Fokus

Kanada povukla više od 40 diplomata iz Indije

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

23:43

Kanada povukla više od 40 diplomata iz Indije
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Više od 40 kanadskih diplomata nedavno je napustilo Indiju usred nesuglasica dve zemlje oko ubistva vođe kanadskih Sika Hardipa Singa Nidžara na tlu Kanade.

Indija je pre dve nedelje zatražila od Kanade da povuče 41 člana svojog diplomatskog osoblja i zapretila da će im ukinuti imunitet ako ostanu, nakon što je kanadska vlada saopštila da postoji mogućnost da Indija stoji iza ubistva Nidžara, prenosi BBC.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli rekla je da je Indija poručila da će imunitet za ''svakog osim 21 diplomate'' biti ukinut do 20. oktobra, i dodala da je tih 21 diplomata i dalje u Indiji, ali da će povlačenje ostalih značiti da Kanada mora da ograniči svoje usluge u Indiji usled nedostatka osoblja.

''Konkretno, to znači da ćemo suspendovati usluge u Bangaloru, Mumbaju i Čandigaru''m, rekla je Džoli.

Ona je istakla da ukidanje imuniteta predstavlja "kršenje međunarodnog prava", ali i dodala da Otava neće uzvratiti sličnom merom.

Nidžara su hicima iz vatrenog oružja ubila dvojica maskiranih naoružanih napadača ispred hrama Sika u Sariju u Britanskoj Kolumbiji.

Kanadski premijer Džastin Trudo je ranije rekao da postoje verodostojni dokazi o potencijalnoj vezi između Indije i Nidžarovog ubistva, dodajući da se ti dokazi baziraju na podacima kanadskih obaveštajnih službi, koji sugerišu da iza napada stoje "agenti vlade Indije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet