Fokus

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela: Povačenje turskog ambasadora znak da je Erdogan stao na stranu Hamasa

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2023

-

18:29

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela: Povačenje turskog ambasadora znak da je Erdogan stao na stranu Hamasa
Ministarstvo spoljnih poslova Izraela: Povačenje turskog ambasadora znak da je Erdogan stao na stranu Hamasa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Turska objavila da povlači svog ambasadora u Izraelu na konsultacije, Ministarstvo spoljnih poslova Izraela optužilo je predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je stao na stranu palestinskog Hamasa, odnosno kako su naveli, terorističke grupe koja je na vlasti u Gazi.

Izraelsko ministarstvo je, takođe, branilo izraelske vojne operacije u Gazi kao "rat za samoodbranu", nazivajuči Hamas "pravim neprijateljem palestinskog naroda", preneo je Tajms of Izrael.

Turska je povukla svog ambasadora u Izraelu na konsultacije zbog, kako je navela, "humanitarne tragedije" u Pojasu Gaze i odbijanja Izraela da pristane na prekid vatre, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Turski predsednik Erdogan izjavio je ranije danas da više ne može da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, nakon bombardovanja Gaze.

Izraelski izaslanici u Turskoj napustili su tu zemlju prošlog meseca iz bezbednosnih razloga, nakon protesta koji su izbili u znak podrške Palestincima, podseća Rojters. 

Izrael je kasnije saopštio da je opozvao svoje izaslanike kako bi izvršio procenu bilateralnih odnosa. 

Izrael je saopštio da namerava da nastavi da vodi rat dok ne uništi moć Hamasa u Pojasu Gaze i naglasio da ne može da dođe do prekida vatre ako to ne podrazumeva oslobađanje svih talaca, kojih je više od 240 u Pojasu Gaze. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet