Fokus

KOPNENA OFANZIVA NA POJAS GAZE Gutereš zaprepašćen eskalacijom nasilja, u Gazi od početka rata ubijeno 70 članova UNRWA

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2023

-

07:52

KOPNENA OFANZIVA NA POJAS GAZE Gutereš zaprepašćen eskalacijom nasilja, u Gazi od početka rata ubijeno 70 članova UNRWA
KOPNENA OFANZIVA NA POJAS GAZE Gutereš zaprepašćen eskalacijom nasilja, u Gazi od početka rata ubijeno 70 članova UNRWA - Copyright Tanjug/AP/Abed Khaled, Petros Giannakouris, Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 26 dana. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze ubile jednog komandanta palestinske militantne grupe Hamas. S druge strane, Hamas i palestinska grupa Islamski džihad saopštili su sinoć da su granatirali Tel Aviv. SZO upozorava da je zdravstvena katastrofa u Gazi neizbežna. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu imao je niz razgovora sa svetskim liderima, kojima je poručio da je rat protiv palestinske militantne grupe Hamas, rat celog "prosvećenog sveta".

Ključni događaji:

  • Otvoren prelaz Rafa, ograničena evakuacija
  • Borelj zaprepašćen velikim brojem žrtava u izbegličkom kampu Džabalija
  • Palestinska agencija: Izrael ponovo gađao izbeglički kamp Džabalija
  • Hamas i Islamski džihad tvrde da su granatirali Tel Aviv
  • Izrael obećava da će obratiti punu pažnju na Hezbolah "posle Hamasa"
  • Zvaničnik u Gazi: Izbeglički kamp Džabalija u potpunosti uništen u napadu Izraela
  • EU kritikovala ''porast terorizma nasljenika na Zapadnoj obali''

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.45 Papa: Za Izrael i Palestinu rešenje dve države

Papa Franja poručio je danas da je u sukobu Izraela i Palestine potrebno rešenje koje podrazumeva dve države, ističući da je "rat uvek poraz".

"To su ljudi koji moraju da žive zajedno. Uz mudru odluku kao dve države. Prema sporazumu iz Osla, dve dobro definisane države i poseban status za Jerusalim", rekao je papa za italijansku televiziju RAI.

On je izrazio nadu da će biti izbegnuto širenje sukoba na region i dodao da je zabrinut zbog porasta antisemitizma, prenosi Rojters.

23.15 Jemenski Huti tvrde da su ispalili novu seriju dronova na Izrael

Jemenski Huti tvrde da su danas ispalili novu veliku seriju dronova na Izrael, nakon što je ta grupa u utorak saopštila da stoji iza tri odvojena napada od početka sukoba između Izraela i Hamasa.

Portparol jemenskih pobunjenika Huta Jahja Sari rekao je da su bespilotne letelice "dostigle svoje ciljeve", ne navodeći konkretne detalje.  On je dodao da će ta proiranska grupa "nastaviti da sprovodi vojne operacije podrške Palestincima dok ne prestane izraelska agresija u Gazi", prenosi Al Džazira.

22.55 Palestinsko ministarstvo: Izrael granatirao bolnicu sa porodilištem u Gazi

Izraelski vazdušni udari pogodili su porodilište u bolnici punoj žena i medicinskog osoblja u gradu Gaza, izjavio je danas portparol palestinskog Ministarstva zdravlja Ašraf al-Kudra.On je rekao da je porodilište prethodno premešteno iz glavne bolnice u Gazi Al Šifa u bolnicu Tarvat al-Helou, od kojih je ova potonja granatirana, prenosi Al Džazira.

''Izrael je zaustavio isporuku sanitetskog materijala i goriva i preplavio bolnicu Al Šifa hiljadama ranjenih ljudi, primoravši nas da premestimo porodilište u Al Helou i napravimo mesta za još ranjenika'', rekao je al-Kudra.

22.30 Šolc Netanijahuu: Ključni zaštita civila u Gazi i humanitarna pomoć

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas u telefonskom razgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da su zaštita civila u Pojasu Gaze i obezbeđivanje humanitarne pomoći ključni, saopšteno je iz kabineta kancelara.

Kako se navodi, Šolc je ponovio "nepokolebljivu solidarnost Nemačke sa Izraelom", ali je istakao važnost zaštite civila i humanitarnih zaliha za ljude u Pojasu Gaze.

22.10 U ratu Izraela i Hamasa do sada poginulo 33 novinara

Više novinara je poginulo u ratu palestinskog Hamasa i Izraela nego u bilo kojem drugom sukobu od najmanje 1992. godine, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara (CPJ).
Do danas je poginulo 33 novinara, osam je povređeno, a devet se vodi kao nestalo ili oteto, naveo je Komitet.

''CPJ istražuje sve izveštaje o novinarima i medijskim radnicima koji su ubijeni, povređeni, pritvoreni ili nestali u ratu, uključujući i one povređene u susednom Libanu. Od 1. novembra, preliminarne istrage CPJ-a pokazale su da je najmanje 33 novinara i medijskih radnika bilo među više od 10.000 ubijenih, uključujući 8.525 Palestinaca i 1.400 Izraelaca, od početka rata 7. oktobra'', navodi se u saopštenju CPJ.

22.05 Šole ide na Bliski istok kako bi u ime SAD radio na sprečavanju širenja sukoba

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Derek Šole odlazi u Izrael, uoči posete američkog državnog skeretara Entonija Blinkena, kako bi potvrdio posvećenost Sjedinjenih Američkih Država solidarnosti sa Izraelom i njegovom pravu da se brani, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, saopštio je danas Stejt department.

Šole, koji je savetnik i konsultant šefa američke diplomatije Entonija Blinkena, nakon toga krenuće put Jordana i Turske, prenela je Al Džazira.

21.51 Načelnik štaba IDF: Cena koju plaćamo u ratu teška i bolna, ali neophodna

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su u vazdušnom napadu na Pojas Gaze ubile komandanta Hamasove protivtenkovske raketne grupe Muhameda Asara.

IDF je ranije naveo da je Asar odgovoran za sve Hamasove protivtenkovske raketne jedinice širom Pojasa Gaze, da je komandovao jedinicama u doba mira i pomagao njihovim aktivnostima u vanrednim situacijama, piše Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je navela i da su pod njegovom komandom izvedeni brojni raketni napadi na izraelske civile i vojnike. Hamas nije potvrdio navode izraelske vojske.

A nakon što je 15 izraelskih vojnika unijeno u sukobima s Hamasom pretodnog dana, načelnik štaba IDF Herci Halevi je naveo da je cena koja se plaća u ratu teška i bolna, ali neophodna. 

''Mi smo usred rata. Biće to dug rat i mi ćemo ga voditi do kraja. Mi smo proaktivni i borimo se protiv neprijatelja na njihovoj teritoriji, udaramo ih upravo na mestima gde su radili na svojim planovima i baš u oblastima odakle su dolazili teroristi'', rekao je Halevi u svom obraćanju trupama IDF-a, prenosi Tajms of Izrael.

On je istakao da IDF napreduje po etapama i da deluje unutar teritorije neprijatelja.

''Do sada smo naneli velike gubitke neprijatelju i oštetili terorističku infrastrukturu. Tražimo, pronalazimo i ubijamo one koji su učestvovali u ubilačkom masakru nad nama i onima koji su ih poslali'', naveo je on.

21.08 OHCHR: Izraelski napadi na izbeglički kamp mogu dovesti do ratnih zločina

Izraelski napadi na izbeglički kamp Džabalija u Gazi mogli bi da dovedu do ratnih zločina, pošto je reč o nesrazmernim napadima, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR).

''S obzirom na veliki broj civilnih žrtava i obim razaranja nakon izraelskih vazdušnih napada na izbeglički kamp Džabalija, ozbiljno smo zabrinuti da se radi o nesrazmernim napadima koji bi mogli da dovedu do ratnih zločina'', navedeno je na zvaničnom nalogu OHCHR na mreži Iks.

Ranije danas Ministarstvo zdravlja palestinskohg Hamasa saopštilo je da je u napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno 8.796 osoba, među kojima 3.648 dece.

20.32 IDF Kopnene snage probile prve linije odbrane Hamasa na severu Pojasa Gaze

Izraelske kopnene snage probile su prve linije odbrane Hamasa u severnom Pojasu Gaze, rekao je portparol Izraelskih oružanih snaga (IDF) Danijel Hagari.

"Planiranjem, preciznim obaveštajnim podacima i zajedničkim napadima sa kopna, vazduha i mora, naše snage su probile prve linije odbrane Hamasa na severu pojasa Gaze", rekao je Hagari.

Dodao je da "kopena operacija napreduje kako je planirano".

profimedia

 

20.09 U Gazi ubijeno 70 članova agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da je najmanje 70 njenih članova ubijeno u Pojasu Gaze od početka rata palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

''70 kolega iz UNRWA ubijeno je u Gazi od 7. oktobra'', navodi se u saopštenju agencije na mreži Iks.

UNRWA je ponovila da će i dalje ostati u enklavi. ''Moja snažna poruka osoblju i ljudima u Gazi je - UNRWA ostaje'', poručio je generalni komesar UNRWA Filipe Lazarini.

19.25 Komitet UN za prava deteta pozvao na hitan prekid vatre u Gazi

Komitet UN za prava deteta upozorio je da se događaju teška kršenja ljudskih prava dece ''sve više, iz minuta u minut'' u Pojasu Gaze, i pozvao na hitan prekid vatre.

''Nema pobednika u ratu u kojem je ubijeno na hiljade dece'', navodi se u saopštenju Komiteta UN za prava deteta.

Komitet je izrazio ''ogorčenje'' zbog patnje dece uhvaćene u sukobu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, i pozvao da se ''prekine razaranje koje je naneseno životu dece na okupiranoj palestinskoj teritoriji'', prenosi Gardijan.

''Oružani sukob pre svega šteti deci i ima doživotne posledice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, njihov razvoj i uživanje svih njihovih prava. Bilo je poražavajućih izveštaja o delima koja su zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom, uključujući sakaćenje, povrede, otmice, prisilno raseljavanje, uskraćivanje medicinske nege, hrane i vode'', navodi se u saopštenju Komiteta.

Tanjug/AP/Hatem Moussa

 

Komitet je takođe pozvao na hitno oslobađanje dece talaca i na pružanje neophodne medicinske i bezbednosne podrške.

''Prekid vatre treba da bude početak razgovora u cilju uspostavljanja pravednog i trajnog mira u regionu, kako bi sva deca mogla u potpunosti da uživaju sva svoja prava i da imaju uslove za razvoj koji odgovara njihovom suštinskom dostojanstvu kao ljudskih bića'', stoji u saopštenju.

18.53 Gutereš zaprepašćen eskalacijom nasilja u Gazi posle napada na Džabaliju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je zaprepašćen eskalacijom nasilja u Gazi, uključujući ubijanje Palestinaca, među kojima žena i dece u izraelskim vazdušnim napadima na stambene oblasti u gusto naseljenom izbegličkom kampu Džabalija, izjavio je danas njegov portparol Stefan Dižarik.

On je rekao da je generalni sekretar UN ponovio da se sve strane moraju pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, uključujući principe razlike, proporcionalnosti i predostrožnosti, prenela je Al-Džazira.

"On najoštrije osuđuje ubistvo civila", kazao je Dižarik novinarima.

18.36 Najmanje 335 stranih državljana danas prešlo iz Gaze u Egipat

Najmanje 335 vlasnika stranih pasoša prešlo je danas iz Pojasa Gaze u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, nakon što je prelaz danas otvoren za civile prvi put u poslednje tri nedelje.
Kako prenosi Gardijan, prelaz je ponovo otvoren kako bi se omogućila evakuacija desetina ranjenih Palestinaca kojima je potrebno bolničko lečenje, kao i onih koji nose pasoše stranih zemalja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je oko 1.000 ljudi, od kojih je otprilike 400 američkih državljana, uz članove njihovih porodica čeka da pređe granični prelaz i uđe u Egipat.

profimedia

 

17.50 Izraelski zvaničnik: Hamas je pretnja za celu Evropu pa i za Srbiju

Jedan od portparola izraelskog Ministarstva spoljnih poslova ambasador Džoel Lajon izjavio je danas da je glavni cilj Izraela da eliminiše pretnju Hamasa koji je počinio velike zločine nad izraelskim civilima i koji je, između ostalog i pretnja za celu Evropu, pa i Srbiju i Crnu Goru.

Lajon je u razgovoru sa novinarima, na mestu koje se nalazi na 1,8 kilometara od pojasa Gaze, u delu u kojem je 7. oktobra počeo napad na Izrael, naglasio je da je u političkom smislu strategija Izraela vrlo jasna.

"To je da se slomi Hamas. Želimo da eliminišemo pretnju Hamasa, jer budite sigurni u to, ako ne krenemo na Hamas, Hamas će doći do vas, u Srbiju, u Crnu Goru, u Evropu", rekao je Lajon i dodao da se bitke vode i dalje, ali da nema uličnih borbi jer se sve završava artiljerijskim napadima. Hamas je ISIS i još veće zlo od ISIS-a, rekao je ambasador i dodao da je stoga strategija vrlo jasna, to je da se Hamas eliminiše.

17.15 Palestinci,državljani SAD dobili obaveštenje Stejt departmenta o odlasku iz Gaze

Pojedini Palestinci, koji imaju i državljanstvo SAD a nalaze se u Pojasu Gaze dobili su obaveštenje od američkog Stejt departmenta da odlazak iz enklave "može da počne ove nedelje".

Najmanje tri Palestinca, koji imaju i američko državljanstvo potvrdila su za CNN da su primili obaveštenje od američkog Stejt departmenta da prate mejlove sa konkretnim uputstvima pre nego što krenu na prelaz Rafa, gde su ranjeni Palestinci i pojedini strani državljani počeli da prelaze u Egipat.

Otprilike 400 američkih državljana uz članove njihovih porodica, ukupno oko 1.000 ljudi, nalazi se u Gazi i pokušavaju da odu, rekao je juče američki državni sekretar Entoni Blinken. U Gazi ima oko 5.000 državljana trećih zemalja koji, takođe, žele da odu, kazao je on.

16.42 IDF: 15 vojnika poginulo u Gazi

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je 15 vojnika pogulo od početka kopnene ofanzive na Gazu. To je povećanje u odnosu na prethodni broj smrtnih slučajeva od 11 osoba, koji su jutros prijavili zvaničnici.

16.33 Izrael drugi dan zaredom gađao izbeglički kamp Džabalija

Izrael je danas ponovo, drugi dan zaredom, gađao izbeglički kamp Džabalija u Pojasu Gaze, objavila je palestinska agencija WAFA navodeći da je u napadu ubijeno i ranjeno desetine civila. Kako se precizira, Izrael je gađao stambenu četvrt u oblasti El Faluga u kampu Džabalija sa nekoliko projektila. Si-En-En (CNN) izveštava da je u napadu uništeno nekoliko zgrada. Na video snimku sa mesta eksplozije vidi se katastrofalna šteta koja je nastala oko dubokog kratera u naselju Džabalija u Faludži.

Associated Press

16.15 Vođa Hamasa: Oni koji podržavaju Izrael biraju pogrešnu stranu istorije

Lider Hamasa Ismail Hanije rekao je da oni koji podržavaju Izrael u njegovom ratu protiv te grupe "biraju pogrešnu stranu istorije" i za rat okrivio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Lider palestinske militante grupe je, u televizijskom obraćanju, napomenuo da Netanjahu želi "da skrene pažnju sveta sa svoje krivice", preneo je Gardijan. Vođa Hamasa istakao je da bi SAD trebalo da prestanu da podržavaju izraelsku "fašističku vladu i opstruišu međunarodna nastojanja da se uspostavi humanitarni prekid vatre".

"Birate pogrešnu stranu istorije, a region neće biti bezbedan, ni stabilan, sve dok naši ljudi ne dobiju svoju slobodu i nezavisnost i ne vrate se", citirala je Hanijea katarska Al Džazira.

15.50 Izraelska vojska gađala mete u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) gađale su danas mete u južnom Libanu, kao odgovor na vatru koja je otvorena sa teritorije te zemlje. "Teroristička ćelija pokušala da lansira protivtenkovske rakete iz Libana ka izraelskoj teritoriji u oblasti Zarit. Tenk IDF je pogodio tu ćeliju", dodaje se u saopštenju IDF-a. Kako se navodi, "teroristi su nedavno otvorili vatru iz Libana ka izraelskoj teritoriji u oblasti Jiftah", prenosi CNN.

"Nije bilo izveštaja o povređenima. IDF odgovara vatrom prema izvorima pucnjave", dodaje se u saopštenju.

15.45 Mikati: Vreme ključno da se rat između Hamasa i Izraela ne bi otrgao kontroli

Premijer prelazne vlade Libana Nadžib Mikati izjavio je danas da je vreme ključno u zaustavljanju rata između Hamasa i Izraela da se ne bi otrgao kontroli i uticao na Liban i širi region. Mikati se, kako navodi Tajms of Izrael, očigledno bori sa međunarodnim vladama da Liban drži podalje od rata, pošto militanti iz libanske grupe Hezbolah ispaljuju rakete i projektile prema Izraelu od početka rata 7. oktobra. Dosadašnji sukobi uglavnom su bili ograničeni na područja duž granice.

15.43 Jordan opozvao ambasadora iz Izraela zbog rata u Gazi

Jordan je rekao svom ambasadoru da se vrati iz Izraela zbog tekućeg rata u Gazi, saopštilo je u sredu ministarstvo spoljnih poslova. Ambasador bi se vratio u Tel Aviv samo u slučaju da Izrael zaustavi rat protiv Gaze i okonča "humanitarnu krizu koju je izazvao", prenosi Rojters.

Izraelskom ambasadoru u Jordanu, koji je otišao pre nedelje, bilo bi dozvoljeno da se vrati samo pod istim uslovima, dodalo je ministarstvo.

15.32 Pogledajte kako od jutros izgleda granični prelaz Rafa

Associated Press

15.32 Fidan: Ne može postojati poseban standard za Ukrajinu a poseban za Palestinu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan pozvao je danas sve regionalne aktere da ulože napore u postizanju trajnog mira u palestinsko-izraelskom sukobu, a međunarodnu zajednicu kritikovao zbog dvostrukih standarda. "Ne može postojati poseban standard za Ukrajinu, a poseban za Palestinu. Želimo li pravedan svet, moramo delovati principijelno i dosledno", rekao je Fidan na konferenciji za novinare sa iranskim kolegom Hoseinom Amirabdolahjanom.

15.13 Iran upozorava na teške posledice ako se nastave napadi na Gazu

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je danas na "teške posledice" ako se nastave napadi na Pojas Gaze. To je poslednje u nizu upozorenja te zemlje, koja podržava Hamas u Gazi i paravojne formacije u drugim delovima u regionu, preneo je Rojters. "Ako ne dođe do momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze i nastave se snažni napadi SAD i cionističkog režima posledice će biti teške", rekao je on u Ankari.

15.10 UN: Na Zapadnoj obali od 7. oktobra stradalo najmanje 123 Palestinaca

Humanitarna kancelarija UN izvestila je da je najmanje 123 Palestinaca, uključujući 34 dece, ubijeno na Zapadnoj obali od 7. oktobra. Ranije je ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas objavilo da se povećao broj ubijenih u Pojasu Gaze i sada iznosi 8.796 ljudi.

15.01 IDF: Izbeglički kamp Džabalija legitimna meta, napad bio vojno neophodan

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Peter Lerner izjavio je danas da je izraelski napad na izbeglički kamp Džabalija u Gazi bio vojno neophodan i da je to bila legitimna meta s obzirom da se tu nalazio komandant Hamasa.

Tanjug/AP/Hatem Moussa

 

"Znamo da je ozloglašeni terorista", rekao je Lerner za CNN, misleći na Ibrahima Bijarija, za koga je IDF naveo da je ubijen u napadu i opisao ga kao jednog od komandanata Hamasa odgovornih za napad na Izrael izveden 7. oktobra.

Prema njegovim rečima, Bijari bi to ponovo učinio kad bi mu se pružila prilika.
"Postoji jasna vojna potreba. Kada imate teroristu, ozloglašenog teroristu, okruženog desetinama njegovih pristalica, koji planiraju da izvrše još napada, onda su oni legitimna meta", istakao je Lerner.

14.56 U Egipat ušlo 110 ljudi sa stranim pasošima iz Pojasa Gaze

Prva grupa civila danas je, prvi put od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, napustila Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa i ušla u Egipat, u skladu sa dogovorom postignutim uz posredovanje Katara. Najmanje 20 palestinskih pacijenata i 110 osoba sa dvojnim državljanstvom ušlo je u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, prenosi BBC. Izraelski Harec navodi, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da američki državljani i njihove porodice nisu među prvom grupom od oko 500 stranaca kojima je dozvoljeno da napuste Pojas Gaze preko prelaza Rafa zbog niza zahteva koje je imao Hamas.

14.26 Prestala da radi jedina onkološka bolnica u Pojasu Gaze zbog nedostatka goriva

Jedina bolnica za lečenje onkoloških pacijenata u Pojasu Gaze prestala je da radi nakon što je ostala bez goriva, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici. Direktor bolnice "Tursko-palestinskog prijateljstva" Subhi Skaik rekao je na konferenciji za novinare, koju je emitovala televizija Al-Džazira, da je bolnica, u kojoj su uglavnom smešteni pacijenti oboleli od raka, potrošila gorivo i da sada ne radi. On je apelovao na svet da ne prepusti "sigurnoj smrti" pacijente obolele od raka jer bolnica ne radi, prenosi Rojters.

13.41 Borelj zaprepašćen velikim brojem žrtava u izbegličkom kampu Džabalija

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj "zaprepašćen" je velikim brojem žrtava u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Džabalija, u Pojasu Gaze i ističe da je obaveza zaštite civila moralna i zakonska.

"Nadovezujući se na jasan stav Saveta EU da Izrael ima pravo da se brani u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i osiguravajući zaštitu svih civila, zaprepašćen sam velikim brojem žrtava nakon izraelskog bombardovanja izbegličkog kampa Džabalija", napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

12.55 Palestinska agencija: Izrael ponovo gađao izbeglički kamp Džabalija

Izrael je danas ponovo, drugi dan zaredom, gađao izbeglički kamp Džabalija u Pojasu Gaze, objavila je palestinska agencija WAFA navodeći da je u napadu ubijeno i ranjeno desetine civila. Kako se precizira, Izrael je gađao stambenu četvrt u oblasti El Faluga u kampu Džabalija sa nekoliko projektila.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

12.33 SZO pozdravila odluku Egipta da iz Gaze prihvati povređene Palestince

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus pozdravio je odluku Egipta da prihvati povređene Palestince iz Pojasa Gaze.

"SZO pozdravlja odluku Egipta da prihvati neke povređene i bolesne ljude iz Gaze na lečenje. Radili smo sa egipatskim ministarstvom zdravlja na planiranju evakuacija i nastavićemo da pružamo podršku", napisao je Gebrejesus na društvenoj mreži X (Tviter).

Istakao je da se ne sme skrenuti pažnja sa "daleko većih potreba" hiljada pacijenata u Pojasu Gaze.

"Potrebno je trenutno ubrzanje priliva medicinske pomoći u Gazu, a bolnice moraju da budu zaštićene od bombardovanja i upotrebe vojske", istakao je Gebrejesus.

12.05 IDF: Na Zapadnoj obali uhapšeno 46 Palestinaca, mnogi povezani sa Hamasom

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je uhapsila 46 Palestinaca, uključujući 30 osoba navodno povezanih sa militantnom grupom Hamas, tokom noći u racijama širom Zapadne obale. Iz IDF-a navode da je od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra, uhapšeno više od 1.800 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 740 navodno povezanih sa Hamasom, prenosi Tajms of Izrael.

11.30 "Reporteri bez granica" traže od MKS da istraži ubistva novinara u Gazi

Organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) zatražila je danas od Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraži ubistvo devet novinara - osam Palestinaca i jednog Izraelca. ž

"Obim, ozbiljnost i ponavljajuća priroda međunarodnih zločina protiv novinara, posebno u Gazi, zahtevaju istragu tužioca MKS", rekao je Kristof Delor, generalni sekretar RSF, prenosi Al Džazira. Dodao je da organizacija poziva na istrage od 2018. godine. "Trenutni tragični događaji pokazuju potrebu za hitnom akcijom Međunarodnog krivičnog suda", rekao je Delor.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

10.50 Hamas: Sedam talaca, uključujući tri stranca, ubijena u bombardovanje Džabalije

Vojno krilo Hamasa Brigade Al Kasam saopštile su danas da je sedam talaca, uključujući tri strana državljanina, ubijeno u bombaškom napadu izraelskih snaga na izbeglički kamp u Džabaliji.

Associated Press

10.11 SZO: U Gazi funkcioniše samo trećina ustanova primarne zdravstvene zaštite

U Pojasu Gaze funkcioniše samo trećina ustanova primarne zdravstvene zaštite, saopštio je danas ogranak Svetske zdravstvene organizacije u toj oblasti. Dodaje se da je čak 66 odsto bolnica koje su ostale otvorene, smanjilo svoje kapacitete.

"Kriza u Gazi ima razarajući uticaj na pristup zdravstvenoj zaštiti za pacijente sa dugoročnim potrebama. Pacijenti sa rakom, dijabetesom, srčanim oboljenjima i mentalnim problemima suočavaju se sa nedostatkom zaliha lekova i isključeni su iz zdravstvenih usluga", navodi se u objavi SZO na društvenoj mreži X (Tviter).

09.45 Strani državljani počeli da napuštaju Gazu preko graničnog prelaza Rafa

Desetine stranih državljana počele su da napuštaju Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, koji je otvoren prvi put od napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra. Očekuje se da će danas između 400 i 500 osoba napustiti Gazu, prenosi Tajms of Izrael.

AP Photo/Abdul Qader Sabbah

 

09.30 Proglašen generalni štrajk na Zapadnoj obali zbog izraelske agresije u Gazi

Palestinska uprava, sa sedištem u Ramali, danas je proglasila generalni štrajk na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, kako bi osudila izraelsku agresiju u Pojasu Gaze i drugim palestinskim teritorijama. Štrajk, na koji je pozvala partija Fatah koja drži vlast na Zapadnoj obali, obuhvata preduzeća, banke i univerzitete, a praćen je pozivima na "eskalaciju konfrontacije sa okupatorom", prenosi Tajms of Izrael.

09.15 Saudijska Arabija oštro osudila izraelski napad na izbeglički kamp

Saudijska Arabija danas je kritikovala napad izraelskih snaga na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi i poručila da u "potpunosti  osuđuje ponovljeno gađanje gusto naseljenih civilnih oblasti od strane izraelskih snaga".

Više pročitajte OVDE.

09.00 Otvoren prelaz Rafa, očekuje se ograničena evakuacija iz Pojasa Gaze

Prelaz Rafa na granici Egipta i Pojasa Gaze je danas otvoren, a na video-snimcima se vidi kako ljudi i automobili napuštaju Pojas Gaze, javlja Gardijan. CNN je ranije objavio da se oko 80 vozila hitne pomoći iz Egipta nalazi kod prelaza Rafa kako bi primili povređene Palestince.

Oni će biti prvi Palestinci kojima je dozvoljeno da napuste Pojas Gaze od početka rata militantne grupe Hamas i Izraela 7. oktobra.

08.39 Pojačane pomorske snage na području Crvenog mora zbog napada Huta

Izraelska vojska saopštila je da je ojačala snage raketnim čamcima na području Crvenog mora, nakon nekoliko raketnih i bespilotnih napada jemenskih pobunjenika Huta, koji su podržani od strane Irana. Vojska je saopštila da su brodovi raspoređeni juče „u skladu sa procenom situacije i kao deo pojačanih odbrambenih akcija u toj oblasti“, prenosi Tajms of Izrael.

08.25 Vozila hitne pomoći na prelazu Rafa, čekaju povređene Palestince iz Pojasa Gaze

Oko 80 vozila hitne pomoći iz Egipta stiglo je danas na prelaz Rafa na granici sa Pojasom Gaze, kako bi primili povređene Palestince, javlja CNN. Pacijenti će biti prvi Palestinci kojima je dozvoljeno da napuste Pojas Gaze od početka rata militantne grupe Hamas i Izraela 7. oktobra.

Euronews

08.08 Rojters: Egipat, Hamas i Izrael dogovorili ograničenu evakuaciju iz Pojasa Gaze

 Egipat, Izrael i Hamas su, uz posredovanje Katara i u koordinaciji sa SAD, postigli dogovor o omogućavanju stranim državljanima i nekim teško povređenim civilima u Pojasu Gaze da napuste tu oblast, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Agencija dodaje da ne postoji vremenski okvir za to koliko dugo će prelaz Rafa, na granici sa Egiptom, biti otvoren. Palestinska militantna grupa Hamas je ranije danas objavila spisak ljudi kojima je dozvoljeno da napuste Pojas Gaze preko prelaza Rafa. Listu su objavile palestinske granične vlasti na Fejsbuku, a na njemu se nalaze državljani Australije, Austrije, Bugarske, Indonezije, Jordana, Finske, Češke i Japana.

07.50 Gutereš: Humanitarno pravo ne može se selektivno primenjivati

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na zaštitu civila u sukobu između Izraela i palestinskih militanata Hamasa.

"Zaštita civila na obe strane je najvažnija i mora se poštovati u svakom trenutku. Međunarodno humanitarno pravo uspostavlja jasna pravila koja se ne mogu zanemariti. To nije 'a la carte meni' i ne može se selektivno primenjivati", upozorio je Gutereš u saopštenju, prenosi Džerusalem post.

Tanjug AP/Dita Alangkara

 

07.41 Izrael:Tokom noći gađano desetine ciljeva Hamasa,od početka rata oko 11.000

Izraelska vojska je saopštila da je nastavila kopnene operacije u Pojasu Gaze tokom noći i da su njene snage napale desetine ciljeva Hamasa. Vojska je navela da je od početka rata pogodila oko 11.000 ciljeva koje pripadaju Hamasu i drugim militantnim grupama u Pojasu Gaze Kopnene snage su tokom noći locirale zgradu u Džabaliji u kojoj se nalazilo više operativaca Hamasa, i usmerile vazduhoplovne snage da izvrše napad, saopštila je vojska, prenosi Tajms of Izrael.

07.36 Internet usluge i telekomunikacije ponovo prekinute u Pojasu Gaze

Internet usluge i komunikacije u Pojasu Gaze ponovo su danas u prekidu, prenosi CNN pozivajući se na dve telekomunikacione kompanije, dok Izrael nastavlja sa bombardovanjem i proširivanjem kopnenih operacija u ovoj palestinskoj enklavi. Komunikacije su više puta bile pogođene u Gazi, a izvori su saopštili CNN-u da su nedavni nestanci struje najgori od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

07.26 Bela kuća: Bajden namerava da stavi veto na zakon o pomoći Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden staviće veto na predlog zakona republikanaca u Predstavničkom domu za pružanje pomoći Izraelu, gde se istovremeno izostavlja finansiranje drugih prioriteta nacionalne bezbednosti, saopštila je Bela kuća. Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće naglasila je da ovaj predlog zakona sadrži pristrasnost kroz podršku samo Izraelu i ne uspeva da odgovori na trenutnu situaciju, jer izostavlja humanitarnu pomoć za stanovništvo Gaze i pomoć Ukrajini i saveznicima u Indo-Pacifiku, prenosi portal Hil.

Jonathan Ernst/Pool via AP

 

07.15 Netanijahu: Dokument o preseljenju Palestinaca u Egipat nema toliki značaj

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je sinoć da dokument kojim se predlaže presljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze na Sinajsko poluostrvo u Egiptu nema toliki značaj, pošto je reč o ''preliminarnom dokumentu''.

''Kao i desetine takvih dokumenata koje pripremaju politički i bezbednosni ešaloni. 'Dan posle' je tema o kojoj zvanični izraelski kanali nisu razgovarali, jer su sada usredsređeni na demontažu Hamasovih upravljačkih i vojnih sposobnosti'', navodi se u saopštenju Netanijahuovog kabineta, prenosi CNN.

07.05 Hamas i Islamski džihad tvrde da su granatirali Tel Aviv

Palestinski militantni pokret Hamas i palestinska grupa Islamski džihad saopštili su sinoć da su granatirali Tel Aviv.

"Brigade Al-Kasam ponovo su granatirale Tel Aviv kao odgovor na cionistički masakr nad civilima", navodi se u saopštenju vojnog krila Hamasa. Ovo je treće granatiranje Tel Aviva za 24 sata od strane vojnog krila Hamasa.

Snage Kuds, vojno krilo Islamskog džihada, saopštile su da su ispalile salve raketa prema Tel Avivu i Aškelonu, prenosi RIA Novosti.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

07.00 Izrael obećava da će obratiti punu pažnju na Hezbolah "posle Hamasa"

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi poručio je da će "dan nakon što se obračuna sa Hamasom", Izrael primeniti "naučene lekcije protiv libanskih militanata Hezbolaha". 

On je rekao da Izrael "zauzima odbrambeni položaj na libanskom frontu" kako bi izbegao preopterećenje svojih snaga dok se fokusira na vođenje rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.On je naveo da će to imati operativne aspekte, ali nije precizirao dalje. Prema njegovim rečima, primarni cilj kopnene operacije u Gazi je oslobađanje talaca.

"Ovo je naša sveta odgovornost kao nacije, prema našim vojnicima i našim civilima", rekao je on.

06.45 Gaza: Izbeglički kamp Džabalija u potpunosti uništen u napadu Izraela

Direktor uprave civilne zaštite u Gazi, Ahmad el Kalut, rekao je da je izbeglički kampa Džabalija u potpunosti uništen usled izraelskog bombardovanja.

"Ovi objekti su dom stotina ljudi. Okupacione vazdušne snage su ih uništili sa šest bombi američke proizvodnje. Ovo je najnoviji masakr koji je izveo izraelski agresor u Pojasu Gaze", rekao je El Kalut novinarima ispred bolnice Kan Junis, prenosi Al Džazira.

06.30 Blinken u petak ponovo u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovaće u petak u drugu ratnu posetu Izraelu, nakon što je posetio Izrael 12. oktobra, javlja Tajms of Izrael pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Blinken je tokom prethodne posete Izraelu skoro osam sati razgovarao sa ratnim kabinetom izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i započeo regionalnu turneju tokom koje je posetio još pet zemalja Bliskog istoka, u pokušaju da izgradi ''koaliciju protiv Hamasa''.

Komentari (0)

Svet