Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Blinken i Netanijahu proveli pet minuta u skloništu nakon što su se oglasile sirene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

07:30

RAT IZRAELA I HAMASA Blinken i Netanijahu proveli pet minuta u skloništu nakon što su se oglasile sirene
RAT IZRAELA I HAMASA Blinken i Netanijahu proveli pet minuta u skloništu nakon što su se oglasile sirene - Copyright Tanjug AP/Hussein Malla, Ohad Zwigenberg, Abed Khaled

veličina teksta

Aa Aa

Već deset dana traje rat između Izraela i Hamasa, ali se sporadično iz Libana raketama jave i pripadnici Hezbolaha, pa je Izrael primoran da odgovara na napade na više frontova. Upravo je raketa Hezbolaha ubila jednu osobu, a troje ranila u napadu na pogranično selo na severu Izraela. Nisu bezbedne ni Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) koje su saopštile  da je baza te svetske organizacije pogođena u raketnom napadu, ali da nema povređenih. Raste broj poginulih Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali koji trenutno iznosi 2.506. Američki šef diplomatije Blinken je na turmeji po Bliskom istoku posetio Egipat i sa predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem razgovarao o krizi u regionu. Blinken je ponovio stav SAD da podžavaju Izrael ali da će raditi na smirivanju situacije.

Ključni događaji:

  • Izrael:Jedna osoba poginula, tri povređene u napadu Hezbolaha 
  • Hagari: Izrael spreman da vodi rat na dva ili više frontova
  • Baza mirovnih snaga u Libanu pogođena raketom, nema povređenih
  • Evropski savet: Hamas da odmah pusti taoce, bez ikakvih uslova
  • Palestinci: Izrael nam još nije pustio vodu, uprkos obećanju
  • Broj poginulih Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali 2.506
  • Izrael izveo napada na najmanje 50 ciljeva u Pojasu Gaze

     Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

              Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.40 Palestinski ambasador u Rusiji potvrdio da je Izrael pustio vodu u Gazu

Izrael je počeo da isporučuje ograničene količine vode u pojas Gaze, rekao je palestinski ambasador u Rusiji Abdel Hafiz Nofal.

"Postoje informacije da su danas počeli da puštaju malo vode", rekao je ambasador za agenciju TASS. 

On je podsetio da je Izrael prekinuo dotok vode i struje Gazi u prvim danima sukoba. 

"Čak su odbili da prihvate pomoć od Egipta, jordanskih aviona, Bahreina, UAE, Katara, Egipta. I do danas su tamo punktovi i dalje zatvoreni", dodao je.

Palestinske vlasti pozvale su Hamas da oslobodi taoce, rekao je Nofal, napominjući da je palestinski predsednik Mahmud Abas već najavio obustavu neprijateljstava kako bi se obezbedila pomoć, voda i struja i obe strane oslobodile kidnapovane civile.

21.57 Hamas: Držimo između 200 i 250 zarobljenika iz Izraela

Portparol militantnog krila Hamasa, Brigada Al Kasam Abu Ubaida rekao je danas da se u Pojasu Gaze nalazi između 200 i 250 talaca iz Izraela, dodavši da će oni biti oslobođeni kada se za to budu stekli uslovi na terenu.

"Procenjujemo da je broj zatvorenika koje držimo između 200 i 250, a 22 ih je do sada stradalo tokom rata", rekao je Ubaida i naveo da je poslednji stradao u vazdušnim napadima izraelskih snaga, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Istakao je da među "privedenima" ima i ljudi drugih nacionalnosti.

"Nismo proveravali njihov identitet tokom borbi i smatramo ih našim gostima", izjavio je Ubaida.

On je dodao da je Izrael namerno izvršio "varvarsku i brutalnu agresiju na palestinski narod, umesto da se suprotstavi borcima na terenu".

"Cionistički neprijatelj nije očekivao da će mu arapske snage opkoljene u Gazi zadati najteži udarac u njegovoj istoriji", poručio je Ubaida.

Prema njegovim rečima, Hamas nije zastrašen pretnjom izraelske vojske da će pokrenuti kopneni napad na Pojas Gaze.

20.53 UNICEF: Deca i porodice u Gazi praktično ostali bez vode

Deca i porodice u Gazi su praktično ostali bez vode, saopšteno je danas iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF).

"Sada su primorani da koriste prljavu vodu iz bunara, što povećava rizik od toga da dobiju bolesti koje se prenose vodom", navodi se u objavi UNICEF-a na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodaje se da je potrebna hitna "humanitarna pauza" kako bi se osigurao nesmetan i bezbedan pristup pomoći deci i porodicama u Pojasu Gaze.

20.34 Blinken i Netanijahu proveli pet minuta u skloništu u Tel Avivu

Američki državni sekretar Entoni Blinken, premijer Izraela Benjamin Netanijahu i članovi izraelskog ratnog kabineta proveli su pet minuta u skloništu nakon što su se širom Tel Aviva oglasile sirene za vazdušnu opasnost, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Zvaničnici su nakon toga otišli u komandni centar gde su nastavili razgovore, prenosi CNN.

20.15 Sunak: Šest Britanaca je poginulo, a 10 nestalo nakon napada Hamasa na Izrael

Šest Britanaca je poginulo, a još 10 se vodi kao nestalo nakon napada Hamasa na južni Izrael pre nedelju dana, izjavio je danas premijer Velike Britanije Riši Sunak.

Govoreći britanskom parlamentu prvi put od izbijanja rata pre nedelju dana, premijer je rekao poslanicima da se strahuje da su neki od nestalih mrtvi, iako se pokazalo da je teško identifikovati sve one koji su ubijeni u napadu.

"Trebalo bi to nazvati pravim imenom: to je bio pogrom. Teška srca mogu da obavestim Donji dom da je najmanje šest britanskih državljana ubijeno. Još 10 se vodi kao nestalo, od kojih su neki najverovatnije mrtvi", rekao je Sunak, prenosi Gardijan.

08.04 Putin Netanijahuu: Rusija spremna da pomogne u okončanju rata Izraela i Hamasa

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom kome je rekao da je Rusija spremna da pomogne u okončanju sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

"Vladimir Putin je Netanijahua obavestio o koracima koje je Rusija preduzela da pomogne u normalizaciji situacije, spreči dalju eskalaciju nasilja i humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi RIA.

Putin je izrazio iskreno saučešće porodicama i prijateljima preminulih Izraelaca, dodaviši da snažno osuđuje akcije čije su žrtve civilno stanovništvo, uključujući žene i decu.

19.55 Evropska komisija će pojačati svoju pomoć narodu Palestine

Evropska komisija saopštila je večeras da će pojačati svoju pomoć narodu Palestine, nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael, koji su, kako se navodi, posledično doveli i do katastrofalne humanitarne situacije za narod Gaze. Kako se navodi, Evropska unija pokreće takozvane "humanitarne vazdušne mostove", operaciju koja se sastoji od nekoliko letova ka Egiptu, kako bi se dostavile zalihe  humanitarnim organizacijama koje deluju u Gazi.

"Prva dva aviona poleteće već ove nedelje, a sadržaće humanirani teret od UNICEF-a, uključujući opremu za skloništa, lekove i sredstva za higijenu." - stoji u saopštenju Komisije.

Dodaje se i da je dodatna pomoć iz evropskih skladišta dostupna i spremna da bude dostavljena humanitarnim partnerima, čim bude zatražena.

"Kao što je saopštila predsednica Fon der Lajen ovog vikenda, Evropska unija je utrostručila svoju humanitarnu pomoć na preko 75 miliona kako bi se pomoglo civilima u Gazi kojima je pomoć poptrebna. Finansiranje će biti kanalisano kroz odabrane humanitarne partnere Evropske unije, koji deluju na terenu" - zaključuje se u saopštenju Evropske komisije.

18.56 Izraelska vojska: Ubijen načelnik obaveštajne službe Hamasa

Izraelsko vazduhoplovstvo saopštilo je na društvenim mrežama da je u vazdušnom napadu ubijen načelnik obaveštajne službe Hamasa, prenosi BBC.

U prilogu video-fajla koji prikazuje navodni napad, navodi se da je vazdušni napad izveden u Kan Iounisu, u Pojasu Gaze.

BBC navodi da nije mogao da verifikuje ovu informaciju.

17.56 Blinken po drugi put u Izraelu za manje od nedelju dana

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je danas obećanje da će SAD podržati Izrael u ratu protiv palestinskih militanata Hamasa, pošto se vratio u tu zemlju drugi put za manje od nedelju dana.

Blinken je danas stigao u Jerusalim kako bi se konsultovao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim visokim zvaničnicima, a takođe ih je obavestio o razgovorima koje je vodio sa arapskim liderima u cilju postizanja smirivanja sukoba i potrebi zaštite civila u Pojasu Gaze, prenosi AP.

"Američki državni sekretar je podvukao svoju čvrstu podršku pravu Izraela da se brani od Hamasovog terorizma i potvrdio odlučnost SAD da pruže izraelskoj vladi sve što joj je potrebno da zaštiti svoje građane", naveo je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

Blinken je takođe razgovarao o naporima SAD sa drugim državama i UN da se dostavi humanitarna pomoć civilima u Pojasu Haze, kao i o posvećenosti Vašingtona da pomogne u pokušajima spasavanja skoro 200 talaca koje tamo drži Hamas.

Tanjug AP/Jacquelyn Martin, Pool

 

17.45 SZO: U Gazi ima vode, struje i gasa za 24 sata pre "prave katastrofe"

Svetska zdravstvena organizacija izdala je danas upozorenje u kojem navodi da je u Pojasu Gaze ostalo vode, struje i goriva samo za 24 sata, pre nego što bude nastupila "prava katastrofa".

Regionalni direktor SZO Ahmed el Mandhari rekao je da se mora dozvoliti da u teritoriju koja je pod udarima stignu konvoji pomoći koji su trenutno zaglavljeni na graničnom prelazu Rafa, između Gaze i Egipta, prenosi Al Džazira.

"Ako pomoć ne bude stigla, lekari će morati da pripreme potvrde o smrti za svoje pacijente", poručio je El Mandhari.

17.19 Iran: Povećava se opasnost od otvaranja novog fronta ako ne prestane rat u Gazi

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je danas da se svakim satom povećava opasnost od otvaranja novog fronta ukoliko rat u Pojasu Gaze ne bude prestao.

"Iran ne može da sedi skrštenih ruku i gleda kako se ova situacija odvija", rekao je šef iranske diplomatije za Al Džaziru, prenosi Tajms of Izrael.

On je to izjavio u Kataru gde se sastao sa visokim katarskim zvaničnicima i šefom političkog biroa palestinskog militantnog pokreta Hamasa. Državna iranska agencija IRNA objavila je da Iran pregovara sa zemljama u regionu kako bi poslala pomoć u Gazu i otvorila terensku bolnicu u Egiptu, u blizini granice sa Pojasom Gaze.

17.06 Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na položaje IDF

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je danas odgovornost za napade na položaje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u blizini granice sa Libanom.

Iz IDF-a su saopštili da nijedan njihov vojnik nije povređen, kao i da su na napade odgovorili artiljerijskom vatrom, prenosi Tajms of Izrael.

16.41 Snažan raketni napad na Jerusalim i Tel Aviv, poslanici Kneseta u skloništima

Snažna baražna raketna paljba pogodila je danas Jerusalim i Tel Aviv, zbog čega su poslanici Kneseta usred zasedanja morali da odu u skloništa.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu i Tel Avivu, a pripadnici palestinskog militantnog pokreta Hamas iz Pojasa Gaze lansirali su rakete dugog dometa.

Tajms of Izrael navodi da je u pitanju verovatno najveća baražna paljba od prvog napada Hamasa 7. oktobra.

Nekoliko glasnih eksplozija se čulo u dva najveća izraelska grada, ali zasad nema izveštaja o povređenima ili šteti.

Sednica Kneseta na čijem je početku govorio premijer Izrael Banjamin Netanjahu je odložena, a poslanici i ostali prisutni otišli su u skoloništa.

13.37 Savet bezbednosti UN danas glasa o rezoluciji o ratu Izraela i Hamasa

Savet bezbednosti UN (SBUN) danas će glasati o dve predložene rezolucije o okončanju rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, i to o ruskoj u kojoj se traži primirje, i brazilske, u čijem nacrtu su zatražene ''humanitarne pauze'', kako bi se omogućio pristup pomoći i u kojem se istovremeno traži od Izraela da povuče naredbu o napadu na sever Gaze.

U obe rezolucije traži se i hitno puštanje talaca, u ponešto različitim frazama osuđuje se nasilje nad civilima, i izražava zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi, prenosi AP.

Pored toga, u obe predložene rezolucije traži se dostavljanje pomoći u vidu hrane i goriva civilima u Gazi.

Brazilska verzija traži od Izraela da opozove naređenje o evakuaciji, što su UN i humanitarne grupe osudile i ocenile da će stvoriti nemerljivo stradanje, dok ruska verzija traži ''stvaranje uslova za bezbednu evakuaciju civila ako bude potrebno''.

Koja god verzija bude izglasana, biće prva kolektivna izjava o ratu Izraela i Hamasa koje je saopštilo to telo UN.

16.27 Netanjahu:Svet da se ujedini da pobedi Hamas,baš kao što je pobedio naciste i ID

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas da se svet mora ujediniti da pobedi Hamas, kao što je ranije ujedinjen pobedio terorite Islamske države (ID) ili naciste, prenosi Gardijan. Netanijahu je u obraćanju u Knesetu naglasio da je izraelski narod ujedinjen u svom cilju da pobedi. Kazao je da će biti sprovedena istraga o obaveštajnim i bezbednosnim propustima koji su omogućili palestinskim militantima Hamasa da izvedu tako razoran napad 7. oktobra, u kom su ubili više od 1.300 ljudi i ranili blizu 4.000 njih, uz kidnapovanje oko 200 talaca.

14.55 Liban: Vojska pronašla 20 raketnih lansera u blizini granice sa Izraelom

Libanska vojska saopštila je danas da je u operacijama pretrage otkrila 20 raketnih bacača u blizini granice između Libana i Izraela.

Vojska je u saopštenju navela da su četiri otkrivena lansera imala rakete u sebi i da su bili spremni za ispaljivanje, prenosi AP.

Saopšteno je i da vojni stručnjaci rade na demontiranju lansera, koji su otkriveni u blizini sela Klajle, južno od lučkog grada Tira.

Proteklih dana desetine raketa ispaljene su iz Libana na sever Izraela, u napadima koje je izvršila libanska militantna grupa Hezbolah od početka sukoba između Izraela  i palestinskog Hamasa.

Premijer prelazne vlade Libana Nadžib Mikati, izjavio je danas da se politički paralizovana administracija te zemlje bori da ublaži tenzije duž svoje južne granice sa Izraelom i izbegne da Liban bude uvučen u rat.

Mikati je razgovarao telefonom sa najvišim američkim zvaničnicima i šefovima država i najvišim diplomatama Velike Britanije, Francuske, Turske, Katara, Jordana i Italije, prenosi AP.

13.52 Iran tvrdi da je Hamas spreman da oslobodi taoce ako Izrael zaustavi napade

Iransko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi danas da je Hamas potencijalno spreman da oslobodi skoro 200 talaca koje drži, ako Izrael zaustavi vazdušne napade na Pojas Gaze, ali palestinska militantna organizacija nije priznala da je dala takvu ponudu, prenosi AP. Zvaničnici Hamasa su "izjavili da su spremni da preduzmu neophodne mere za oslobađanje građana i civila koje drže grupe otpora, ali su naglasili da takve mere zahtevaju pripreme koje su nemoguće u uslovima svakodnevnog bombardovanja koje vrše cionisti na različite delove Gaze", saopštio je na konferenciji za novinare portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

13.22 SZO šalje hitnu medicinsku pomoć u Liban zbog moguće eskalacije sukoba

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je poslala dve pošiljke sanitetskog materijala u Bejrut, jer se priprema za potencijalnu eskalaciju dosadašnjih sporadičnih sukoba između libanskih ekstremističkih frakcija i izraelske vojske u pograničnim područjima.

Iz SZO je potvrđeno da je "ubrzana isporuka kritičnih medicinskih zaliha u Liban kao odgovor na potencijalnu zdravstvenu krizu", prenosi Tajms of Izrael. U Bejrut su danas iz Dubaija stigle dve pošiljke koje sadrže "dovoljno hirurških potrepština i lekova za lečenje od 800 do 1.000 povređenih pacijenata", navodi se u saopštenju SZO. 

12.41 Hezbolah tvrdi da je uništio nekoliko izraelskih nadzornih kamera duž granice

Libanska militantna grupa Hezbolah tvrdi da je uništila nadzorne kamere na nekoliko izraelskih vojnih položaja duž granice sa Libanom.

Hezbolah je objavio snimak na kojem snajperi uništavaju nadzorne kamere raspoređene na pet tačaka duž libansko-izraelske granice, uključujući jednu ispred izraelskog grada Metule.

profimedia

 

Kako navodi Tajms of Izrael, deluje da je Hezbolahov cilj da spreči izraelsku vojsku da prati kretanja sa libanske strane granice.

Dodaje se i da su se incidenti dogodili u nedelju.

11.22 Izrael: Ako Hezbolah nastavi s prekograničnim napadima sledi smrtonosna reakcija

Portparol izraelske vojske kontra-admiral Danijel Hagari, poručio je danas će se libanska pro-iranska ekstremistička grupa Hezbolah suočiti sa smrtonosnim odgovorom, ako nastavi sa prekograničnim napadima na Izrael.

"Hezbolah koji je pod kontrolom Irana i dobija pomoć od zvaničnog Teherana, juče je izveo brojne napade kako bi pokušao da skrene naše operativne napore (daleko od Pojasa Gaze), istovremeno ugrožavajući državu Liban i njene građane", rakao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

AP/Hussein Malla

 

On je potvrdio da je izraelska vojska pojačala svoje prisustvo na severnoj granici i agresivno odgovara na bilo koju neprijateljsku aktivnost.

"Ako se Hezbolah usudi da nas testira, reakcija će biti smrtonosna. Sjedinjene Američke Države nam daju punu podršku", izjavio je Hagari.

Kazao je da je cilj evakuacije stanovništva iz izraelskih pograničnih naselja, udaljenih do dva kilometra od Libana, "sprečavanje nanošenja štete civilima".

Nacionalna uprava izraelskog ministarstva za vanredne situacije (NEMA) saopštila je danas da će stanovnici 28 pograničnih naselja biti smešteni u pansione koje finansira država, ali tek nakon što taj plan odobri ministar odbrane Joav Galan, preneo je ranije danas jerusalimski dnevnik.

11.00 Gutereš upozorio da se Bliski istok nalazi na ivici ponora

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš apelovao je na Hamas da odmah oslobodi sve taoce, a na Izrael da omogući "neometan pristup humanitarnoj pomoći" u pojas Gaze, upozorivši da se Bliski istok nalazi na ivici ponora. Apel generalnog sekretara UN dolazi u trenutku nestašice vode i drugih vitalnih potrepština kojih je sve manje u Gazi nakon izraelske blokade, navodi se u saopštenju UN.

Tanjug/AP/Craig Ruttle

 

10.51 Vodeći bezbednjaci Izraela sastaju se večeras u Tel Avivu

Vodeći bezbednosni zvaničnici pri izraelskoj vladi sastaće se večeras u vojnom štabu u Tel Avivu, saopšteno je iz kabineta premijera Benjamina Netanijahua, preneo je "Tajms of Izrael".

Sastanak dolazi u vreme kada se Izrael priprema da pokrene kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, zbog sukoba koji su počeli terorističkim napadom Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Sastankom će predsedavati premijer Netanijahu.

10.21 Hamas: Više od 1.000 mrtvih pod ruševinama 

Više od 1.000 beživotnih tela Palestinaca je zarobljeno ispod ruševina u Gazi, izjavio je danas portparol Hamasovog ministarstva unutrašnjih poslova Eiad Al-Bozom. On je upozorio da beživotna tela pod ruševinama predstavljaju veliku ekološku i humanitarnu pretnju, preneo je Rojters.

10.01 UNHRO: Potreban hitan prekid vatre da bi humanitarna pomoć mogla da uđe u Gazu

Postoji "hitna potreba" za prekidom vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo da se humanitarna pomoć isporuči u Pojas Gaze, saopšteno je danas iz Kancelarije UN za ljudska prava (UNHRO). "Uloženi su ogromni diplomatski napori da se ovo ostvari. Generalni sekretar UN je u stalnoj vezi sa svim uključenim stranama, a mnoge zemlje članice UN čine najviše što mogu. Međutim, potrebna nam je bezbednosna garancija da bi isporuke pomoći mogle da se ostvare", izjavila je za Si-En-En portparolka UNHRO Ravina Šamdasani. 

Tanjug/AP/Hatem Ali

 

09.41 Evakuacija izraelskih naselja udaljenih do dva kilometra od granice s Libanom

Zbog učestalih raketnih napada libanskog Hezbolaha i savezničkih palestinskih frakcija tokom poslednjih dana, izraelsko ministarstvo odbrane i komanda izraelske vojske najavili su danas evakuaciju civila koji žive u 28 naselja udaljenih do dva kilometra od libanske granice.

Nacionalna uprava ministarstva za vanredne situacije (NEMA) saopštila je da će stanovnici ovih naselja biti smešteni u pansione koje finansira država, ali tek nakon što taj plan odobri ministar odbrane Joav Galan, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je potvrdila da je o predstojećoj implementaciji ovog plana obavestila čelnike lokalnih vlasti u pograničnim oblastima nadomak Libana.

Izraelsko ministarstvo odbrane i vojska saopštili su da je 28 naselja uključeno u ovaj plan, navodi izraelski dnevnik.

09.33 Izrael demantovao da je postignut sporazum o prekidu vatre na jugu Gaze

Izrael je negirao izveštaje da su Izrael, SAD i Egipat postigao sporazum o prekidu vatre u južnoj oblasti Pojasa Gaze, kako bi se dozvolilo da se otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom i dozvoli da humanitarna pomoć dospe do Palestinaca.

"U ovom trenutku, ne postoji dogovor o prekidu vatre zbog ulaska humanitarne pomoći ili izlaska stranaca iz Pojasa Gaze", navodi se u saopštenju kabineta premijera Benjamina Netanijahua, preneo je Tajms of Izrael.

Nešto ranije, novinska agencija Rojters je, citirajući dvojicu egipatskih bezbednosnih zvaničnika, objavila da je Izrael pristao na kratkotrajni prekid vatre od 8 časova po srednjoevropskom vremenu, u navodnom dogovoru sa zvaničnicima Egipta i Sjedinjenih Američkih Država.

09.21 Vazdušni udari na Gazu

Snažne ekslpolzije odjekuju širom pojasa Gaze. Iz Gaze je ispaljen veći broj raketa na južni i centralni Izrael. Istekao je rok koji je izraelska vojska dala Palestincima da napuste severni deo Gaze i pređu u južni. UN upozoravaju da se ta oblast suočava sa humanitarnom katastrofom. Detaljnije o svemu u prilogu Euronews Srbija.

Euronews TV

08.42 Izraelski ambasador u UN: Nemamo nameru da okupiramo Gazu

Izrael "nema interes" da okupira Gazu, ali će "učiniti sve što je potrebno da eliminiše Hamas", rekao je ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan.

Njegova izjava usledila je za upozorenjem predsednika SAD Džozefa Bajdena Izraelu da ne okupira Pojas Gaze, uoči najavljene kopnene ofanzive na sever Pojasa Gaze.

"Nemamo interes da okupiramo Gazu ili da ostanemo tamo, ali otkako smo počeli da se borimo za opstanak, a i sam predsednik Bajden je rekao da je rešenje da se uništi Hamas, učinićemo sve neophodno da uništimo njihove sposobnosti", rekao je Erdan za CNN.

08.20 Egipat, SAD i Izrael se dogovorili o privremenom prekidu vatre na jugu Gaze

Egipat, Izrael i Sjedinjene Američke Države su se dogovorili o prekidu vatre u južnoj Gazi sa početkom od osam časova po srednjoevropskom vremenu (devet po lokalnom), što bi trebalo da se poklopi s ponovnim otvaranjem graničnog prelaza Rafa između Gaze i Egipta, preneo je Rojters, pozivajući se na dva egipatska bezbednosna izvora.

Izvori su rekli da će prekid vatre trajati nekoliko časova, ali nisu precizirali koliko.Oni su takođe rekli da su se tri strane dogovorile da prekid vatre na jugu potraje do 16 časova, u sklopu jednodnevnog otvaranja granice.

08.10 Komesar UN: Humanitarna kriza u Gazi sve veća

Komesar Ujedinjenih nacija za pomoć i rad s palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini naglasio je da je humanitarna kriza dospela u kritičnu fazu u Gazi. On je upozorio da Gaza brzo ostaje bez vode i struje, kao i da se stanovništvo susreće sa ozbiljnom nestašicom hrane i lekova, preneo je CNN.

"Gazu guše i deluje da je svet trenutno izgubio ljudskost. Ako pogledamo pitanje vode - a znamo da je voda život - Gaza trenutno ostaje bez vode, ostaje bez života", istakao je Lazarini.

07.55 Palestinski diplomata najavljuje otvaranje prelaza Rafa ka Egiptu

Granični prelaz Rafa iz Gaze u Egipat biće otvoren u devet sati po lokalnom vremenu (8 po srednjoevropskom), preneo je danas NBC citirajući Kamela Katiba, predstavnika palestinske ambasade.

Otvaranje će omogućiti stranim državljanima da napuste Pojas Gaze, dok će u suprotnom smeru moći da uđe humanitarna pomoć, navodi Tajms of Izrael. Izrael je prethodnih dana pristao da ublaži opsadu Pojasa Gaze koja je uvedena nakon upada palestinskog militantnog pokreta Hamas 7. oktobra na jug Izraela.

07.28 Bajden: Upad u Gazu bi bio greška, Hamas mora biti totalno uništen

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izjavio je da bi izraelska okupacija Pojasa Gaze bila greška, dodajući da palestinska militantna grupa Hamas, čiji su ekstremisti upali na jug Izraela i izvršili težak zločin nad civilima, mora biti totalno uništena.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Bajden je u intervjuu za CBS rekao da bi bila "velika greška" za Izrael da okupira Gazu, nakon što je Tel Aviv najavio da se sprema za kopnenu ofanzivu na ovu palestinsku teritoriju. Predsednik SAD je pozvao na zaštitu civila i istakao da Vašington radi na obezbeđivanju hrane, vode i gasa za palestinski narod.

"Ekstremni elementi Hamasa ne predstavljaju ceo palestinski narod", rekao je Bajden.

07.10 Kancelarija UN: Bolnice u Pojasu Gaze imaju goriva za još 24 sata

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) upozorila je danas da očekuje da će bolnice širom Pojasa Gaze imati goriva za još 24 časa.

"Gašenje rezervnih generatora bi ugrozilo živote hiljade pacijenata koji su u opasnosti", navela je OCHA na svom sajtu.Iz OCHA su dodali da je Izrael delimično obnovio vodosnabdevanje u Kan Junisu, na području na istoku Gaze.

07.05 Izrael izveo napada na najmanje 50 ciljeva u Pojasu Gaze

Izrael je tokom noći izveo napade na najmanje 50 ciljeva u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na izraelski TV Kanal 12.Na meti su bile osmatračnice, komandni centri i raketni lanseri. Izrael je pokrenuo masovne vazdušne udare na Pojas Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra izvela raketni napad, a potom i kopneni upad u Izrael.

06.55 Izrael:Jedna osoba poginula, tri povređene u napadu Hezbolaha na pogranično selo

Jedna osoba je poginula, a tri su povređene kada su libanski borci pripadnici Hezbolaha ispalili danas projektil na jedno pogranično selo na severu Izraela, saopštili su ta militantna grupa i izraelski lekari.

Lekari su prethodno rekli da su dve osobe povređene u napadu na Štulu koja se nalazi preko puta libanske zajednice Ajta a-Šab.

Izraelska vojska saopštila je da je izvršila napad na Liban u znak odmazde, preneo je Rojters.

06.45 Hagari: Izrael spreman da vodi rat na dva ili više frontova

Izrael je spreman da vodi rat na dva ili više frontova, saopštio je juče portparol Izraelskih oružanih snaga (IDF) Daniel Hagari.

Prema njegovim rečima, libanski pokret Hezbolah koji podržava Iran, eskalirao je tenzije na granici sa Libanom "da bi ometao Izraelsku ofanzivu u Gazi". Hagari je rekao da se više od 600.000 stanovnika grada Gaza premestilo na jug Pojasa Gaze nakon što je Izrael pozvao na evakuaciju uoči kopnene ofanzive na tu palestinsku enklavu, prenosi Rojters.

On je rekao i da je najmanje 289 izraelskih vojnika ubijeno od kada je Hamas pokrenuo napad na zajednice oko Pojasa Gaze pre osam dana

06.35 UNIFIL: Baza mirovnih snaga u Libanu pogođena raketom, nema povređenih

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile su da je baza svetske organizacije pogođena u raketnom napadu, ali nema povređenih.

"Naš štab u Nakuri je pogođen raketom i radimo na tome da utvrdimo odakle. Naši mirovnjaci tada nisu bili u skloništima. Na sreću, niko nije povređen", naveli su iz misije UNIFIL.

06.30 Evropski savet: Hamas da odmah pusti taoce, bez ikakvih uslova

 Lideri Evropskog saveta usvojili su juče zajedničku izjavu koja određuje poziciju Evropske unije prema razvoju situacije na Bliskom istoku, pozivajući militante Hamasa da odmah puste taoce, bez ikakvih uslova.

"Evropska unija najsnažnije osuđuje Hamas i njihove brutalne terorističke napade širom Izraela, uz duboko žaljenje zbog gubitaka života. Nema opravdanja za teror. Naglašavamo da je izraelsko pravo da se brani u skladu sa humanitarnim i međunarodnim pravom, usled tako nasilnih i indiskriminatornih napada. Ponavljamo važnost osiguravanja zaštite svih civila u svakom trenutku, u skladu sa međunarodnim zakonom", poručili su iz Evropskog saveta na svom sajtu.

Oni su pozvali Hamas da odmah pusti taoce.

06.20 Palestinci: Izrael nam još nije pustio vodu, uprkos obećanju

Palestinci u Pojasu Gaze saopštili su prošle večeri da vodosnabdevanje nije obnovljeno, uprkos izraelskom obećanju da će to uraditi, preneo je Tajms of Izrael.

Humanitarni radnici u Gazi kažu da još nisu videli da voda teče cevima, a portparol vlade Hamasa rekao je da i dalje nema vode.

06.10 Broj poginulih Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali povećan na 2.506

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je sinoć da je broj poginulih Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali povećan na 2.506, a broj ranjenih na oko 10.400 od ​​početka sukoba.

Ministarstvo zdravlja je navelo da broj poginulih u Pojasu Gaze povećan na 2.450, od ​​kojih su većina deca i žene, dok je broj ranjenih dostigao 9.200. Broj poginulih Palestinaca na Zapadnoj obali povećan je na 56, nakon što je tinejdžer Karam Ajman Dvajkat poginuo južno od Nablusa, dok je broj ranjenih povećan na više od 1.200, objavila je palestinska novinska agencija WAFA.

Prema podacima bolnica u Pojasu Gaze, više od 50 palestinskih porodica je izgubilo sve članove u izraelskim bombardovanjima gradova i izbegličkih kampova.

 

Komentari (0)

Svet