Fokus

Ministarstvo pravde SAD: Uhapšeno 16 članova mafijaške porodice Gambino

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

10:08

Ministarstvo pravde SAD: Uhapšeno 16 članova mafijaške porodice Gambino
Tanjug/AP/Matt Rourke - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Šesnaest navodnih šefova i saradnika mafijaške porodice Gambino uhapšeno je u SAD i Italiji, saopštili su američki tužioci. Optužbe protiv njih uključuju reketiranje, iznudu, odmazdu nad svedocima, zaveru i prevaru, prenosi Bi-Bi-Si.

Deset osumnjičenih uhapšeno je u oblasti Njujorka, a šest su uhapsile italijanske vlasti u Palermu na Siciliji. Još jedan osumnjičeni je trenutno u bekstvu, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD. 
Uhapšeni u SAD izvedeni su pred sud u Njujorku. 

U optužnici, tužioci su predstavili obrazac zastrašivanja i nasilnih napada sa namerom pronevere sredstava i prevare sindikata i planova beneficija zaposlenih. Na meti mafijaša našle su se kompanije za rušenje i odvoz smeća. 

Prema optužnici, članovi grupe pretili su preduzetnicima i tražili da im se isplati određeni iznos za pružanje zaštite. Oni su optuženi za izbegavanje sindikalnih pravila i nameštanje ponuda za unosne ugovore o rušenju, piše Bi-Bi-Si.

Optuženi su i za pretnje svedocima, pranje novca i krivična dela u vezi sa vatrenim oružjem. 
Među uhapšenima su navodni "kapetan" u porodici, Džozef "Džo Bruklin" Lani, porodični "vojnik" Anđelo "Fifi" Gradilone i saradnik sicilijanske mafije Frančesko Vikari, poznat i kao "ujka Čičo".

Porodica Gambino je jedna od pet istaknutih mafijaških porodica Njujorka poznatih pod zajedničkim imenom Koza Nostra. 

Porodicu je vodio Džon Goti, do svoje smrti u zatvoru 2002. godine, a kasnije Frenk Kali, koji je ubijen ispred svoje kuće na Steten Ajlendu u martu 2019. Njegova smrt je bila prvo ciljano ubistvo mafijaškog bosa u Njujorku, od smrti tadašnjeg šefa porodice Gambino Pola Kastelana 1985. godine. Optuženima preti kazna od 20 do 180 godina zatvora, navodi Bi-Bi-Si.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet