Evropa

Evropski savet: Humanitarna pomoć i podrška civilima u Gazi, ali da Hamas odmah pusti taoce, bez ikakvih uslova

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2023

-

19:49

Evropski savet: Humanitarna pomoć i podrška civilima u Gazi, ali da Hamas odmah pusti taoce, bez ikakvih uslova
Evropski savet: Humanitarna pomoć i podrška civilima u Gazi, ali da Hamas odmah pusti taoce, bez ikakvih uslova - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropskog saveta usvojili su danas zajedničku izjavu koja određuje poziciju Evropske unije prema razvoju situacije na Bliskom istoku, pozivajući militante Hamasa da odmah puste taoce, bez ikakvih uslova.

"Evropska unija najsnažnije osuđuje Hamas i njihove brutalne terorističke napade širom Izraela, uz duboko žaljenje zbog gubitaka života. Nema opravdanja za teror. Naglašavamo da je izraelsko pravo da se brani u skladu sa humanitarnim i međunarodnim pravom, usled tako nasilnih i indiskriminatornih napada. Ponavljamo važnost osiguravanja zaštite svih civila u svakom trenutku, u skladu sa međunarodnim zakonom", poručili su iz Evropskog saveta na svom sajtu.

Oni su pozvali Hamas da odmah pusti taoce.

"Ponavljamo važnost pružanja hitne humanitarne pomoći i spremni smo da nastavimo da podržavamo civile u Gazi kojima je pomoć potrebna, u koordinaciji sa partnerima, a da istovremeno osiguramo da tu pomoć ne zloupotrebe terorističke organizacije. Ključno je da se spreči regionalna eskalacija", dodali su iz Evropskog saveta.

Iz Brisela su poručili da ostaju posvećeni trajnom i održivom miru zasnovanom na rešenju dve države kroz pojačane napore u bliskoistočnom mirovnom procesu. 

"Naglašavamo potrebu da se široko angažujemo sa legitimnim palestinskim vlastima kao i sa regionalnim i međunarodnim partnerima koji mogu da imaju pozitivnu ulogu u sprečavanju dalje eskalacije", dodaje se.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa