Fokus

Majk Džonson novi kandidat za predsednika Predstavničkog doma Kongresa

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

09:19

Majk Džonson novi kandidat za predsednika Predstavničkog doma Kongresa
Majk Džonson novi kandidat za predsednika Predstavničkog doma Kongresa - Copyright Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci su izabrali kongresmena Majka Džonsona za svog najnovijeg kandidata za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, nekoliko sati nakon što se prethodno kandidovani Tom Emer iznenada povukao.

Kongresmen Emer iznenada se povukao suočen sa protivljenjem bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i pojedinih kongresmena iz redova Republikanske stranke.

Džonson iz američke savezne države Luizijane, koji je nižerangirani član rukovodstva Predstavničkog doma iz redova republikanaca, postao je kasno u utorak četvrti republikanski kandidat nakon Emera i ostalih u ciklusu političkih sukoba koji su nastali od smenjivanja Kevina Makartija sa mesta predsednika Predstavničkog doma, preneo je AP.

Tokom pojedinačnog glasanja, Džonson je osvojio većinu, ali pre današnjeg očekivanog glasanja u Predstavničkom domu, njemu će biti potrebni glasovi gotovo svih republikanaca da bi pobedio.

Američka vlada rizikuje da obustavi rad za nekoliko sedmica ukoliko Kongres ne usvoji zakon o finansiranju do 17. novembra da bi službe i kancelarije nastavile da rade.  

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od Kongresa da usvoji pomoć od 105 milijardi dolara za Izrael i Ukrajinu i za jačanje granice SAD sa Meksikom. 

 
            
          
 

Komentari (0)

Svet