kao i svaki drugi. Prema nekim izveštajima, na tom festivalu u blizini Pojasa Gaze prisustvovalo je i do 4.000 ljudi, a na snimcima se vidi da je reč uglavnom o ljudima mlađim od 30 godina. Hamas je ubrzo zapucao. Omri Lendler je bio tamo, preživeo je, a za Euronews je ispričao svoju priču.

"Bili su potpuna konfuzija i haos. Svuda su bila tela, tela sa mecima, tela sa noževima u njima, spaljena tela, automobili puni rupa od metaka", rekao je on.

Ono što Omri Lendler opisuje trebalo je da bude velika, zabavna, proslava života koja se pretvorila u noćnu moru. Muzički festival Supernova, nazvan "putovanje jedinstva i ljubavi", bio je među mestima najvećeg napada Hamasa na Izrael u istoriji.

"Oko 6 ujutro čuli smo projektile iznad naših glava, bili smo prilično uplašeni, nismo znali šta se dešava a znali smo da smo prilično blizu Pojasa Gaze... čuo sam kako ih gvozdena kupola presreće. Ugasili su muziku i rekli svima da napuste festival", ispričao je Lendler.

Nakon što je pokušao da pobegne automobilom u dva različita pravca, Omri je odlučio da se živ zakopa.

"Video sam to mesto i pomislio da je logično da se tu sakrijem i počeo sam da kopam rupu. Pokušao sam da iskopam što dublju. Čuo sam vrisak na arapskom i desetak minuta nakon toga čuo sam zvuk lišća koje se lomi pod nečijim čizmama. I zvuk ruke koja pomera grane blizu mene. I bio sam siguran da će mi pucati u glavu. Zatvorio sam oči i zahvalio svojoj porodici na neverovatnom životu koji sam imao", rekao je on.

Omri je preživeo - ali mnogi njegovi prijatelji su i dalje nestali.

"Imam četiri nestala prijatelja i sada kada je Alan proglašen mrtvim. Imam tri nestala prijatelja. Iskreno, loša je situacija. Možda još nisu identifikovali sva tela, možda su kidnapovani i odvedeni u Pojas Gaze i ne želim da razmišljam šta im je tamo učinjeno. I to utiče na svako domaćinstvo u Izraelu. Svi znaju nekoga ko je ranjen, ubijen, kidnapovan", rekao je on.

Posle subotnjih napada, izraelski predsednik je rekao da se zemlja sprema za opsežnu vojnu kampanju u Gazi. Dok palestinski zvaničnici kažu da je enklava na ivici humanitarne katastrofe.

"Tužan sam zbog svakog civila koji je se našao u ovoj situaciji sa obe strane, ali mislim da je važno razumeti da su oni krenuli u ofanzivu. Oni kontrolišu Gazu, postoji vlada u Gazi, oni su vođe, i ako su odlučili na svoju inicijativu da se infiltriraju u Izrael, i ubijaju nevine civile, treba da očekuju veoma, veoma tešku i oštru odmazdu, i po mom mišljenju, krv njihovih građana je na njihovim rukama", rekao je Lendler.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet