Fokus

Ratni brod američke mornarice presreo više projektila u blizini Jemena

Komentari

Autor: CNN

19/10/2023

-

20:58

Ratni brod američke mornarice presreo više projektila u blizini Jemena
Ratni brod američke mornarice presreo više projektila u blizini Jemena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ratni brod američke mornarice koji je delovao na Bliskom istoku presreo je u četvrtak više projektila u blizini obale Jemena, izjavila su dva američka zvaničnika za CNN.

Jedan od zvaničnika je rekao da su projektile ispalili Huti, militanti koje podržava Iran, a koji su uključeni u tekući sukob u Jemenu. Prema rečima drugog zvaničnika, presretnuta su otprilike dva do tri projektila.

Pentagon je u međuvremenu potvrdio da su američki brodovi oborili tri projektila u blizini Crvenog mora, ali nije mogao da potvrdi ciljeve raketa.

Nije mogao da potvrdi koji je bio krajnji cilj raketa, ali jeste napomenuo da je Izrael "mogao da bude potencijalna meta".

"Ne možemo sa sigurnošću reći šta su ove rakete i bespilotne letelice ciljale, ali su lansirane iz Jemena, na severu duž Crvenog mora, potencijalno ka ciljevima u Izraelu", rekao je portparol Pentagona tokom brifinga za štampu.

Do incidenta je došlo usred velikih zabrinutosti, posebno otkako tenzije na Bliskom istoku nastavljaju da rastu nakon napada Hamasa na Izrael, koji Iran već dugo podržava, prenosi CNN.

USS Carney je u sredu prošao kroz Suecki kanal u Crveno more. Komanda američkih snaga flote navela je u objavi na društvenim mrežama da će "pomagati da se osigura pomorska bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet