Fokus

Pet osuđenih islamista pobeglo iz zatvora u Tunisu, otpuštena dva obaveštajna zvaničnika

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

21:50

Pet osuđenih islamista pobeglo iz zatvora u Tunisu, otpuštena dva obaveštajna zvaničnika
Pet osuđenih islamista pobeglo iz zatvora u Tunisu, otpuštena dva obaveštajna zvaničnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pet islamističkih zatvorenika osuđenih za ubistvo dva političara i policajca pobeglo je danas iz zatvora u Tunisu, zbog čega je vlada otpustila dva visoka obaveštajna zvaničnika. 

Bezbednosni izvori su rekli da je reč "veoma opasnim teroristima". Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je imena i fotografije odbeglih osuđenika i pozvalo građane da jave policiji ako ih vide, prenosi Rojters.

Među petoricom muškaraca bio je Ahmed Malki, poznat kao "Somalijac", koji je služio 24-godišnju kaznu zbog ubistva političara Čokrija Belaida i Mohameda Brahmija 2013. godine.Još jedan begunac je Rejd Tuati, uhapšen je 2019. i osuđen na smrt ranije ove godine.

Bezbednosni izvori kažu da je Tuati učestvovao u najnasilnijim napadima koji su potresli Tunis u poslednjoj deceniji. Takođe je ubio policajca 2014. u planinama Čambi blizu granice sa Alžirom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopštenju navelo da je ministar smenio dvojicu najviših zvaničnika obaveštajnih službi.

Portparol tuniskog zatvora Ramzi Kuki rekao je da je ministar pravde razrešio i direktora najvećeg zatvora u zemlji Mornagija. Tunis je izložen napadima džihadističkih grupa od uvođenja demokratije 2011. godine u kojima su ubijene desetine policajaca, stranih turista i drugih. 

Komentari (0)

Svet