Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju; Veto Rusije i Kine na rezoluciju SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2023

-

07:08

RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju; Veto Rusije i Kine na rezoluciju SAD
Tanjug AP/Hatem Ali, Baz Ratner, profimedia - Copyright Tanjug AP/Hatem Ali, Baz Ratner, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Hamasa i Izraela vodi se već 19 dana. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sugerisao je juče u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, iako se ta najavljena akcija i dalje odlaže. IDF saopštile da su sa teritorije Sirije ponovo pale rakete na Izrael i da je na te napade uzvraćeno. Palestinski ministar pozvao SB UN da zaustavi masakre nad palestinskim narodom u Gazi. U Kisufimu, izraelskom kibucu istočno od pojasa Gaze, čulo se jutros upozorenje na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael. Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja kazao je da je Moskva pripremila svoj nacrt rezolucije o ratu Izraela i Hamasa. Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je na ministarskom okupljanju na Savetu bezbednosti UN da zemlje imaju pravo da odgovore na terorisitčke napade na civile, ali kaže da nisu svi to javno saopštili.

Ključni događaji:

  • IDF: Dve rakete ispaljene iz Sirije na sever Izraela
  •  Palestinski ministar: SB UN mora da zaustavi masakre nad palestinskim narodom
  • UN: Juče nijedan kamion sa humanitarnom pomoći nije ušao u Pojas Gaze
  •  Sirene za vazdušnu opasnost na jugu Golanske visoravni
  •  Blinken na SB UN: Gde je gnušanje zemalja na terorističke napade Hamasa?
  •  IDF u vazdušnim napadima gađao položaje Hezbolaha u južnom Libanu

 

     Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.  

 

Euronews

 

           Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.18 Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju SAD o situaciji u Izraelu u SB UN

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju SAD o situaciji u Izraelu i Gazi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Nacrt je imao za cilj da reši humanitarnu krizu u Gazu pozivajući na prekid vatre kako bi se omogućio dopremanje humanitarne pomoći, navodi Rojters. Protiv američke rezolucije bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je 10 članica SB glasalo za, a dve su bile uzdržane.

21.37 Bajden: Izrael treba da brani svoje građane i štiti nevine civile u Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da veruje da Izrael treba da brani svoje građane istovremeno štiteći nevine civile u Pojasu Gaze, koji su žrtve sukoba između Izraela i Hamasa.

"Izrael mora da učini sve što je u njegovoj moći, koliko god da je teško, da zaštiti nevine civile", rekao je Bajden tokom konferencije za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom u Beloj kući, preneo je Rojters.

Bajden je kazao da region mora da se pripremi za kraj sukoba između Izraela i Hamasa i ono što će potom uslediti i da su SAD zadržale svoj stav o "rešenju o dve države" za Izraelce i Palestince.

19.54 Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je Izrael spreman za kopnenu operaciju, ali nije otkrio kada će se i kako ona desiti.

"Nalazimo se na vrhuncu borbe za opstanak", rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju naciji. Naveo je da Izrael ima dva cilja pred sobom - da uništi Hamas i da oslobodi taoce koje drži Hamas.

On je rekao da će odluku o tome kada će vojska ući u Gazu biti doneta na sastanku vladinog ratnog kabineta, prenosi Rojters. Izraelski premijer ponovo je pozvao palestinske civile da napuste severni deo Pojasa Gaze.

profimedia

 

19.05 Makron: Masovna kopnena intervencija u Gazi bila bi greška za Izrael

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da veruje da bi za Izrael bila "greška" ako bi pokrenuo "masovnu kopnenu intervenciju" u Gazi, iako je ponovo potvrdio pravo Izraela da se brani.

"Francuska priznaje pravo Izraela da se brani. Što se tiče kopnene intervencije, ako je u potpunosti usmerena protiv terorističke grupe, to je izbor koji ima, ali ako je to masovna operacija koja bi ugrozila civilno stanovništvo, u tom slučaju mislim da bi to bila greška za Izrael", rekao je Makron novinarima u Kairu, preneo je Rojters.

Makron je dodao da je ukupno 31 francuski državljanin poginuo u napadima Hamasa u Izraelu ranije ovog meseca.

18.55 Erdogan: Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebalo bi da obustave vatru

Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebalo bi da obustave vatru, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, pozivajući na hitan prekid vatre.

Erdogan je u obraćanju na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari izjavio da je pre 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao da poseti Izrael, ali je potom otkazao takve planove, prenela je Anadolija.

On je poručio da njegova zemlja nikada neće odobriti da Izrael čini zločine.
Skoro polovina ubijenih u izraelskim napadima na Gazu do sada su deca, što pokazuje da je cilj planska brutalnost da se počine zločini protiv čovečnosti, ocenio je Erdogan.

18.30 Makron sa Sisijem: Humanitarna pomoć mora da uđe u Gazu bez prepreka

Humanitarna pomoć mora da uđe u Gazu bez prepreka, izjavio je danas u Kairu predsednik Francuske Emanuel Makron, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem. 

Makron je rekao da je neophodno obezbediti zalihe goriva za bolnice, navodeći da će uskoro stići brod francuske mornarice da bi pomogao u pružanju podrške bolnicama u Gazi i da će stići avion u Egipat sa ključnim potrepštinama, preneo je Rojters.

On je tokom susreta sa Sisijem potvrdio potrebu da se izbegne regionalna eskalacija.

Tanjug AP/Christophe Ena, Pool

 

Predsednik Francuske je naglasio i da je čuo poruku od egipatskog predsednika o duplim standardima i naglasio da Francuska ne praktikuje duple standarde.

Sisi je rekao da se složio sa Makronom da radi na obuzdavanju krize u Gazi, slanju pomoći i nastojanju da se spreče druge strane da uđu u sukob. On je rekao je da predsednik Francuske razumeo da bi svako raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze ka egipatskoj teritoriji bilo "izuzetno opasno".

"Osuđujemo sve akcije koje utiču na sve civile i to treba da se reši istim standardima", kazao je Sisi.

17.17 U racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali uhapšeno 58 pripadnika Hamasa

Izraelska vojska (IDF) je danas saopštila da su njeni pripadnici protekle noći u racijama širom Zapadne obale uhapsili 58 pripadnika Hamasa. IDF navodi da su od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra, izraelske trupe uhapsile više od 930 traženih Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 608 povezanih sa Hamasom.

Vojska je takođe objavila snimak koji pokazuje napad dronom na grupu naoružanih Palestinaca u izbegličkom kampu Dženin, koji su tokom noći bacali eksploziv i pucali na izraelske snage, prenosi "Tajms of Izrael".

17.14 WSJ: Izrael za sad pristao da odloži početak kopnene invazije na Gazu

Izrael je za sada pristao da odloži početak kopnene invazije na Pojas Gaze kako bi SAD mogle da postave svoje sisteme protivvazdušne odbrane na Bliski istok, objavio je Volstrit džurnal, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike. Izrael takođe uzima u obzir isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, kao i diplomatske napore da se oslobodi više talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas.

15.50 Telegram blokirao pristup zvaničnim kanalima Hamasa

Telegram, aplikacija za razmenu poruka, blokirala pristup kanalima koji pripadaju palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

Kako prenosi CNBC, Telegram je blokirao pristup zvaničnom kanalu brigada Hamas, hamas_com, i kanalu vojnog krila Hamasa el-Kasam za korisnike operativnog sistema Android.

Kada korisnik pokušava da pristupi kanalu, pojavljuje se poruka: "Nažalost, ovaj kanal ne može da se prikaže na Telegram aplikacijama preuzetim iz Gugl plej prodavnice."

Nije jasno da li je firma uradila isto na operativnom sistemu iOS.

Neki drugi kanali povezani sa Hamasom kao što su "Gaza sad" ("Gaza Now") koji prati više od 1,6 miliona korisnika, su i dalje dostupni na Telegramu.

15.04 SB UN izjašnjava se danas o američkoj i ruskoj rezoluciji o ratu Izraela i Hamasa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o predlozima dve suprotstavljene rezolucije - Sjedinjenih Američkih Država i Rusije - o sukobu Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane diplomate.

Obe zemlje traže da bude usvojena rezolucija Saveta bezbednosti za rešavanje problema nestašice hrane, vode, medicinskog materijala i struje u Pojasu Gaze, ali dok SAD predlažu pauze u sukobima kako bi pomoć ušla u tu palestinsku enklavu, Rusija želi humanitarni prekid vatre.

Rusija je u utorak na sednici Saveta bezbednosti odbila da podrži američki predlog rezolucije o situaciji u vezi sa Izraelom i Pojasom Gaze, jer, kako je rekao stalni predstavnik te zemlje u UN Vasilij Nebenzja, u njoj nema poziva na prekid vatre.

Sa druge strane, naveo je da ne postoji razlog da ne bude usvojen ruski nacrt rezolucije u kojem se traži momentalni i održiv prekid vatre, hitno ukidanje naredbe da se stanovnici u Pojasu Gaze presele na jug te oblasti, kao i bezuslovno oslobađanje civilnih talaca.

14.09 Palestinsko Ministarstvo zdravlja: Broj poginulih u Pojasu Gaze porastao na 6.500

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze premašio je danas 6.500, a povređeno je više od 17.400 ljudi, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se precizira da je od 7. oktobra u toj palestinskoj enklavi poginulo 6.546 ljudi, od kojih 2.704 dteta, 1.584 žene i 364 stare osobe, prenose RIA Novosti.

Associated Press

12.30 Zašto Izrael okleva sa kopnenom akcijom na Gazu?

Veoma je jasno da postoji oklevanje u Izraelu povodom kopnenog npada na Gazu, piše međunarodni urednik BBC-ja Džeremi Bouen koji izveštava iz Izraela. Kaže da je prvi razlog to što su SAD upozorile da bi ulazak u Gazu bio težak zadatak.

Kako ističe, primer veoma teškog urbanog konflikta na koji su ukazivali je operacija izbacivanja Islamske države iz iračkog grada Mosula 2017. godine.

"Bio sam tamo i video sam veliku snagu iračkih komandosa, mnoge od njih su obučavali Amerikanci. Bili su podržani američkom avijacijom, RAF-om i ostalima, uključujući i zapadne specijalce. Oni su u toj operaciji morali da idu od kuće do kuće", piše Bouen.

Kako ističe, bili su potrebni meseci, a hiljade civila je ubijeno u toj akciji. Međutim, Bouen navodi da to nije jedini razlog za oklevanje. Drugi problem za Izrael predstavlja prisustvo talaca.

Tanjug AP/Ariel Schalit

 

"Tako što pušta neke od talaca, Hamas igra veoma pametne psihološke igre, zato što impliciraju da postoji način da se neki od tih ljudi izvuku", rekao je.

Da je Izrael brzo krenuo u akciju, navodi Bouen, to pitanje sada ne bi bilo takvo kakvo jeste. Kao primer je naveo pisanje lista Haaretz koji je obično kritičan prema izraelskoj vladi, a koji je u jučerašnjem uvodniku pisao da ne bi trebalo da bude vojne akcije dok ima talaca u Gazi. 

"Ali razgovarao sam sa bivšim premijerom i bivšim načelnikom izraelske vojske Ehudom Barakom. On mi je rekao - teški izbori moraju da budu napravljeni, ne možemo da dopustimo Hamasu da se sa ovim izvuče. Praktično je govorio da Izraelci moraju da krenu", opisao je Bouen.  

On u svojoj analizi zaključuje da je aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanjahu, uprkos veoma oštroj retorici, poznat po tome što je kolebljiv kada su u pitanju teške odluke.

Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

 

10.15 Lideri Hezbolaha,Hamasa i Islamskog džihada u Bejrutu dogovarali dalje korake

Hasan Nasralah, lider Hezbolaha, militantne islamističke organizacije koja deluje u Libanu, sastao se u Bejrutu sa najvišim predstavnicima Hamasa i palestinskog Islamskog džihada. Na objavljenim fotografijama vidi se da se Nasralah sastao sa zamenikom šefa Hamasa Salehom al-Arurijem i liderom Islamskog džihada Zijadom Nahalehom, prenosi Tajms of Izrael.

Kako su preneli mediji koje kontroliše Hezbolah, Nasralah i vođe palestinskih militanata procenili su koje korake "osovina otpora" mora da preduzme kako bi "postigla pravu pobedu" u Gazi.
Palestinski islamski džihad druga je najveća militantna organizacija u Gazi nakon Hamasa. 

10.12 IDF: Ubijen komandant Hamasa Tajsir Mubašer

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su ubile Tajsira Mubašera, komandanta Hamasovog bataljona Severni Kan Junis u vazdušnom napadu na Pojas Gaze. Prema IDF-u, Mubašer je ranije bio šef Hamasovih pomorskih snaga, a takođe je bio na nekoliko pozicija u vezi sa proizvodnjom oružja te militantne grupe.

IDF tvrdi da je Mubašer stajao iza smrtonosnog napada 2002. na predvojnu akademiju Acmona u Guš Katifu i infiltracije Hamasa u Izrael preko plaže Zikim 2014. godine.

09.40 Izrael uskraćuje vize zvaničnicima UN posle izjave Gutereša o napadima Hamasa

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan rekao je da će ta zemlja uskratiti vize zvaničnicima UN nakon izjava generalnog sekretara Antonija Gutereša kojima se opravdava brutalni napad Hamasa na Izrael.

"Zbog njegovih komentara mi ćemo uskratiti vize predstavnicima UN", saopštio je Erdan za izraelske medije. On je dodao da je već odbjena viza za podsekretara za humanitarna pitanja Martina Grifitsa.

"Vreme je da im održimo lekciju", rekao je Erdan, prenosi Tajms of Izrael.

09.25 Osam vojnika poginulo u Siriji u izraelskom napadu, ranjeno sedam

Osam vojnika je poginulo, a još sedam je ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu tokom noći u oblasti Dara, prenosi sirijska državna novinska agencija SANA pozivajući se na sirijski vojni izvor. U izveštaju se dodaje da je šteta pričinjena i na lokacijama koje su pogodile izraelske vazdušne snage, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska saopštila je jutros da su izraelski borbeni avioni pogodili infrastrukturu sirijske vojske i lansirali minobacačke rakete kao odgovor na napade iz Sirije prema Izraelu prethodnog dana. Vojska nije saopštila detalje o tim napadima, preneo je Rojters.

08.43 Akcija dronovima na Zapadnoj obali

Euronews

08.39 Gutereš: Nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael, nakon što su ga izraelski zvaničnici pozvali da podnese ostavku zbog izjave da se Hamasovi napadi "nisu dogodili u vakuumu".

Gutereš je napisao na platformi X (Tviter) da žalbe palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa, kao ni da napadi te grupe ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, preneo je Rojters.

08.20 Izraelska vojska pogodila infrastrukturu sirijske vojske

Izraelska vojska saopštila je jutros da su izraelski borbeni avioni pogodili infrastrukturu sirijske vojske i lansirali minobacačke rakete kao odgovor na napade iz Sirije prema Izraelu prethodnog dana. Vojska nije saopštila detalje o tim napadima, preneo je Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su sinoć da su dve rakete ispaljene iz Sirije na severni deo Izraela, kao i da su uzvratile vatrom. Kako je navedeno, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u mestima Neot Golan, Bnej Jehuda i Givat Joav na Golanskoj visoravni, prenosi "Tajms of Izrael".

07.45 Američki obaveštajci: Eksploziju u bolnici u Gazi izazvala palestinska raketa

Američke obaveštajne agencije veruju da je eksploziju u bolnici Al Ahli u Gazi pre nedelju dana izazvala palestinska raketa kojoj je otkazao motor i koja se raspala na dva dela, dok je bojeva glava udarila u bolničko parkiralište, prenosi NBC njuz. Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 471 osoba ubijena u eksploziji u bolnici Al Ahli 17. oktobra, kao i da je uzrok eksplozije vazdušni napad izraelskih snaga.

Profimedia

 

07.25 Izraelska vojska pogodila infrastrukturu sirijske vojske

Izraelska vojska saopštila je jutros da su izraelski borbeni avioni pogodili infrastrukturu sirijske vojske i lansirali minobacačke rakete kao odgovor na napade iz Sirije prema Izraelu prethodnog dana. Vojska nije saopštila detalje o tim napadima, preneo je Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su sinoć da su dve rakete ispaljene iz Sirije na severni deo Izraela, kao i da su uzvratile vatrom. Kako je navedeno, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u mestima Neot Golan, Bnej Jehuda i Givat Joav na Golanskoj visoravni, prenosi "Tajms of Izrael".

07.03 Sirene se oglasile u kibucima istočno od Gaze

U Kisufimu, izraelskom kibucu istočno od pojasa Gaze, čulo se jutros upozorenje na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael. Sirene su se tokom noći čule i u još dva kibuca u okolini. Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na Dženin, na Zapadnoj obali, javila je danas palestinska novinska agencija Vafa. Izraelska vojska je saopštila da je napad bio usmeren na palestinske militante koji su pucali na izraelske vojnike i bacali eksploziv.

Tanjug AP/Mohammed Dahman

 

06.55 Netanijahu vojnicima: Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi

 Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sugerisao je juče u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, iako se ta najavljena akcija i dalje odlaže, javlja CNN.

„Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi. Vi to znate i vi ste deo toga, vi ste deo prethodnica“, poručio je Netanijahu pripadnicima jedinice Jahalom, specijalne jedinice Borbenog inženjerskog korpusa, koja je obučena za obavljanje specijalnih inženjerskih zadataka.

"Imamo samo jednu misiju - da razbijemo Hamas. Nećemo stati dok to ne završimo, uz vašu pomoć. Oslanjam se na vas, narod Izraela se oslanja na vas", rekao je Netanijahu.

06.50 IDF: Dve rakete ispaljene iz Sirije na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su dve rakete ispaljene iz Sirije na severni deo Izraela, kao i da su uzvratile vatrom. Kako je navedeno, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u mestima Neot Golan, Bnej Jehuda i Givat Joav na Golanskoj visoravni, prenosi Tajms of Izrael.

Prema saopštenju, oba projektila su pala na nenaseljeno područje.

IDF navodi da je uzvratio artiljerijskom vatrom na rakete iz Sirije.

Associated Press

06.45 Palestinski ministar: SB UN mora da zaustavi masakre nad palestinskim narodom

Palestinski ministar spoljnih poslova i iseljenika Rijad Al Maliki pozvao je juče Savet bezbednosti UN da zaustavi, kako je rekao, "masakre" počinjene nad palestinskim narodom.

Al Maliki je, u govoru tokom sednice SB UN, na kojoj se raspravljalo o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje, rekao da se "kontinuirani masakri - namerni, sistematski i brutalni - koje je počinio Izrael, okupaciona sila", moraju zaustaviti, prenela je agencija WAFA.

"Zar vas ovo masovno ubistvo ne vređa“. Gde je gnev zbog ubijanja civila u Pojasu Gaze?", rekao je Al-Maliki

06.30 U Gazu sinoć ušlo osam kamiona sa humanitarnom pomoći

Palestinski Crveni krst saopštio je da je osam kamiona sa humanitarnom pomoći sinoć ušlo u Pojas Gaze preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom. Pet kamiona je natovareno vodom, dva hranom i jedan lekovima, navodi se u objavi Crvenog krsta na društvenoj mreži X (Tviter).

Od subote je u Pojas Gaze ušlo 58 kamiona sa humanitarnom pomoći, što je nedovoljno s obzirom na situaciju u toj oblasti, navode iz međunarodne zajednice.

Tanjug AP/Mohammed Dahman

 

06.20 Sirene za vazdušnu opasnost na jugu Golanske visoravni

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče u južnom delu Golanske visoravni, upozoravajući na mogući raketni napad iz Sirije.

Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da istražuje šta je izazvalo uzbunu, prenosi Tajms of Izrael.
List navodi da je veliki broj minobacačkih projektila ispaljen iz Sirije na severni deo Izraela.

05.15 Nebenzja: Rusija pripremila svoj nacrt rezolucije o ratu Izraela i Hamasa

Rusija u Savetu bezbednosti neće podržati američki predlog rezolucije o situaciji u vezi sa Izraelom i Pojasom Gaze, jer u njoj nema poziva na prekid vatre, izjavio je juče stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja i kazao da je Moskva pripremila svoj nacrt rezolucije.

Nebenzja je na sednici Saveta bezbednosti istakao da je Rusija duboko uverena da je glavni signal koji ceo svet sada čeka od tog tela zahtev za trenutnim i bezuslovnim prekidom vatre, a da je to "upravo ono čega nema u američkom nacrtu". 

06.05 Blinken na SB UN: Gde je gnušanje zemalja na terorističke napade Hamasa?

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je juče na ministarskom okupljanju na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je tokom njegovih razgovora sa svetskim liderima od početka Hamasovog napada postojao dogovor da zemlje imaju pravo da odgovore na terorisitčke napade na civile.

Blinken, međutim, ukazuje da nisu svi to rekli javno, preneo je "Tajms of Izrael".

"Mora se postaviti pitanje - gde je bes? Gde je gnušanje? Gde je odbacivanje? Gde je eksplicitno osuđivanje takvog horora?" rekao je Blinken, pokazjući fotografije civila i dece koje je ubio Hamas, navodi "Tajms of Izrael".

Američki državni sekretar pozvao je države da učine sve što je u njihovoj moći da obezbede oslobađanje preostalih 220 talaca iz Gaze.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

06.00 IDF u vazdušnim napadima gađao položaje Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su juče da su u poslednjih nekoliko sati "izvele vazdušne napade na tri terorističke ćelije i položaj Hezbolaha u južnom Libanu".

Prema IDF-u, "vojni dron pogodio je terorističke ćelije u južnom Libanu, odakle su lansirane protivtenkovske vođene rakete na položaje IDF i obližnje pogranične gradove", preneo je Tajms of Izrael.

Tada su aktivirane i sirene u severnim izraelskim zajednicama Elkoš i Netua.

Komentari (0)

Svet