Fokus

Blinken u Egiptu: Važno da se sasluša mišljenje arapskih zemalja o sukobu Izraela i Hamasa

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2023

-

19:03

Blinken u Egiptu: Važno da se sasluša mišljenje arapskih zemalja o sukobu Izraela i Hamasa
Blinken u Egiptu: Važno da se sasluša mišljenje arapskih zemalja o sukobu Izraela i Hamasa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas u Kairu posle razgovora sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem da je poslednjih dana posetio Jordan, Bahrein, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat da bi saslušao mišljenje arapskih zemalja u vezi sa krizom koja je nastala sukobom Izraela sa Hamasom.

Blinken je ponovio stav da SAD podržavaju Izrael, ali da istovremeno žele da spreče širenje sukoba, objavio je BBC.

Blinken je istakao da se nastavlja dijalog sa diplomatama radi oslobađanja talaca koje drži Hamas, uključujući državljane SAD.

"Izrael ima pravo, ali i obavezu, da se brani i osigura da se ovo nikada više ne ponovi", naveo je Blinken.

Američki državni sekretar je istakao da je važan način na koji se Izrael brani, kao i da budu izbegnute civilne žrtve.

Blinken je rekao da je imenovao bivšeg američkog ambasadora u Turskoj Dejvida Saterfilda da predvodi humanitarne napore.

Blinken je naveo da na američke nosače aviona koji se kreću ka Sredozemnom moru treba gledati kao na sredstvo odvraćanja, a ne kao provokaciju.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi je izjavio u razgovoru sa Blinkenom da je reakcija Izraela na Hamasov napad prevazišla samoodbranu i da predstavlja kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda. 

profimedia

 

El-Sisi je rekao da osuđuje svako ciljanje civila u sukobu Izraela i Hamasa, objavio je Rojters.

Egipat je pojačao diplomatske napore da omogući isporuku pomoći Gazi i deeskalaciju sukoba, saopštilo je egipatsko predsedništvo.

U Egiptu se gomila pomoć iz nekoliko zemalja na Sinajskom poluostrvu zbog neuspeha da se postigne dogovor koji bi omogućio bezbednu dostavu pomoći Gazi i evakuaciju stranaca u Egipat preko prelaza Rafa.

Zbog izraelskog bombardovanja prelaza Rafa na strani Gaze, taj prelaz ne radi.

U saopštenju iz kancelarije egipatskog predsednika, izdatom nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, navodi se da Egipat odbacuje svaki plan za raseljavanje Palestinaca "na štetu drugih zemalja" i da je sopstvena bezbednost Egipta crvena linija.

El-Sisi je predložio održavanje samita na kojem bi se razgovaralo o rešavanju krize, navodi se u saopštenju.

Osam aviona sa humanitarnom pomoći iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Tunisa i Svetske zdravstvene organizacije, sleteli su na sinajski aerodrom Al Ariš poslednjih dana, prema bezbednosnim izvorima, dok konvoj od više od 100 kamiona čeka dozvolu za ulazak u Gazu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet