Fokus

Lavrov u Pjongjangu: Odnosi Severne Koreje i Rusije se podigli na strateški nivo

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

07:55

Lavrov u Pjongjangu: Odnosi Severne Koreje i Rusije se podigli na strateški nivo
Lavrov u Pjongjangu: Odnosi Severne Koreje i Rusije se podigli na strateški nivo - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Posle septembarskog sastanka ruskog i severnokorejskog lidera, Vladimira Putina i Kima Džonga Una, odnosi dve zemlje su se podigli na kvalitativno novi, strateški nivo, izjavio je u Pjongjangu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Posle značajnog samita predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una u kosmodromu Vostočni 13. septembra, možemo sa sigurnošću reći da su ovi odnosi dostigli kvalitativno novi, strateški nivo", rekao je Lavrov, na početku razgovora sa severnokorejskom ministarkom spoljnih poslova Čoe Son Hui, prenosi TASS.

Ruski ministar, koji boravi u poseti Pjongjangu, podsetio je da je pre 75 godina tadašnji Sovjetski Savez prvi priznao mladu korejsku državu nakon oslobođenja od kolonijalne dominacije Japana i posle toga pomogao Severnoj Koreji da razvije nacionalnu ekonomiju, nauku, kulturu i obrazovanje.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

 

"Uvek ćemo se sećati neprocenjivog doprinosa razvoju naših odnosa koji je dao drug Kim Il Sung, a kasnije i drug Kim Džong Il", naglasio je Lavrov.

Severnokorejska ministarka je primetila da "česti sastanci ministara spoljnih poslova dve zemlje, koji pomažu u jačanju prijateljskih veza, služe kao dokaz da se bilateralni odnosi Severne Koreje i Rusije, koji imaju dugu istoriju prijateljstva, razvijaju na dinamičan, snažan način".

Ona je navela da će njeni razgovori sa ruskim kolegom "postati važna faza u smislu implementacije sporazuma" koje su Kim i Putin postigli u septembru, navodi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet