Fokus

Šta poručuje susret Putina i Kima: Ruski lider ima sve manje saveznika, "primoran" da se okrene Severnoj Koreji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2023

-

19:00

Šta poručuje susret Putina i Kima: Ruski lider ima sve manje saveznika, "primoran" da se okrene Severnoj Koreji
Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Lider Severne Koreje Kim Džong Un razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a ovaj susret dolazi u trenutku kada su i jedna i druga zemlja izolovane od većeg dela zapadnih zemalja, ali i sve šire međunarodne zajednice. Postavlja se, zato, pitanje, da li Putin i Kim jedan u drugom vide "poslednje utočište" za savez i saradnju, kao i šta može biti konkretan rezultat njihovog razgovora.

Nekoliko dana pre nego što je sastanak održan, spekulisalo se o tome da će severnokorejski lider doputovati u Rusiju, ali sve je ostalo na nivou glasina, dok juče portparol Kremlja nije potvrdio da je Kim stigao.

Mesto sastanka je takođe držano u tajnosti, a na kraju se ispostavilo da je u pitanju svemirska baza Vostočni, na samom istoku zemlje.

Ni o samom sadržaju sastanka nije bilo mnogo informacija, ali se pretpostavlja da su, između ostalog, dvojica lidera dogovarali vojnu pomoć Severne Koreje Rusiji u vidu naoružanja.

Kako su preneli mediji, Kim Džong Un rekao je Putinu da je uveren da će ruske snage odneti veliku pobedu nad svojim neprijateljima. "Uvereni smo da će ruska vojska i narod sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje zla", rekao je Kim, a preneo je BBC.

Kim je ponudio Putinu "punu i bezuslovnu podršku" u "svetoj borbi" za odbranu svojih bezbednosnih interesa, očigledno misleći na rat u Ukrajini, i rekao da će Pjongjang uvek biti uz Moskvu na "antiimperijalističkom" frontu, preneo je Glas Amerike.

Obe zemlje "u manjku" saveznika

Kim je, nakon razgovora, rekao da je tema bila "taktička i strateška saradnja", istovremeno pruživši predsedniku Rusije nedvosmislenu podršku kada je u pitanju rat koji je pokrenuo u Ukrajini.

Severnokorejski lider je "izrazio uverenje da će ruske snage odneti veliku pobedu nad svojim neprijateljima", i rekao da je "uveren kako će ruska vojska i narod sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje zla", prenele su ruske agencije.

Od Vladimira Putina nije se moglo čuti mnogo više detalja, pa je tako rekao da je "Kimova poseta protekla u prijateljskoj atmosferi, a Rusija i Severna Koreja žele da ojačaju prijateljske odnose,  i da deluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta zajedničkog regiona".

Prema mišljenju analitičara, Putin i Kim se okreću jedan drugom za saradnju jer se u oba slučaja radi o liderima zemalja koje su izolovane, i nije im preostalo mnogo izbora.

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

 

"Severna Koreja je, još od 2012. godine, i poluuspešnih pregovora u kojima je učestvovalo šest strana, izolovana. Nije se pronašlo rešenje ni za njen nuklearni program, ni za popuštanje sankcija", rekao je za Euronews Srbija Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta.

"S druge strane, videli smo i da se Iran delimično odaljio od Rusije, odnosno propao je deo nagodbe koji se ticao ruske strane. Rusi nisu hteli da dozvole transfer tehnologije, pa ne verujem da će doći do poboljšavanja odnosa, odnosno spoljne saradnje. Postoji pritisak i na Saudijsku Arabiju i na Izrael, i ceo bliski istok. Ukoliko Iran dostavi balističke rakete Rusiji, verovatno bi se to loše završilo po njih", dodao je Rašeta.

Prema njegovim rečima, jedino je Severna Koreja ostala kao zemlja kojoj Moskva može da se obrati, a koja ima velike zalihe sovjetskog naoružanja, koje čini veći deo arsenala Rusije, isto kao i Ukrajine (mada ona sad ima i zapadno oružje).

Koje su sve karte u igri? 

Analitičarka Centra za stratešku analizu, Biljana Šahrimanjan Obradović, ocenila je da je Kimova poseta Rusiji za Severnu Koreju "predstava za lokalno stanovništvo, dok za Rusku Federaciju nije, već je ona bila prinuđena na sve ovo zbog nedostatka artiljerije i visokodometnih raketa". 

"Dolazimo onda u onu fazu da nema ruske proizvodnje naoružanja, da nema proizvodnje rezervnih delova koje je Ruska Federacija nabavljala iz Zapadne Evrope, i da je ona došla u tu fazu da mora da traži pomoć od Severne Koreje, Irana, a da njena cela industrija naoružanja ne funkcioniše zbog svih sankcija", navela je Šahrimanjan Obradović za Tanjug.

Ona je podsetila i da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno boravio u Severnoj Koreji, pa zapravo nije ni bilo velike potrebe da Kim sada dolazi u Rusiju.

Na pitanje šta bi jedna, a šta druga strana, mogle dobiti ovim sastankom, Rašeta ističe da se "otprilike zna šta će Rusija dobiti".

"U pitanju je artiljerijska municija, i slično. Ni Rusija, ni Ukrajina nemaju vojnu industriju pojedinačno, da bi izdržali ovaj tempo rata. Mora se verovati da rat može da traje godinama, i to ovim tempom", kaže Rašeta.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

Sa druge strane, ocenjuje on, mnogo je zanimljivije videti šta je obećano Severnoj Koreji.

"Mislim da će to biti ili tehnologija za nuklearne podmornice, ili za satelitski program Severne Koreje, ili oba. To su glavni aduti, i ostaviće veće posledice nego to što će Rusija dobiti određenu količinu municije" istakao je Rašeta.

Sa druge strane, Šahrimanjan Obradović ne smatra da će Rusija ići tako daleko, već da će se zaustaviti na izvozu hrane, goriva i nafte u Severnu Koreju.

"Moskva je sada u poziciji koja je konstantna već godinu dana"

Šahrimanjan Obradović je za Tanjug rekla i da ova situacija pokazuje kako "Putin više nema kome da se obrati, više nema sa kim da razgovara, da ne može nigde da putuje, nego da u stvari upućuje pozive nekome kao što je Kim Džong Un".

Ona smatra, takođe, da SAD imaju metod kako mogu da kontrolišu Severnu Koreju jer se zna da su im uveli žestoke sankcije iz kojih oni ne mogu i dalje da se izvuku, a da postoji još niz sankcija koje mogu da se uvedu, ne samo Severnoj Koreji, nego i Ruskoj Federaciji. 

"U ovom slučaju bi Ruska Federacija morala možda više da se zabrine zato što Severna Koreja negde traga za određenim partnerima i saveznicima od kojih može da izvuče što više naprednih tehnologija. S obzirom na sankcije koje ona ima, ona nema pristup naprednim tehnologijama", istakla je ona.

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

 

Da postoje trenutna ograničenja kada je u pitanju vojno-tehnička saradnja sa Severnom Korejom, priznao je u izjavi nakon sastanka i sam Putin, ali je dodao da "postoje mogućnosti u okviru pravila".

"Postoje stvari o kojima, naravno, možemo da razgovaramo, razmišljamo o tome. I ovde, takođe, ima izgleda. Rusija je samodovoljna zemlja. Ali u okviru sadašnjih pravila imamo i mogućnosti na koje, takođe, obraćamo pažnju i o kojima razgovaramo", rekao je predsednik Rusije.

Rašeta iz Novog trećeg puta istakao je za Euronews Srbija da je "Moskva sada u poziciji koja je konstantna već godinu dana".

"Rusija ima samo jedan izlaz, da se nada da će neka vrsta političkog umora stići Zapad, da će Republikanci pobediti u Americi, i da će onda Rusija moći da zadrži teritorije koje sada kontroliše, da će rat ući u neku hladniju fazu", ističe Rašeta.

"To je, za sada, njima jedini izlaz, jer Kina niti hoće, niti sme da vojno podržava Rusiju, Indija se u poslednje dve godine mnogo više približila Americi, i jednostavno Rusija nema saveznika koji bi joj pomogli na tom vojno-tehničkom planu", zaključio je Rašeta.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Svet