Fokus

Eskalacija dugoročnog konflikta: Šta do sada znamo o novim sukobima između Hamasa i Izraela?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

07/10/2023

-

17:22

Eskalacija dugoročnog konflikta: Šta do sada znamo o novim sukobima između Hamasa i Izraela?
Eskalacija dugoročnog konflikta: Šta do sada znamo o novim sukobima između Hamasa i Izraela? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je objavio da je njegova "zemlja u ratu", nakon što su palestinski militanti iz Gaze pokrenuli raketne napade i nakon što su poslali naoružane osobe na izraelsku teritoriju. Sve to predstavlja eskalaciju dugoročnog konflikta između dve strane.

Izraelski zvaničnici kažu da je najmanje 40 ljudi ubijeno i da je oko 800 njih ranjeno u iznendanom jutarnjem napadu, a izraelska TV N12 javlja da je najmanje 100 mrtvih. S druge strane, Palestinci kažu da je oko 200 ubijeniih na njihovoj strani nakon što je Izrael pokrenuo vazdušne napade. Na terenu se borbe i dalje odvijaju.

profimedia

 

Hamas preuzeo odgovornost za napad: Palestinski militantni pokret Hamas iz Gaze preuzeo je odgovornost za upade u Izrael. Militanti su ispalili više od 2.000 raketa iz Pojasa Gaze, pokazuju informacije izraelske vojske. Takođe, borci Hamasa su ušli na jug Izraela kopnenim putem, morem i vazduhom, koristeći paraglajdere. Hamas tvrdi da je zarobio nekoliko izraelskih vojnika u blizini granice, ali izraelska vojska nije zvanično kometarisala te navode.

Tanjug AP/Hatem Moussa

 

Odgovor izaelske vojske: Izraelske odbrambene snage (IDF) su pokrenule napade na brojne mete Hamasa u Gazi i pozvale su hiljade rezervista, saopštilo je vojno rukovodstvo. Snage IDF se bore na mnogim lokacijama, uključujući nekoliko sela, dve vojne baze i granične prelaze, rekao je portparol. 

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

Šta kaže Netanjahu: Izraelski premijer je rekao da će Hamas "platiti cenu kao nikada pre" zbog napada. "Građani Izraela, mi smo u ratu. Ne u operaciji, ne u rundama, nego u ratu", rekao je u video-poruci.

 

 

Situacija na terenu: Stanovnici dve izraelske zajednice su rekli za Kanal 12 da napadači iz Gaze pokušavaju da upadnu u njihove domove. Konstantno su ponavljali apel za pomoć od strane izraelske vojske. U međuvremenu, kako piše CNN, pojavljuju se fotografije s terena, a IDF su objavile snimak za koji su naveli da predstavlja vazdušne napade na mete Hamasa u Gazi. 

Tanjug AP/Tsafrir Abayov

 

Upaljen alarm u svetu: Američki zvaničnici sa zabrinutošću posmatraju najnovija dešavanja. Američki predsednik Džo Bajden je razgovarao sa Netanjahuom. Rekao mu je da SAD stoje uz Izrael i da potpuno podržavaju pravo Izraela da se brani. 

Arapske zemlje su pozvale na deesklaciju. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi Hamasa "dokaz povećanog samopouzdanja Palestinaca u suočavanju sa okupatorom", prenela je poluzvanična novinska agencija ISNA. Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da ''pomno prati razvoj situacije bez presedana”, a UAE pozivaju da se spreči dalje nasilje. Kuvajt je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog razvoja događaja okrivljujući Izrael za, kako je navedeno, "očigledne napade". 

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će sazvati hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tanjug AP/Fatima Shbair

 

Značajan datum: Iznenadni napad je došao na 50. godišnjicu rata iz 1973. godine, odnosno od iznenadnog napada Egipta i Sirije koji je pokrenuo Jomkipurski rat

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet