Fokus

Najlošiji odnosi dve zemlje u novijoj istoriji: Indija novom odlukom dodatno eskalirala tenzije sa Kanadom

Komentari

Autor: BBC, AP, CNN

21/09/2023

-

14:00

Najlošiji odnosi dve zemlje u novijoj istoriji: Indija novom odlukom dodatno eskalirala tenzije sa Kanadom
Najlošiji odnosi dve zemlje u novijoj istoriji: Indija novom odlukom dodatno eskalirala tenzije sa Kanadom - Copyright profimedia, Tanjug/AP/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Indija je suspendovala usluge izdavanja viza državljanima Kanade usred eskalacije spora oko ubistva separatiste Sika na tlu Kanade.

Provajder usluga BLS objavio je poruku indijske misije u kojoj se pozivaju na "operativne razloge" zbog kojih su morali da donesu ovu odluku.

"Važno obaveštenje indijske misije: iz operativnih razloga, od 21. septembra 2023. godine, usluge izdavanja viza su suspendovane do daljnjeg", navodi se u poruci na sajtu.

Indijsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše ovo pitanje, prenosi BBC.

Ovaj potez inače dolazi samo jedan dan nakon što je Indija izdala savet svojim građanima koji putuju u Kanadu ili žive u Kanadi da budu "krajnje oprezni" s obzirom na "rastuće aktivnosti protiv Indije i politički opravdane zločine iz mržnje i kriminalno nasilje u Kanadi".

Tenzije su se rasplamsale ranije ove nedelje nakon što je Kanada saopštila da istražuje "verodostojne optužbe" koje povezuju Indiju sa ubistvom lidera separatista Hardipa Singa Nidžara. Indija je ljutito odbacila optužbe nazivajući ih "apsurdnim".

Analitičari kažu da su odnosi između zemalja, koji su mesecima zategnuti, sada na najnižem nivou u istoriji.

U Kanadi živi 770 hiljada Sika

Kanada i dalje nije iznela nikakve čvrste dokaze na kojima zasniva svoje tvrdnje, ali ukoliko se ovo dokaže istinitim, bio bi to slučaj bez presedana, jer indijske bezbednosne i obaveštajne službe do sada nisu izvele ništa slično organizovanju ubistva kanadskog građanina u zemlji u kojoj je skoro dva miliona ljudi indijskog porekla.

Visoki indijski diplomata proteran je iz Kanade, na šta su iz Indije odgovorili istom merom. Ovo unakrsno proterivanje zvaničnika označilo je nove tenzije, a Trudi i indijski premijer Narendra Modi iovako nisu bili u sjajnim odnosima.

Indija je dugo zahtevala da Kanada preduzme mere protiv Pokreta za nezavisnost Sika, koji je zabranjen u Indiji. U Kanadi živi više od 770.000 Sika, što je oko dva odsto populacije te zemlje.

U martu, Modijeva vlada je pozvala kanadskog visokog komesara u Nju Delhiju, najvišeg diplomatu u zemlji, da se požali na proteste za nezavisnost Sika u Kanadi.

Ministarstvo spoljnih poslova Indije je 2020. takođe pozvalo visokog diplomatu zbog Trudoovih komentara o poljoprivrednom protestnom pokretu povezanom sa državom Pandžab, gde žive mnogi Siki.

Tanjug/AP/Darryl Dyck/The Canadian Press

 

Trudo je u ponedeljak rekao da je pokrenuo temu Nidžarovog ubistva u razgovoru sa Modijem prošle nedelje na sastanku G20 u Nju Delhiju, da je istakao da bi "bilo kakvo učešće indijske vlade bilo neprihvatljivo", kao i da je zatražio saradnju u istrazi.

Modi je, sa svoje strane, na tom sastanku izrazio "snažnu zabrinutost" zbog kanadskog postupanja sa pokretom za nezavisnost Sika, navodi se u saopštenju njegove vlade.

Dok je bio u Nju Delhiju, Trudo je preskočio večeru koju je priredio indijski predsednik, a lokalni mediji navode da je Modi odbio Trudoa kada je ovaj hteo "brzi razgovor sa strane", umesto bilateralnog sastanka.

Ko je ubijeni Hardip Sing Nidžar?

Indija već neko vreme optužuje Kanadu da dozvoljava slobodno delovanje separatistima koji pripadaju narodu Sika, i tu je uključujivala ubijenog Nidžara.

Nidžar je bio zagovornik nezavisnosti Sika, a ubijen je 18. juna ove godine. Organizacije Sika nazivale su ga "aktivistom za ljudska prava", a indijska vlada "zločincem".

Nidžar je bio istaknuti član pokreta za stvaranje nezavisne domovine Sika, poznate kao Kalistan, i organizovao je nezvanični referendum među dijasporom Sika. Takođe, posedovao je vodoinstalatersku firmu i služio je kao predsednik hrama Sika u predgrađu Vankuvera.

U intervjuu 2016. godine, on je poricao navode iz indijskih medija, prema kojima je osumnjičen da je vodio terorističku jedinicu.

"Ovo je smeće, sve te optužbe. Živim ovde 20 godina, zar ne? Pogledajte moj dosije. Tamo nema ničeg. Ja sam vredan radnik, posedujem sopstveni biznis", rekao je Nidžar, dodajući da je previše zauzet da bi učestvovao u politici dijaspore.

profimedia

 

Nakon njegove smrti, Svetska organizacija Sika Kanade nazvala je Nidžara otvorenim pristalicom Kalistana koji je "često vodio mirne proteste protiv kršenja ljudskih prava koje se aktivno dešava u Indiji i u znak podrške Kalistanu".

U Indiji je, međutim, za njim izdata poternica, jer ta zemlja već godinama vidi separatiste Sika u inostranstvu kao bezbednosnu pretnju. Indijski mediji su 2016. pisali da je Nidžar osumnjičen za organizovanje bombaškog napada u državi Pandžab, i za obučavanje terorista u malom gradu jugoistočno od Vankuvera.

Indijske vlasti su 2020. godine tvrdile da je Nidžar bio član zabranjene militantne grupe i proglasile ga teroristom. Kanadska policija je 18. juna saopštila je da je Nidžar upucan dok je izlazio sa parkinga hrama Sika. Zadobio je višestruke rane iz vatrenog oružja i preminuo je na licu mesta.

Komentari (0)

Svet