Fokus

Bajden se obratio naciji: "Susrećemo se sa prelomnom tačkom u istoriji. Nećemo dozvoliti da Hamas i Putin pobede"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2023

-

02:16

Bajden se obratio naciji: "Susrećemo se sa prelomnom tačkom u istoriji. Nećemo dozvoliti da Hamas i Putin pobede"
Džo Bajden - Copyright Jonathan Ernst/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden obratio se večeras naciji u udarnom terminu iz Bele kuće.

On je svoje obraćanje počeo rečima da se "susrećemo sa prelomnim tačkom u istoriji".

"Ovo je jedan od onih trenutaka u kojima će odluke koje donosimo danas, oblikovati budućnost u decenijama koje dolaze", rekao je.

Podsetio je da se upravo vratio iz Izraela gde se sastao sa Izraelcima koji su preživeli napad Hamasa 7. oktobra, ali i izrazio saučešće porodicama ubijenih.

"Za mene kao predsednika, nema većeg prioriteta od bezbednosti Amerikanaca koji su taoci", rekao je Bajden.

Istakao je da je Hamas oslobodio "čisto nepatvoreno zlo u svet".

"Srce mi je slomljeno zbog tragičnih gubitaka palestinskih života, uključujući i one koji su poginuli u eksploziji bolnice u Gazi. A to nisu uradili Izraelci", dodao je on.

Bajden je rekao da postoji rizik da se sukobi mogu proširiti na druge delove sveta, posebno na Bliski istok, zbog čega "odbijanje pomoći Izraelu i Ukrajini jednostavno nije vredno".

Štaviše, on je uporedio militantnu grupu Hamas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali ovo im je zajedničko: i jedni i drugi žele da potpuno unište susednu demokratiju. Putin negira da Ukrajina ima, ili da je ikada imala, pravnu državnost", rekao je Bajden.

Osvrnuo se i na prosečne Amerikance kojima se ovi sukobi čine dalekim i podsetio zašto bi trebalo da im budu važni.

"Osiguravanje uspeha Izraela i Ukrajine od vitalnog je značaja za američku nacionalnu bezbenost", dodao je Bajden.

Bajden obećao finansiranje izraelske PVO

Američki predsednik je saopštio da će poslati hitan zahtev Kongresu da pomogne u finansiranju izraelske protivvazdušne odbrane.

"Potrudićemo se da Gvozdena kupola nastavi da čuva nebo nad Izraelom. U Izraelu moramo da obezbedimo da imaju ono što im je potrebno da zaštite svoj narod, danas i uvek", rekao je i nastavio:

"Paket bezbednosti koji šaljem Kongresu je posvećenost Izraelu bez presedana koja će izoštriti kvalitativnu vojnu prednost ove zemlje"

Stoga Bajden poručuje da SAD moraju odbaciti sve oblike islamofobije i antisemitizma.

"Vi znate gde pripadate. Svi ste Amerikanci", poručio je on muslimanskim i jevrejskim Amerikancima.

"Svi imamo pravo na debate i neslaganje", rekao je dodajući da se Amerikanci moraju "odreći nasilja i ljutnje i jedni na druge gledati kao na sugrađane Amerikance - "To rade velike nacije i mi smo velika nacija".

Bajden je svoj govor završio govoreći o svom tajnom putovanju u Ukrajinu preko Poljske na kojem je bio ranije ove godine kako bi iskazao svoju podršku ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom i Ukrajini.

"Jači smo neko ikada pre. Amerika je i dalje svetionik sveta. I dalje. Ne smemo dozvoliti da sitna, pristrasna, ljuta politika stane na put našoj odgovornosti kao velike nacije. Nećemo dozvoliti da Hamas i Putin pobede", zaključio je Bajden u svom govoru.

 

Komentari (0)

Svet