Fokus

Sukob kojeg se Bliski istok najviše plaši: Ulazak Hezbolaha u rat mogao bi da bude "završni udarac" za Liban

Komentari

Autor: Reuters, Kathimerini

28/10/2023

-

14:10

Sukob kojeg se Bliski istok najviše plaši: Ulazak Hezbolaha u rat mogao bi da bude "završni udarac" za Liban
Sukob kojeg se Bliski istok najviše plaši: Ulazak Hezbolaha u rat mogao bi da bude "završni udarac" za Liban - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sa uništenom ekonomijom i državom u kolapsu, Liban ne može sebi da priušti još jedan rat između Hezbolaha i Izraela. Analitičari smatraju da će sunitske arapske države koje su finansirale rekonstrukciju Libana 2006. ovoga puta požuriti da pomognu, s obzirom na ulogu Hezbolaha u toj državi.

"Hezbolah, koji podržava Iran to zna dok planira svoje sledeće korake u obračunu sa Izraelom", navode izvori koje prenosi Rojters.

Dok besni rat između Izraela i Hamasa, rizik od umešanosti Hezbolaha veći je nego u bilo kom trenutku od njihovog poslednjeg velikog sukoba 2006. godine.

Libanu su bile potrebne godine da se obnovi od rata 2006. u kojem je poginulo 1.200 ljudi, uglavnom civila, i 158 Izraelaca, većinom vojnika.

"Hezbolah nije zainteresovan za rat. Liban nije zainteresovan za rat. Hezbolah ne želi da vidi uništenu zemlju i da Libanci beže sa juga, kao što je na hiljade njih to već uradilo", otkriva izvor blizak organizaciji.

profimedia

 

"Sudbina Libana je u pitanju", rekao je lider Druza Valid Jublat, govoreći o možda najopasnijoj fazi koju je video u svojoj političkoj karijeri.

"Ali, s naše strane, moramo da kontrolišemo stvari - kroz dijalog i savetovanjem našoj braći u Hezbolazhu da zadrže pravila angažovanja onakva kakva jesu", rekao je on medijima.

"Liban će platiti"

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je da Izrael ne želi sukob na svojoj severnoj granici, ali da bi "ako ih Hezbolah uvuče u rat, trebalo da bude jasno da će Liban platiti cenu".

Jedan od najbližih saveznika Hezbolaha, političar Sulejman Frangi, rekao je u sredu da ta grupa ne želi rat. "Da su hteli, borci Hezbolaha bi napali Izrael 7. oktobra, baš kao što je to Hamas učinio iz Gaze", rekao je on.

Poslednje godine su bile posebno teške za Liban, koji je video malo stabilnosti od sticanja nezavisnosti, uključujući i izraelske invazije 1978. i 1982. godine. Decenije korupcije i lošeg upravljanja od strane vladajućih političara doveli su do kolapsa finansijskog sistema 2019, uništavajući štednje, valutu i podstičući siromaštvo.

Sledeće godine, Bejrut je potresla ogromna eksplozija u luci. Hezbolah je iskoristio svoj uticaj da izbaci iz koloseka istragu koja je nastojala da krivično goni neke od njegovih saveznika. Tenzije su čak dovele i do smrtonosnih nasilnih incidenata.

profimedia

 

Nasil Bumonsef, zamenik urednika lista Anhar, rekao je da bi ovaj rat bio daleko razorniji od onog iz 2006.

"Suočili bismo se sa pravim užasnim scenarijem: uništavanjem infrastrukture u Libanu i osujećivanjem bilo kakvih izgleda za ekonomski oporavak", rekao je on.

"Hezbolah komanduje Libanom"

Sedamnaest godina kasnije, Hezbolahov masovno prošireni arsenal pokrenuo je odnos snaga u njegovu korist, a na užas protivnika.

"Oni komanduju. Ovo je potpuno neprihvatljivo", rekao je Gasan Hasbani, vodeći član partije Libanske snage, hrišćanske frakcije koja se snažno protivi Hezbolahu.

"Postoji ozbiljna zabrinutost da će Liban biti uvučen u katastrofalnu konfrotaciju Hezbolaha u trenutku kada njegova krhka društvena i ekonomska situacija znači da ne može sebi priuštiti dalju nestabilnost", dodao je.

AP Photo/Hussein Malla, File

 

Mohanad Hadž Ali iz Karnegi centra za Bliski istok rekao je da će Hezbolah dobro razmisliti o tome kako da finansira obnovu nakon potencijalnog rata, uz pitanja o tome da li će arapske države Persijskog zaliva pomoći i koliko novca može da obezbedi Iran.

"Ako ne dođe do obnove, svakako postoji politička cena za organizaciju... Ljudi će postavljati pitanja i gnev će biti široko rasprostranjen", zaključio je Hadž Ali.

 

Komentari (0)

Svet