Fokus

Kim Džong Un iz Rusije ne odlazi praznih ruku: Završena šestodnevna poseta, lider Severne Koreje dobio pancir i dronove

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

17/09/2023

-

20:16

Kim Džong Un iz Rusije ne odlazi praznih ruku: Završena šestodnevna poseta, lider Severne Koreje dobio pancir i dronove
Kim Džong Un iz Rusije ne odlazi praznih ruku: Završena šestodnevna poseta, lider Severne Koreje dobio pancir i dronove - Copyright Tanjug/AP/Government of Primorsky Krai Region

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un dobio je pancir i bespilotne letelice kao poklon na kraju svog putovanja u Rusiju koje je uzbunilo Zapad. Kim je završio retku, šestodnevnu posetu u kojoj je razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a što je povećalo mogućnost da bi Severna Koreja Rusiji mogla da obezbedi oružje za pomoć u invaziji Ukrajine.

Kima koji retko putuje u inostranstvo dočekala je raskošna dobrodošlica, provodeći veći deo putovanja obilazeći vojne baze. Severna Koreja je pod velikim sankcijama i potrebno joj je sve, od energenata, preko hrane do vojne tehnologije, piše CNN.

Dok je odlazio, guverner Primorja na krajnjem istoku Rusije dao mu je pancir i komplet dronova, prenela je ruska agencija TASS. 

"Ovo je pancir sa zaštitnim zonama za grudi, ramena, grlo i prepone, i mnogo je lakši od svojih poznatih analoga", dodala je državna novinska agencija.

Kimu je predstavljeno i pet dronova kamikaza proizvedenih u istom regionu, kao i izviđačka bespilotna letelica tipa Geranijum-25, dodao je TASS. Dodatni poklon je bio komplet specijalne odeće koja je nevidljiva termovizijskim kamerama.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Nakon oproštajne ceremonije koja je uključivala crveni tepih i počasnu gardu, Kim je viđen kako ulazi u svoj lični oklopni voz, koji je napustio železničku stanicu Artjom dok su ruski zvaničnici mahali, na snimku koji je objavila ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Očekuje se da će voz putovati više od 200 kilometara od Artjoma do pograničnog grada Hasana, navodi RIA.

Putovanje sa vojnim fokusom

Kim i Putin sastali su se u sredu na ruskom Dalekom istoku i učestvovali na petočasovnom sastanku u kosmodromu Vostočni , za koji je Putin rekao da je Kim pokazao "veliko interesovanje" – Severna Koreja je svemirsku tehnologiju postavila kao prioritet.

Kim je ponudio podršku Putinu nakon njihovih razgovora, rekavši da će uvek biti uz Rusiju. Putin je njihove razgovore opisao kao "suštinske".

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

 

U pozadini sastanka bilo je upozorenje američke vlade od ranije ovog meseca da pregovori o oružju "aktivno napreduju" između dve zemlje. Nijedan posao nije javno objavljen.

Severnokorejski državni mediji KCNA izvestili su da je Kim bio "duboko impresioniran" ruskom industrijom aviona nakon posete Komsomolsku na Amuru u petak u fabrici Jurija Gagarina. 

U subotu je pregledao ratne avione, obišao aerodrom sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i posetio fregatu Pacifičke flote, u pratnji glavnokomandujućeg Ratne mornarice Rusije.

Kim i Šojgu razgovarali su o vojnoj saradnji "između oružanih snaga dve zemlje iu oblastima njihove nacionalne odbrane i bezbednosti", navodi KCNA.

Južna Koreja, Japan, Ukrajina, SAD i zemlje Evrope su uznemirene posetom, ali šta će od nje proizaći tek treba da bude otkriveno, navodi CNN.

Komentari (0)

Svet