Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Raketa pogodila bolnicu u Gazi, više stotina mrtvih - niko ne preuzima odgovornost za napad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2023

-

07:24

RAT IZRAELA I HAMASA Raketa pogodila bolnicu u Gazi, više stotina mrtvih - niko ne preuzima odgovornost za napad
RAT IZRAELA I HAMASA Raketa pogodila bolnicu u Gazi, više stotina mrtvih - niko ne preuzima odgovornost za napad - Copyright Tanjug AP/Hatem Moussa, Francisco Seco, Hussein Malla, Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje već 11 dana. Izrael i dalje nastavlja da gađa ciljeve u Pojasu Gaze, ali je uporedo i meta napada. Jerusalim i Tel Aviv juče je pogodila snažna baražna raketna paljba Hamasa iz Pojasa Gaze. Sporadičnih sukoba bilo je i na izraelsko-libaskoj granici između Hezbolaha i IDF-a. Iz Irana upozoravaju da se povećava opasnost od otvaranja novog fronta ako ne prestane rat u Gazi. Zbog potencijalne eskalacije sukoba SZO je poslala dve pošiljke kritičnih medicinskih zaliha u Liban kao odgovor na moguću zdravstvenu krizu, ali je i upozorila da je u Pojasu Gaze ostalo vode, struje i goriva samo za 24 sata, pre nego što bude nastupila "prava katastrofa". Na posebno tešku humanitarnu situaciju u ovoj oblasti upozorava i UNICEF, a Evropska komisija saopštila je da će preko Egipta pojačati svoju pomoć narodu Palestine.

Ključni događaji:

  • U bombardovanju pogođena bolnica, više stotina mrtvih
  • Američki kongresmeni traže uvođenje sankcija Iranu
  • 600.000 civila evakuisano iz grada Gaze
  • Hamas: Držimo između 200 i 250 zarobljenika iz Izraela
  • Izraelska vojska: Ubijen načelnik obaveštajne službe Hamasa
  • UNICEF: Deca i porodice u Gazi praktično ostali bez vode
  • SZO: U Gazi ima vode, struje i gasa za 24 sata pre "prave katastrofe"
  • Iran: Povećava se opasnost od otvaranja novog fronta ako ne prestane rat u Gazi

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.59 Iranska vlada proglasila dan žalosti u sredu nakon napada na bolnicu u Gazi

Iranska vlada proglasila je za sutra javnu žalost nakon, kako je navedeno, ratnih napada izraelskog režima na bolnicu u Gazi. "Nakon ratnog zločina i brutalnog napada cionističkog uzurpatorskog režima na bolnicu u Gazi i genocida nad potlačenim narodom i ubijanja stotina nevinih muškaraca, žena i dece, Vlada Islamske Republike Iran osuđuje ovu suludu brutalnost i proglašava u sredu javnu žalost širom zemlje", navodi se u saopštenju, prenosi agencija IRNA.

23.56 Borelj: Neophodno identifikovati odgovorne za napad na bolnicu u Gazi

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je večeras da je neophodno identifikovati i kazniti odgovorne za napad na bolnicu u Pojasu Gaze. "Vesti koje dolaze iz bolnice u Gazi dodaju užas tragediji koja se već nekoliko dana odvija pred našim očima. Opet, najvišu cenu plaćaju nevini civili. Odgovornost za ovaj zločin mora biti jasno utvrđena, a počinioci moraju odgovarati", napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

23.55 Ubijen Palestinac na Zapadnoj Obali

Izraelske snage ubile su palestinskog demonstranta tokom sukoba u selu Nabi Saleh, u blizini Ramale na Zapadnoj Obali, preneo je Rojters saopštenje palestinskog ministarstva zdravlja.

23.40 Tel Aviv: Šolc evakuisan iz aviona, oglasile se sirene za vazdušnu opasnost

Nemački kancelar Olaf Šolc morao je večeras da bude evakuisan iz aviona na aerodromu u Tel Avivu, nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost zbog nadolazećih raketa. Šolc se već ukrcao u vladin avion, kada je svim putnicima rečeno da moraju da napuste avion i legnu na pistu, prenosi nemački Bild. Prema pisanju lista, kancelar je potom prevezen do zgrade aerodroma ,gde se nalaze skloništa. Izraelski protivvazdušni sistem Gvozdena kupola je, u međuvremenu, uništio rakete i Šolc se vratio u avion, posle čega je poleteo za Kairo.

23.31 Hezbolah: Neka sutra bude "Dan besa" protiv Izraela

Libanski militantni pokret Hezbolah pozvao je na "Dan besa" kako bi se osudio napad na bolnicu u Pojasu Gaze, poručivši da je za eksploziju odgovoran Izrael i da je reč o "masakru". "Neka sutra, u sredu, bude Dan desa protiv neprijatelja", naveli su iz Hezbolaha u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael. Palestinske vlasti su za napad na bolnicu okrivile izraelske snage, a iz palestinske militantne grupe Hamas su poručili da je reč o "ratnom zločinu".

23.30 Jordan otkazuje samit sa Bajdenom i palestinskim liderom

Jordan je otkazao sutrašnji samit američkog predsednika Džoa Bajdena i egipatskih i palestinskih lidera u Amanu, preneo je Rojters reči ministra spoljnih poslova Jordana. Samit je trebalo da se održi u sredu između Bajdena, egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha.

23.27 Rusija i UAE traže hitnu sednicu SB UN zbog napada na bolnicu u Gazi

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski, saopštio je danas da su Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti povodom eksplozije u bolnici u Gazi u kojoj je, prema tvrdnjama Palestinaca, stradalo najmanje 500 ljudi. "Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su hitan sastanak Saveta bezbednosti UN sutra, 18. oktobra, zbog raketnog udara na bolnicu u Gazi. Da vidimo kako će naše zapadne kolege reagovati na ovo", napisao je Poljanski na društvenoj mreži X (Tviter).

23.26 Netanijahu: Za eksploziju u bolnici odgovorni varvarski teroristi iz Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je večeras da su za eksploziju u bolnici u Gazi u kojoj je, prema tvrdnjama Palestinaca, stradalo najmanje 500 ljudi, odgovorni "varvarski teroristi iz Gaze".

"Ceo svet zna: Varvarski teroristi iz Gaze su ti koji su napali bolnicu, a ne IDF (Izraelske odbrambene snage). Onaj ko je zverski ubio našu decu, ubija i svoju", napisao je Netanijahu na društvenoj mreži X (Tviter).

On je naveo da je analiza IDF-a pokazuje da su teroristi ispalili baraž raketa u Gazi, te da su one prolazile pored bolnice Al Ahli u trenutku kada je pogođena. "Obaveštajni podaci koje imamo pokazuju da je Islamski džihad odgovoran za neuspelo lansiranje rakete koja je pogodila bolnicu u Gazi", napisao je premijer Izraela.

23.25 Lekari bez granica: Bombardovanje bolnice u Gazi je masakr

Humanitarna organizacija "Lekari bez granica" saopštila je večeras da je bombardovanje bolnice Al Ahli u Gazi neprihvatljivo i da je reč o masakru. "Ništa ne opravdava ovaj šokantan napad na bolnicu i njene brojne pacijente i zdravstvene radnike, kao i ljude koji su tamo potražili sklonište", navodi se u saopštenju organizacije, prenosi NBC. Dodaje se da bolnice nisu meta i da krvoproliće mora da prestane.

Associated Press

22.20 Erdogan razgovarao sa brazilskim predsednikom o sukobu Izraela i Palestine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Brazila Luisom Inasijom Lulom da Silvom o sukobu Izraela i Palestine i koracima koje treba preduzeti da bi se osigurao mir. „Tema razgovora je bio sukob između Izraela i Palestine koji postaje sve nasilniji, kao i koraci koji imaju za cilj da obezbede mir“, saopštila je pres služba predsednika na društvenoj mreži X (Tviter). Erdogan je izneo turske predloge rešenja za trajni mir i naveo da nijedna zemlja ne treba da doliva ulje na vatru. "Svako treba da preduzme konkretne korake po pitanju humanitarne pomoći i zaštite ljudskih prava", navodi se u saopštenju pres službe turskog predsednika.

22.18 Rusija i UAE traže hitnu sednicu SB UN zbog napada na bolnicu u Gazi

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski, saopštio je danas da su Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti povodom eksplozije u bolnici u Gazi u kojoj je, prema tvrdnjama Palestinaca, stradalo najmanje 500 ljudi. "Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su hitan sastanak Saveta bezbednosti UN sutra, 18. oktobra, zbog raketnog udara na bolnicu u Gazi. Da vidimo kako će naše zapadne kolege reagovati na ovo", napisao je Poljanski na društvenoj mreži X (Tviter).

22.05 IDF: Raketa Islamskog džihada dovela do eksplozije u bolnici u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da je, na osnovu obaveštajnih informacija, neuspešno lansirana raketa palestinske militantne grupe Islamski džihad izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi. "Na osnovu analize IDF-a, neprijateljska raketa je prošla u blizini bolnice u trenutku kada je objekat pogođen", navodi se u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

Associated Press

22.04 Sukobi Palestinaca i bezbednosnih snaga na protestima širom Zapadne obale

Palestinske bezbednosne snage u centru Ramale ispalile su večeras suzavac i šok bombe, kako bi rasterale demonstrante koji su bacali kamenje i skandirali protiv predsednika Mahmuda Abasa, nakon eksplozije u bolnici u Gazi za koju su palestinske vlasti optužile izraelske snage. Sukobi policije i demonstranata izbili su i u nekoliko drugih gradova na Zapadnoj obali, prenosi Rojters.

21.28 Abas otkazao sastanak sa Bajdenom

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas otkazao je planirani sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom nakon napada na bolnicu u Gazi u kojem je ubijeno više stotina ljudi. Sastanak je trebalo da se održi u Jordanu tokom posete američkog predsednika Bliskom Istoku koja počinje u sredu. Palestinski zvaničnik je rekao da se Abas vraća u Ramalu, sedište njegove vlade na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Rojters.

21.21 IDF: Bolnica nije meta Izraelske vojske

Međunarodni urednik BBC-ja Džeremi Boven rekao je da je dobio izjavu putem telefona iz kancelarije portparola IDF-a, gde se navodi da je "bolnica veoma osetljiva zgrada i nije meta Izraelske vojske". "IDF istražuje izvor eksplozije i kao i uvek daje prednost preciznosti i pouzdanosti. Pozivamo sve da budu oprezni pri izveštavanju o neproverenim tvrdnjama terorističke organizacije", navodi se u saopštenju koje je dobio BBC.

21.00 SZO osudila napad na bolnicu

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) oštro je osudio napad na Arapsku bolnicu Al-Ahli u Gazi. "Pozivamo na hitnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu i da se naredbe o evakuaciji ponište", napisao je Tedros Adhanom Gebrejesus.

20.58 IDF: Eksplozija u bolnici izazvana Hamasovom raketom

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da početna istraga pokazuje da je eksploziju u bolnici u Gazi izazvalo neuspelo lansiranje rakete Hamasa, preneo je i24 News.

20.53 Hamas: Izraelski napad na bolnicu u Gazi je ratni zločin

Palestinska militantna grupa Hamas poručila je danas da je izraelski napad na bolnicu u Gazi u kojoj je, prema tvrdnjama Palestinaca, stradalo najmanje 500 ljudi, "ratni zločin". "U bolnici su bile smeštene stotine bolesnih i ranjenih, kao i ljudi prisilno raseljeni iz svojih domova", navodi se u saopštenju, prenosi BBC. Navedeno je da su stotine ljudi još pod ruševinama. Iz izraelske vojske za sada nisu potvrdili da su izveli napad na bolnicu.

20.47 Povređeni u napadu na bolnicu Al-Ahla se prebacuju u prvu najbližu bolnicu

Associated Press

20.38 Hamas: Možemo pustiti taoce u roku od sat vremena ako Izrael prestane sa bombardovanjem

Viši zvaničnik Hamasa rekao je za NBC News da je militantna grupa spremna da odmah pusti taoce iz Izraela i inostranstva, ako Izrael momentalno prekine sa bombardovanjem Gaze. On je rekao da bi taoci mogli biti pušteni u roku od sat vremena, ako bi Izrael pristao na ovaj uslov. Tvrdi i da nema bezbednog mesta na kojem bi mogli da drže taoce.

U tom slučaju, kako kaže, Izrael bi morao da pusti sve palestinske zarobljenike iz svojih zatvora.
Viši zvaničnik navodno kaže da su SAD i Izrael već upoznati sa ovim uslovima, jer ih je militantna grupa otkrila na njihovim razgovorima sa liderima nekoliko arapskih zemalja.

20.25 Abas: Tri dana žalosti zbog napada na bolnicu

Predsednik palestinskih vlasti Mahmud Abas proglasio je trodnevnu žalost nakon smrtonosnog vazdušnog napada na baptističku bolnicu Al-Ahli Arabi u Gazi, javili su državni mediji.

20.00 Novinar Al Džazire na terenu: Situacija je katastrofalna

Baptistička bolnica Al-Ahli Arabi u gradu Gaza "još uvek je u plamenu" nakon izveštaja o izraelskom vazdušnom napadu, javila je Al Džazira. Novinar Al Džazire koji izveštava sa terena rekao je da je situacija "katastrofalna". "Pod ruševinama porušenih zgrada ima još ljudi. Medicinski timovi pokušavaju da evakuišu žrtve, ali je sve veći broj žrtava u različitim oblastima u Pojasu Gaze. Stotine i hiljade", rekao je on.

19.58 Stotine žrtava pod ruševinama bolnice u Gazi

Pod ruševinama baptističke bolnice Al-Ahli Arabi u Gazi nalazi se "stotine žrtava", saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

19.40 Palestinsko ministarstvo zdravlja: Najmanje 500 mrtvih u napadu na bolnicu

Minsitarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je najmanje 500 ljudi poginulo u eksploziji koju je, kako kaže, izazvao izraelski vazdušni napad.

Ako se to ispostavi tačnim, napad na bolnicu Al-Ahli u gradu Gazi, bio bi daleko najsmrtonosniji izraelski vazdušni napad u pet ratova vođenih od 2008.

Izraelska vojska kaže da ispituje ove izveštaje.

18.48 UN: U izraelskom bombardovanju pogođena škola u Gazi, poginulo šestoro

Najmanje šest osoba je poginulo kada je pogođena škola tokom vazdušnih udara u izbegličkom kampu Al-Magazi u Pojasu Gaze, saopštile su Ujedinjene nacije. Desetine ljudi je povređeno, a veruje se da će se taj broj povećavati, navodi se u saopštenju Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć i rad palestinskim izbeglicama na Bliskom Istoku (UNRWA).

"Ovo je nečuveno i ponovo pokazuje flagrantno zanemarivanje života civila. Nijedno mesto više nije bezbedno u Gazi, čak ni objekti UN-a", dodaje u saopštenju. UNRWA navode da se udar dogodio tokom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.

Associated Press

18.40 Vašington post: SAD će poslati više od 4.000 pripadnika mornarice ka Izraelu

Sjedinjene Američke Države će poslati više od 4.000 pripadnika mornarice ka obali Izraela, objavio je danas Vašington post, pozivajući se na dva neimenovana izvora. Oni će se pridružiti američkoj floti koja će uključivati dva nosača aviona i njihove prateće brodove, prenosi američki list. Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ranije naložio da se oko 2.000 američkih vojnika pripremi za raspoređivanje na Bliskom istoku u okviru podrške Izraelu, saopšteno je iz Pentagona.

18.32 I vojno-obaveštajna služba preuzela odgovornost jer nije sprečen napad Hamasa

Šef izraelske vojno-obaveštajne službe Aharon Haliva izjavio je danas da snosi odgovornost za neuspehe obaveštajnih službi koji su doveli do napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.

''Uprava vojno-obaveštajne službe, pod mojom komandom, nije upozorila na teroristički napad koji je izveo Hamas. Nismo uspeli u našoj najvažnijoj misiji i ja, kao načelnik, snosim punu odgovornost za neuspeh. Ono što treba istražiti, mi ćemo istražiti i izvući najdublje zaključke'', poručio je Haliva, a prenosi "Gardijan".

18.20 Blinken se sastao sa palestinskim predsednikom Abasom u Jordanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas u Amanu sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koga je zamolio da nastavi da održava stabilnost na Zapadnoj obali, objavila je televizija CNN, pozivajući se na neimenovanog visokog američkog zvaničnika.

"Jedna od stvari koju smo vrlo jasno čuli od predsednika Abasa na današnjem sastanku je da moramo da zapamtimo istorijski kontekst: mnogi ljudi u Gazi su ljudi koji su dva puta bili izbeglice i postoji zabrinutost zbog ideje da Palestinci budu primorani da napuste palestinsku teritoriju", rekao je izvor američke televizije.

18.12 Jedina onkološka bolnica u Gazi prestaće sa radom najkasnije za 48 sati

Jedina onkološka bolnica u Gazi prestaće sa radom za najkasnije 48 sati zbog nestašice goriva koje pokreće generatore električne energije, preneo je danas CNN.

Bolnica će obustaviti ''najveći deo svojih usluga'', a preostali deo zatvoriti najkasnije u roku od 48 sati'', što znači da će pacijenti u Gazi koji se leče od raka ostati bez kritične zdravstvene zaštite.

Ranije su palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili da su bolnice u Gazi ''ušle u fazu bukvalnog kolapsa''.

Associated Press

18.05 Palestinsko ministarstvo: U Gazi ubijeno oko 3.000 osoba

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je dosad u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno oko 3.000 ljudi.

Dodaje se da je od 7. oktobra u napadima povređeno više od 12.500 osoba, prenosi "Gardijan".

Na Zapadnoj obali, koja je takođe pod kontrolom Palestinaca, ubijena je 61 osoba, a povređeno je više od 1.250 ljudi, piše u saopštenju.

Associated Press

17.34 Najmanje 18 ubijenih u napadu IDF na izbegličke kampove

Najmanje 18 ljudi je poginulo, a na desetine povređeno u vazdušnim napadima izraelske vojske na dva gusto naseljena izbeglička kampa u centralnoj Gazi, saopštilo je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. U napadu na jedan od tih izbegličkih kampova, Buriej, ubijeno je 12 ljudi, ubijen je i visoki komandant palestinske militantne grupe Hamas Ajman Nofal ''Abu Ahmed'', kako prenosi CNN. U kampu Al-Magazi, ubijeno je najmanje šest osoba, nakon što su rakete pogodile školu unutar kampa, u kojoj su bila smeštena raseljena lica.

Associated Press

16.37 Hamas: Bajden i SAD naseli na narativ Izraela

Američki predsednik Džozef Bajden naseo je na narativ Izraela, a SAD su ''krivac u ratu protiv naroda Palestine'', rekao je danas portparol Hamasa Hazem Kasem.

On je dodao da je stav SAD prema palestinskom narodu ''agresivan'' i da najavljena poseta Bajdena Izraelu ima za cilj da pruži finansijsku i moralnu podršku Izraelu, kao i da ga ohrabri da ''počini još masakra protiv Palestinaca'', prenosi CNN.

''Nažalost, američka administracija i predsednik Bajden preduzeli su veoma agresivnu meru protiv palestinskog naroda, i naseli su na narativ Izraela. Njegova poseta služi samo da finansijski i moralno podrži Izraelce i podstakne okupaciju i još masakra nad našom palestinskom braćom, sestrama, decom i starcima'', rekao je Kasem.

16.16 Izraelska vojska: Možda neće biti kopnene ofanzive, u Gazi nema humanitarne krize

Izraelska vojska priprema se za sledeću fazu napada na Pojas Gaze, ali planovi možda neće biti u skladu sa široko rasprostranjenim očekivanjima o neminovnoj kopnenoj ofanzivi, izjavio je danas portparol izraelske vojske, potpukovnik Ričard Heht. ''Pripremamo se za sledeću fazu rata. Nismo rekli šta će tačno biti. Svi govore o kopnenoj ofanzivi, ali možda će to izgledati malo drugačije'', rekao je Heht. On je tokom konferencije za štampu demantovao da postoji humanitarna kriza u Gazi, preneo je Rojters. ''Nemamo obavezu da snabdevamo Hamas strujom. Ljudi koji su nas napali, već više godina kontrolišu Pojas Gaze. Imaju struju'', rekao je Heht.

Associated Press

16.10 Britanija apeluje na Izrael da pusti vodu u Pojas Gaze

Kancelarija premijera Velike Britanije Rišija Sunaka apelovala je danas na Izrael da dozvoli da voda uđe u Pojas Gaze, odbijajući da kaže da li smatra da je taktika ukidanja vodosnabdevanja u skladu sa međunarodnim pravom. PA Media prenosi da je premijerov portparol rekao novinarima da London "nastavlja da apeluje na Izrael, kao demokratsko društvo, da deluje u skladu sa međunarodnim pravom" i da on lično smatra da Tel Aviv "preduzima korake da to uradi", preneo je "Gardijan". "U razgovorima smo i odlučni smo da vidimo da je obnovljeno vodosnabdevanje. Želimo da učinimo sve što je moguće da olakšamo humanitarna pitanja u Gazi. Voda je važan deo toga", dodao je portparol.

15.50 Šef vojne obaveštajne službe preuzeo odgovornost za zločin Hamasa

Šef izraelske vojne obaveštajne službe rekao je danas da on snosi odgovornost za propust obaveštajaca, koji je doveo do masovnih ubistava koje je izvršila organizacija Hamasa 7. oktobra. "Tokom svih prethodnih 11 dana kada sam išao u sedište vojne obaveštajne službe, naglašavao sam da je početak rata bio obaveštajni propust", rekao je general-major Aharon Haliva, preneo je "Tajms of Izrael". On je dodao da je Direktorat vojne obaveštajne službe bio neuspešan u upozoravanju na teroristički napad Hamasa. "Omanuli smo u našoj najvažnijoj misiji, i ja, kao šef Direktorata vojne obaveštajne službe, snosim punu odgovornost za neuspeh", rekao je Haliva.

15.37 Portparol Hamasa: Bajden naseo na narativ Izraela

Američki predsednik Džozef Bajden naseo je na narativ Izraela, a SAD su ''krivac u ratu protiv naroda Palestine'', rekao je danas portparol Hamasa Hazem Kasem.

On je dodao da je stav SAD prema palestinskom narodu ''agresivan'' i da najavljena poseta Bajdena Izraelu ima za cilj da pruži finansijsku i moralnu podršku Izraelu, kao i da ga ohrabri da ''počini još masakra protiv Palestinaca'', prenosi CNN.

''Nažalost, američka administracija i predsednik Bajden preduzeli su veoma agresivnu meru protiv palestinskog naroda, i naseli su na narativ Izraela. Njegova poseta služi samo da finansijski i moralno podrži Izraelce i podstakne okupaciju i još masakra nad našom palestinskom braćom, sestrama, decom i starcima'', rekao je Kasem.

14.49 SAD spremile 2.000 vojnika za raspoređivanje, kao pomoć Izraelu

Američka vojska je odredila oko 2.000 vojnika da se pripreme za potencijalno raspoređivanje u znak podrške Izraelu, rekao je neimenovani američki zvaničnik iz ministarstva odbrane za "Foks njuz". Trupe, među kojima ne bi bilo pešadije, imale bi zadatak da daju savete i da pružaju medicinsku pomoć, rekao je zvaničnik, a vojnici dolaze iz svih američkih jedinica i nije planirano da učestvuju u borbama, dodaju američki zvaničnici.

Trupe su trenutno stacionirane na Bliskom istoku i van tog regiona, uključujući Evropu, rekli su zvaničnici. Nije jasno pod kojim uslovima bi SAD mogle da rasporede trupe ili gde, ali Pentagonova odluka ukazuje da se sprema da podrži izraelsku vojsku ukoliko Izrael odluči da pokrene kopnenu ofanzivu na Gazu, ističe "Volstrit džornal". 

14.32 Iranska Revolucionarna garda: Novi "talas napada" preti Izraelu

Zamenik komandanta iranske Revolucionarne garde, Ali Fadavi, izjavio je danas da će biti još jednog ''talasa napada'', ako Izrael ne prestane sa zločinima u Gazi.

''Šokovi fronta otpora protiv cionističkog režima će se nastaviti sve dok ovaj 'kancerogeni tumor' ne bude iskorenjen sa mape sveta. Još jedan talas napada je na putu, ako Izrael ne prestane zločine u Gazi'', rekao je Fadavi, a prenosi Rojters. 

14.20 Ponovo vazdušni napadi u blizini graničnog prelaza Rafa između Egipta i Gaze

Izraelska vojska danas je izvela nekoliko vazdušnih napada na oko kilometar udaljensoti od Rafe, graničnog prelaza između Egipta i Gaze. Na tom graničnom prelazu nalaze se desetine kamiona koji čekaju da pređu u Gazu, prenosi Si-En-En.

''Dva vazdušna udara izvršena su u razmaku od 15 minuta na oko kilometar udaljenosti od prelaza Rafa'', rekao je novinar Si-En-En-a.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova ranije danas je saopštilo da oko 80 Palestinaca, uključujući žene i decu, ubijeno jutros u izraelskim napadima na gradove Rafa i Kan Junis u južnom delu Gaze.

13.54 Američki kongresmeni traže od Bajdena da uvede sankcije Iranu

Grupa od 113 kongresmena pozvala je predsednika SAD Džozefa Bajdena da ''smatra Iran odgovornim'' zbog ''uloge'' te zemlje u podršci palestinskoj militantnoj grupi Hamas tokom napada na Izrael 7. oktobra, i da toj zemlji uvede sankcije i druge korake. U pismu u koje je Si-En-En imao uvid, a koje su potpisali 63 demokrata i 50 Republikanaca, Bajden se poziva da ''preduzme sve neophodne korake da prekine izvore finansija Irana''.

''To uključuje maksimalno sprovođenje svih američkih sankcija i preduzimanje svih koraka za okončanje trgovine Irana i Kine naftom, što trenutno donosi prihod od 150 miliona dolara dnevno'', navodi se u psimu. 

13.28 SZO: Potreban nam je pristup Gazi, što pre

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da joj je potreban hitan pristup Pojasu Gaze kako bi isporučila pomoć i lekove, upozorivši na potencijalnu dugotrajnu humanitarnu krizu u palestinskoj enklavi. Iz kancelarije regionalnog direktora SZO za istočni Mediteran, Ričarda Brenana, saopšteno je da se će se predstavnici te agencije UN susresti danas sa "ljudima koji donose odluke" kako bi se omogućio pristup Gazi što pre, preneo je Rojters.

"Imamo spremnu pomoć južno od Rafe i čekamo zeleno svetlo da dobijemo ulaz u Gazu", rekao je Brenan, aludirajući na potencijalno otvaranje graničnog prelaza Rafa sa Egiptom, koja je bila veoma važna ruta za humanitarnu pomoć pre nego što su počele borbe Izraela i palestinskog Hamasa i sada je ključna ruta za snabdevanje namirnicima stanovnika Pojasa Gaze. SZO je istakao da je njihova pošiljka bila spremna da krene još pre tri dana, ali da timovi UN nisu mogli da je isporuče. 

13.13 UNHRO:Naredba Izraela za evakuaciju Gaze može da bude nasilno premeštanje civila

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UNHRO) za ljudska prava upozorila je danas je da bi izraelska opsada Gaze i naredba za evakuaciju tog grada mogle da se kvalifikuju kao zločin nasilnog premeštanja civila.

"Zabrinuti smo da bi ta naredba, zajedno sa potpunom opsadom Gaze, možda ne bude shvatana kao legalna privremena evakuacija i da bi moglo da se kvalifikuje kao nasilno premeštanje civila, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom", rekla je portparol Kancelarije Ravina Šamdasani, prenosi Rojters. 

12.40 IDF: Još nema prekida vatre u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je Izrael zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi, ali da za sada nema prekida vatre, kao i da prelaz Rafa između Pojasa Gaze i Egipta ostaje zatvoren. Potpukovnik Ričard Heht, rekao je na brifingu da je izraelsko bombardovanje "vođeno obaveštajnim podacima", prenosi CNN.

On je osudio objavljivanje video snimka koji prikazuje jednog od talaca koje drži Hamas kao "psihološki rat" i "ISIS-ov priručnik“. Heht je takođe optužio Hamas za krađu goriva i hrane od humanitarne agencije Ujedinjenih nacija u Gazi. Heht je potvrdio da je danas došlo do nove razmene vatre na izraelsko-libanskoj granici. Kako je rekao, iz Libana je ispaljena protivtenkovska raketa koja je povredila nekoliko ljudi, a izraelske snage su uzvratile vatru. 

10.53 Izraelska vojska saopštila da se 600.000 civila evakuisalo iz grada Gaze

Oko 600.000 stanovnika Gaze napustilo je područje tog grada, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga potpukovnik Džonatan Konrikus i potvrdio da je u gradu ostalo još oko 100.000 ljudi.

Izraelska vojska je prošlog petka preporučila građanima u Pojasu Gaze da se evakuišu pre početka "pojačanih vojnih operacija".

Tanjug/AP/Hatem Ali

 

Konrikus je rekao da će kopnena vojna operacije početi "kada trenutak bude odgovarao cilju", navodi londonski Gardijan.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) saopštila je da je 170.000 ljudi bilo sklonjeno u prostorije te organizacije na severu Gaze nakon što je izdato upozorenje izraelske vojske, ali da oni nisu moglo da budu evakuisani i ne zna se gde su sada.

Više od 40.000 ljudi okupilo se u krugu bolnice al-Šifa u gradu Gazi i okolnim ulicama, nadajući se da će tu biti bezbedni od bombardovanja.

10.23 Šolc upozorio Hezbolah i Iran da se ne mešaju u sukob Izraela i Hamasa

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na sprečavanje eskalacija na Bliskom istoku i upozorio libansku militantnu organizaciju Hezbolah i Iran da se ne mešaju u sukob između Izraela i palestinskog Hamasa.

"Izričito upozoravam Hezbolah i Iran da se ne mešaju u konflikt", rekao je Šolc na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom u Berlinu, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Kralj Abdulah je ukazao na to da ne treba terati palestinske izbeglice u Egipat ili Jordan, dodajući da humanitarna situacija mora da se reši unutar Pojasa Gaze i Zapadne Obale.

"To je crvena linija, jer mislim da je to plan nekih od dežurnih krivaca da pokušaju i stvore de fakto stvari na terenu. Bez izbeglica u Jordanu i Egiptu", rekao je Abdulah na konferenciji za novinare.

10.11 Konrikus: Bajdenova poseta ne bi trebalo da odloži kopnenu operaciju u Gazi

Portparol izraelskih odbrambenih snaga potpukovnik Džonatan Konrikus izjavio je danas da izraelska vojska ne očekuje da će sutrašnja poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Izraelu odložiti ili zakomplikovati najavljenu kopnenu operaciju u Gazi.

"Mislim da je i (američki) predsednik takođe rekao da bi Hamas trebalo da bude uništen, a to je upravo naš vojni cilj", rekao je Konrikus za Si-En-En.

Bajdenova poseta Izraelu se tumači kao još jedna demonstracija ogromne podrške zvaničnog Vašingtona nakon smrtonosnog napada Hamasa 7. oktobra, a predsednik SAD će biti prvi šef neke države koji je posetio Izrael od početka sukoba.

9.22 Japan najavio 10 miliona dolara hitne pomoći za civile u Pojasu Gaze

Japan će obezbediti 10 miliona dolara hitne pomoći za civile u Pojasu Gaze, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava. Japan trenutno predsedava organizacijom sedam najrazvijenih zemalja sveta G7, a Kamikava je istakla da njena zemlja sa zabrinutošću prati situaciju u Pojasu Gaze i izrazila nadu da će se situacija što pre smiriti, prenosi Rojters.

8.06 Izrael: Blinken i Netanjahu dogovorili se o isporuci humanitarne pomoći Gazi

Nakon devetočasovnog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Natanjahuom, američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da je postignut dogovor da se izradi plana za isporuke humanitarne pomoći civilima u Gazi na način koji neće koristiti Hamasu.

Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin

 

"Ako Hamas na bilo koji način blokira humanitarnu pomoć za civile, uključujući i zaplenu same pomoći, mi ćemo biti prvi da to osudimo i radićemo na tome da sprečimo da se ponovi", rekao je Blinken, prenosi Rojters. Sastanak Blinkena i Netanjahua prekinule su sirene za vazdušni napad zbog raketnog napada Hamasa, što je primoralo dvojicu lidera da se nakratko sklone u bunker.

7.55 Njujork tajms: Izrael zatražio od SAD 10 milijardi dolara hitne vojne pomoći

Izrael je zatražio od Sjedinjenih Država 10 milijardi dolara hitne vojne pomoći, piše Njujork tajms pozivajući se na tri zvaničnika upoznata sa zahtevom. Paket pomoći trenutno priprema Kongres SAD u koordinaciji sa Belom kućom, a uz to se razmatraju sredstva za Ukrajinu, Tajvan i američko-meksičku granicu, navodi američki list. Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je tokom posete Tel Avivu u nedelju da su američki zakonodavci razgovarali o obezbeđivanju Izraelu zamenske municije za raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola, precizno navođenih bombi, JDAM kompleta za pretvaranje standardnih bombi u preciznu municiju i municije kalibra 155 miilimetara.

7.23 Tokom noći Izrael gađao ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći izvela napade na "terorističke ciljeve Hezbolaha u Libanu". "Izraelska vojska gađala je vojne ciljeve terorističke organizacije Hezbolah na libanskoj teritoriji", navedeno je u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

07.15 Palestinski ambasador u Rusiji potvrdio da je Izrael pustio vodu u Gazu

Izrael je počeo da isporučuje ograničene količine vode u pojas Gaze, rekao je palestinski ambasador u Rusiji Abdel Hafiz Nofal.

"Postoje informacije da su danas počeli da puštaju malo vode", rekao je ambasador za agenciju TASS. 

On je podsetio da je Izrael prekinuo dotok vode i struje Gazi u prvim danima sukoba. 

"Čak su odbili da prihvate pomoć od Egipta, jordanskih aviona, Bahreina, UAE, Katara, Egipta. I do danas su tamo punktovi i dalje zatvoreni", dodao je.

Palestinske vlasti pozvale su Hamas da oslobodi taoce, rekao je Nofal, napominjući da je palestinski predsednik Mahmud Abas već najavio obustavu neprijateljstava kako bi se obezbedila pomoć, voda i struja i obe strane oslobodile kidnapovane civile.

07.00 Hamas: Držimo između 200 i 250 zarobljenika iz Izraela

Portparol militantnog krila Hamasa, Brigada Al Kasam Abu Ubaida rekao je danas da se u Pojasu Gaze nalazi između 200 i 250 talaca iz Izraela, dodavši da će oni biti oslobođeni kada se za to budu stekli uslovi na terenu.

Tanjug/AP/John Minchillo

 

"Procenjujemo da je broj zatvorenika koje držimo između 200 i 250, a 22 ih je do sada stradalo tokom rata", rekao je Ubaida i naveo da je poslednji stradao u vazdušnim napadima izraelskih snaga, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Istakao je da među "privedenima" ima i ljudi drugih nacionalnosti.

06.45 UNICEF: Deca i porodice u Gazi praktično ostali bez vode

Deca i porodice u Gazi su praktično ostali bez vode, saopšteno je danas iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF).

"Sada su primorani da koriste prljavu vodu iz bunara, što povećava rizik od toga da dobiju bolesti koje se prenose vodom", navodi se u objavi UNICEF-a na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodaje se da je potrebna hitna "humanitarna pauza" kako bi se osigurao nesmetan i bezbedan pristup pomoći deci i porodicama u Pojasu Gaze.

06.30 Izraelska vojska: Ubijen načelnik obaveštajne službe Hamasa

Izraelsko vazduhoplovstvo saopštilo je na društvenim mrežama da je u vazdušnom napadu ubijen načelnik obaveštajne službe Hamasa, prenosi BBC.

Tanjug AP/Mahmoud Illean

 

U prilogu video-fajla koji prikazuje navodni napad, navodi se da je vazdušni napad izveden u Kan Iounisu, u Pojasu Gaze.

BBC navodi da nije mogao da verifikuje ovu informaciju.

06.15 SZO: U Gazi ima vode, struje i gasa za 24 sata pre "prave katastrofe"

Svetska zdravstvena organizacija izdala je danas upozorenje u kojem navodi da je u Pojasu Gaze ostalo vode, struje i goriva samo za 24 sata, pre nego što bude nastupila "prava katastrofa".

Regionalni direktor SZO Ahmed el Mandhari rekao je da se mora dozvoliti da u teritoriju koja je pod udarima stignu konvoji pomoći koji su trenutno zaglavljeni na graničnom prelazu Rafa, između Gaze i Egipta, prenosi Al Džazira.

profimedia

 

"Ako pomoć ne bude stigla, lekari će morati da pripreme potvrde o smrti za svoje pacijente", poručio je El Mandhari.

06.00 Iran: Povećava se opasnost od otvaranja novog fronta ako ne prestane rat u Gazi

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je danas da se svakim satom povećava opasnost od otvaranja novog fronta ukoliko rat u Pojasu Gaze ne bude prestao.

"Iran ne može da sedi skrštenih ruku i gleda kako se ova situacija odvija", rekao je šef iranske diplomatije za Al Džaziru, prenosi Tajms of Izrael.

On je to izjavio u Kataru gde se sastao sa visokim katarskim zvaničnicima i šefom političkog biroa palestinskog militantnog pokreta Hamasa. Državna iranska agencija IRNA objavila je da Iran pregovara sa zemljama u regionu kako bi poslala pomoć u Gazu i otvorila terensku bolnicu u Egiptu, u blizini granice sa Pojasom Gaze.

Komentari (0)

Svet